Компот от кайсии
Продукти:
кайсии
по 90 г – 120
г захар на компот от 800 мл
Добре
узрелите и здрави кайсии се измиват, разрязват на половинки, отстраняват се
костилките и се нареждат плътно в буркани.
Захарта
се насипва върху плодовете. Количеството ѝ варира в зависимост от сладостта на
плода и предпочитанията за сладост. Заливат
се с гореща /топла/ вода до гърлото
на буркана. Затварят се херметически с капачки и се разклащат и обръщат до пълното разтваряне на захарта.
Стерилизират
се 15 минути от завирането на водата.
Стерилизираните
буркани се обръщат надолу с
капачките и се оставят така докато
напълно изстинат, след което се прибират за съхранение.
Конфитюр от кайсии
Продукти
1 кг кайсии
500 г - 800 г захар
1 ч. л. лимонена киселина
Приготвяне
Изберат
се здрави и зрели кайсии. Измиват се добре, разрязват се на половина и се
отстраняват костилките. Поставят се в подходяща
тава и се поръсват равномерно със захарта. Оставят се на хладно място поне 7 –
8 часа, след което се варят, като се прибавя 1 ч. ч. вода /200 мл/.
/
Има и друг вариант – след като се поставят на огъня, врат 10 – 15 минути.
Престояват още 3 – 4 часа и се доваряват до необходимата гъстота. /
Периодично с решетъчна
лъжица се обира образувалата се при варенето пяна. Готовността на конфитюра се определя като
капка от сиропа поставена върху наклонена чинийка се задържа, без да потече
надолу. Плодовете стават прозрачни.
3 – 4 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената
киселина и се разбърква.
Конфитюрът се насипва горещ в предварително измити, подсушени
и затоплени буркани, които веднага се затварят херметически и се обръщат с капачките надолу до пълно
изстиване, за да се запечатат, след
което се прибират за съхранение.
*
Количеството захар варира в зависимост от сладостта на плода и от предпочитанията. Аз слагам по-малко захар – 500 г, затова
стерилизирам бурканите 5 минути, за по-голяма сигурност.
Конфитюр от кайсии с Gelfix Extra 2:1 на „Д-р Йоткер”
Продукти
1
кг кайсии
500
г захар
25
г Gelfix Extra 2:1 на „Д-р Йоткер”
Приготвяне
1.
Измитите и подсушени плодове се нарязват на ситно.
2.
Съдържанието на пакетчето Gelfix Extra се смесва с 2 с.
л. захар и се прибавя към плодовете, като се разбърква добре. Цялата смес се
слага да заври на средна температура при непрекъснато бъркане.
3.
След като заври се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Сместа се
оставя да ври 3 – 5 минути при непрекъснато бъркане. Ако се е образувала пяна,
в този момент се отстранява.
4.
Сместа се отстранява от огъня и се изсипва в предварително измитите и подсушени
буркани. След това бурканите се затварят херметически с капачки, обръщат се с
капачката надолу и се оставят да престоят така около 5 минути.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Слънчево и ароматно изобилие, Тилия,
ОтговорИзтриванеобичам финия вкус на кайсиите - много апетитни и хубави са станали.
Сърдечни поздрави и пожелания за хубаво и усмихнато лято, Диана
Благодаря, Диана!
ИзтриванеКайсиите наистина са ароматен и слънчев плод. За съжаление тази година някак си нямаха обикновения аромат и вкус /купешките, тези на село не родиха/.
Сърдечни поздрави и приятен ден!
и двете сладка са чудесни, Ина :)
ОтговорИзтриванеАз се измързелих в последните години и само с гелфикса правя :)
Поздрави и хубава седмица на теб!
Пепа, направих малко и от двете за разнообразие! :) Всеки начин на приготвяне си има своите положителни и отрицателни страни.
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Инче , от домашното по -хубаво няма :)
ОтговорИзтриванеПредставям си колко вкусно е станало конфитюрчето ти :)
Аз със гелфикс не съм правила , тук не съм виждала да се продава ... а може би не съм го видяла , защото не съм го и търсила. Изпитания стар метод все ми е бил под прицел :)
Дани, напълно си права - няма нищо по-хубаво от домашно приготвена зимнина!
ИзтриванеПрегръдки и спокойна вечер!
Тили, толкова е слънчево при теб!
ОтговорИзтриванеИ много вкусно!
Прегръдка и усмихната седмица!
Благодаря, Дани! С този слънчев плод няма как да не е слънчево! :)
ИзтриванеПрегръдки и приятна вечер!
Определено е права Дани за домашно приготвеното. Събрало толкова вкус и обич към храната, няма как да не е хубаво.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили! :)
Благодаря, Гери!
ИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Толкова вкусни и красиви превъплъщения на кайсиите си ни поднесла, Тили!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и вкусна нова седмица :)
Благодаря за милите думи, Мина!
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Тили, прекрасна публикация. Колко слънце и свежест струи от нея. С поздрав!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, магьоснице!
ИзтриванеПриятен ден!
Тили,прекрасна домакиня си...........Кайсиевата ти зимнинка е чудесна!Прегръдки:))!
ОтговорИзтриванеМиленка, благодаря за милите думи!
ИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!
Инче,чудесно си се приготвила за зимата на тема кайсии-всичко е прекрасно подготвено и снимано!Със сигурност е една много полезна публикация!Прегръдка и хубава юлска седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти ! Винаги много се радвам на думите ти!
ИзтриванеПрегръдки и прекрасна, слънчева седмица!
Чудесна кайсиева зимнинка си приготвила Инче.Много ми харесва финия вкус на кайсиите - много апетитни са станали и компота и конфитюра.Не съм приготвяла сладка с гел фикс,ще опитам за проба тази година.Поздрави Инче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче!
ОтговорИзтриванеОпитай и след това ще решиш как да продължиш в бъдеще. Всеки начин си има предимствата :)
Поздрави и успешен ден!