Продукти
1 заек
1 ч . ч. ориз
1 – 2 глави кромид лук
дреболиите на заека
5 – 6 с. л. олио
по желание 5- 6 картофи
сол
подправки – черен пипер или други на вкус
масло
Приготвяне
Ситно нарязаните лук и дреболии се задушават в сгорещеното
олио. Прибавя се оризът и 1 – 1,5 ч. ч. вода. Като заври се овкусява със сол и
подправки. Ври на тих огън, докато оризът поеме изцяло течността.
Заекът се посолява леко от вътре, пълни се с плънката
и отворът се зашива.
Поставя се в подходяща тенджера, залива се с вода,
колкото да го покрие и се посолява. Ври докато стане почти готов. Аз добавям
морков, парче целина, глава лук. Така
бульонът става вкусен.
Свареният заек се прехвърля в тава за печене /или
гювеч/. Намазва се с масло, налива се
малко от прецедения бульон и ако се ползват картофи, те се нарязват на филийки или
на едри кубчета и се нареждат около заека.
Пече се до зачервяване. Ако е необходимо месото се покрива с фолио, за да не изгори. Обръща се от другата страна,
намазва се с масло и се допича.
Поднася се порция месо, част от плънката и салата или
туршия.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, изглежда страхотно, сигурно е бил много вкусен, щом е бил домашен и така приготвен с майсторлък! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеИглика, права си, беше вкусен!
ИзтриванеСпокойна нощ и успешна нова седмица!
Прекрасно ястие Тили.Много ми хареса рецептата.Не съм приготвяла пълнено зайче,все на яхния готвя заешко месце.Много апетитно изглежда,ще го опитаме непременно.Спокойна нощ Тили!
ОтговорИзтриванеТанче, радвам се че ти допада! Ние най-често го правим задушен. Имам снимки за още два варианта ястия, но ще ги пусна по-късно.
ИзтриванеУспешна седмица!
Много добре препеченко изглежда зайчето :) ..ще кажеш че е печено в пещ ! Ориза ми е любима гарнитура за печени меса , много вкусно изглежда твоя ,Тили !
ОтговорИзтриванеХубава седмица ! С поздрав !
Хубаво е да е в пещ - ще стане много по-вкусно!
ИзтриванеНа нас тази гарнитура също ни е любима.
Приятна вечер, Ив!
Умирам си за печено зайче, пълнено с ориз и дреболии, Ина! Една разлика намирам само между моята и твоята рецепта - аз в плънката слагам още гъби и орехи, и подправям с розмарин. Но, домашно зайче не съм яла от няколко години и видя ли някъде, се самопоканвам. ;) Разкошни снимки, разкошно ястие! Майстор голям си! Браво!
ОтговорИзтриванеПрегръдка голяма имаш от мен!
Благодаря, Ирма!
ИзтриванеАз също харесвам и други добавки към ориза, но ние си имаме капризи :) и когато се готви ориз за пълнене на пиле /заек/ , като гарнитура към месо или ястия месо с ориз - само ориз, запържен лук, бульон,сол и евентуално малко черен пипер! :)
А иначе в постните сарми слагам орехи и стафиди. Много харесвам да го готвя и с различни зеленчуци, но си го ям само аз! :)
Голяма прегръдка и от мен!
Много апетитно и с прекрасна златиста коричка! :) Снимките са много изкушаващи и колоритни! :)
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден, Инче! :) Прегръдки! :)
Благодаря, Светле!
ИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
точно така го обичаме и ние , Ина!
ОтговорИзтриванеМного примамлива порция!
Поздрави и спорна седмица на теб!
Благодаря, Пепа! Ти си майсторката на дивеча!
ИзтриванеХубава вечер!
И аз ще напиша - изглежда страхотно, Тилия,
ОтговорИзтриванеприготвен и поднесен много апетитно, а снимките са така изкушаващи...
Поздрави и хубава нова седмица, Диана
Диана, благодаря ти за положителния отзив !
ИзтриванеСпокойна вечер!
Наистина страхотно изглежда!
ОтговорИзтриванеМного апетитно зайче!
Хубава нова седмица!
Благодаря, Ели!
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Много обичам заешко! Твоето е станало много изкусително!
ОтговорИзтриванеАз също, но от години не бяхме яли.
ИзтриванеБлагодаря, Траянче!
Спокойна вечер!
Не си спомням да съм яла заешко,но твоето е много апетитно...
ОтговорИзтриванеХубава вечер,Тили!
Благодаря, Живе! Надявам се да опиташ!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Като чеверме е, страхотна коричка! Много вкусно приготвено! Прекрасна нова седмица, Тили!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Кате!
ИзтриванеЛека вечер и успешна седмица и на теб!
Зайче не съм яла от 10 години има-няма;) Домашно пък още по-отдавна. Изглежда много вкусно, Тилия!
ОтговорИзтриванеМарта, пожелавам ти да имаш възможност на опиташ в най-скоро време!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Как да не ти се прииска да си покрай това зайче на софрата,превъзходно,че и пълнено,екстра е,Тили!Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Роси! Радвам ме думите ти!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Ох…чудесно изглежда Тили:))
ОтговорИзтриванеЧесто готвя заешко (е... не домашно ) и със сигурност следващия път ще разнообразя с оризче:)
Прегръдка от мен и Роки!
Дани, надявам се като опиташ да ти допадне!
ИзтриванеБлагодаря за прегръдките!
Една мръвка за Роки! :)
Хубав и успешен ден!
О, това е много, много вкусно! Яла съм няколко пъти пълнен заек с ориз, приготвен от братовчедка ми и съм си облизвала винаги пръстите. Убедена съм, че и твоето зайче, ако ми попадне, също ще има облизване, съдейки по снимките :)
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер :)
Инче, радвам се че съм събудила приятни спомени!
ИзтриванеПриятна и спокойна вечер!
Ина, ама как само си го представила това Зайче Байче!
ОтговорИзтриванеНеустоимо!!!
Хубав ден , мила!
Вили, благодаря! Много мил коментар!
ИзтриванеПриятен ден!
Тили,поздравления за пълнения заек!
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусен и чудесно поднесен!
Майсторско изпълнение!
Сърдечни поздрави!
Мира, благодаря за поздравленията! Радвам се че ти харесва!
ИзтриванеПриятна петъчна вечер!
koito si go moje, si go moje. bravo na tazi domakinia.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Много мило! :)
Изтриване