Ама
наистина постна! И както често казвам – „профирна”- с леко кисел, освежаващ
вкус, подходяща за летните горещини! Най-вкусна е да се
консумира охладена.
Продукти
250
– 300 г зелен фасул
1 морков
1
глава лук
2
скилидки чесън
1
домат
1
– 2 чушки
2
картофа
12
– 16 бр. зелени /полуузрели/ джанки
сол
зелени
подправки – копър; магданоз; целина; чубрица;
Приготвяне
В
предварително подсолена вода се варят
нарязания на парчета зелен фасул, настъргания на едро ренде морков, един цял
картоф и единият картоф нарязан на ситни кубчета.
След
като зеленчуците полуомекнат, се добавят нарязаните лук и чушки.
Когато
са напълно сварени, целият картоф се изважда и намачква с вилица. Така
уплътнявам чорбата, да не е съвсем бистра. Връща се картофа и се добавя
настъргания на ренде или ситно нарязан домат и ситно нарязаните и смачкани
скилидки чесън.
След
като ври около 5 минути се прибавят джанките. Врат само 1 – 2 минути, за да не
се разкашкат.
Готовата
супа се поръсва по избор със ситно нарязана зелена подправка.
Чорбата
се поднася охладена.
Количеството
на джанките зависи от големината и зрелостта им. Ако са много кисели се слагат по-малко.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Преди няколко дни хапвахме вкъщи такава чорбичка, само че нямаше в нея джанки. :) Снимките ти са много хубави, Инче! :)
ОтговорИзтриванеХубава лятна вечер! Прегръдки! :)
Светле и без джанки е хубава, но с тях е още по-вкусна!
ИзтриванеПрегръдки!
Много е апетитна, но не съм опитвала:)
ОтговорИзтриванеОпитай, Траянче! Ако обичате малко киселичко, ще ви допадне!
ИзтриванеЛека вечер!
Чудесна е Тили!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Страхотна е! Много обичам чорбичка от зелен фасул, но никога не съм опитвала с джанки, ще трябва да пробвам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Тили!
Сърдечен поздрав!
Лети, благодаря! Ще се радвам да опиташ и този вариант!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятен летен ден!
Не съм опитвала никога чорбица с джанки,ама си обичам киселичко и ще ми допадне.Благодаря за хубавата рецепта Инче.Поздрави и хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеТанче, щом обичаш киселичко, обезателно пробвай!
ИзтриванеПриятен и успешен ден!
Никак не я обичах в детските си години , а баба ми все ме гощаваше с нея !
ОтговорИзтриванеСега давам мило и драго да я опитам !
Прегръдка ,Тили и хубава лятна вечер !
Ив, често пъти това, което не сме обичали по една или друга причина в детството, след това ни харесва!
ИзтриванеПрегръдки и спокойна вечер!
Баба ми някога ми правеше такава ... вкусна и с леко кисел намек от джанките :)
ОтговорИзтриванеКак си се сетила Тили ? От толкова време не съм кусвала такава чорбица :(
Сърдечен и слънчев поздрав :)
Дани, всяка година си я правя, като има джанки. Тази година малко закъснях.
ИзтриванеПрегръдки и приятна вечер!
Аз никога не съм опитвала подобно блаженство, но със сигурност ще ми се услади. Само веднъж съм опитвала манджа с джанки, в нашия край иначе не съм виждала да се готви с тях. А, Тили, имам един въпрос - не се използва никаква мазнина, така ли?
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая! :)
Гери, в нашия край тази чорбица се готви често, в различни варианти.
ИзтриванеМазнина няма никаква. Затова съм писала "ама наистина постна" :)
Поздрави и хубава вечер!
Тили, супичката изглежда много вкусно.
ОтговорИзтриванеЯвно сме на една вълна, защото тази вечер разлистих старата готварска книга и си избрах подобна супа от зелен фасул и джанки, но с корени целина и магданоз. Ще тичам до пазара утре, само пресен домашен фасул имам .
Очаквай и моята рецепта.
С пожелание за почивни дни, изпълнени с усмивки и ведро настроение!
Стас, с нетърпение и удоволствие ще проследя и твоето предложение! Всеки вариант на тази супа е вкусен!
ИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни!
Не бях правила такава чорба и се доверих на твоята рецепта. Получи се вкусна лятна и свежа. Препоръчвам я!:) Прегръдки, Тили!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за доверието! Току-що прочетох публикацията ти и много се радвам че сте пробвали тази чорбица!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Много вкусна с аромат на лято и детство. Както казват в моя/северозападен/край-профирна.
ОтговорИзтриванеАми имаме си много вкусни ястия в нашия - северозападния край на България! :)
Изтриване