Страници

понеделник, 22 юли 2013 г.

Кайсии – компот, конфитюр и конфитюр с гел фикс




Компот от кайсии


Продукти:
кайсии
по 90 г – 120 г захар на компот от 800 мл

Добре узрелите и здрави кайсии се измиват, разрязват на половинки, отстраняват се костилките и се нареждат плътно в буркани.
Захарта се насипва върху плодовете. Количеството ѝ варира в зависимост от сладостта на плода и предпочитанията  за сладост. Заливат се с гореща /топла/ вода до гърлото на буркана. Затварят се херметически с капачки и се разклащат и обръщат до пълното разтваряне на захарта. 
Стерилизират се 15 минути от завирането на водата.
Стерилизираните буркани се обръщат  надолу с капачките  и се оставят така докато напълно изстинат, след което се прибират за съхранение.


Конфитюр от кайсии

Продукти
1 кг кайсии
500 г  - 800 г захар
1 ч. л. лимонена киселина


Приготвяне
Изберат се здрави и зрели кайсии. Измиват се добре, разрязват се на половина и се отстраняват костилките. Поставят се в подходяща тава и се поръсват равномерно със захарта. Оставят се на хладно място поне 7 – 8 часа, след което се варят, като се прибавя 1 ч. ч. вода /200 мл/. 

/ Има и друг вариант – след като се поставят на огъня, врат 10 – 15 минути. Престояват още 3 – 4 часа и се доваряват до необходимата гъстота. /
 Периодично  с решетъчна лъжица се обира образувалата се при варенето пяна.  Готовността на конфитюра се определя като капка от сиропа поставена върху наклонена чинийка се задържа, без да потече надолу. Плодовете стават прозрачни.
3 – 4 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква.
Конфитюрът се насипва горещ в предварително измити, подсушени и затоплени буркани, които веднага се затварят херметически  и се обръщат с капачките надолу до пълно изстиване,  за да се запечатат, след което се прибират за съхранение.

*  Количеството захар варира в зависимост от сладостта на плода и от предпочитанията.  Аз слагам по-малко захар – 500 г, затова стерилизирам бурканите 5 минути, за по-голяма сигурност.


Конфитюр от кайсии с Gelfix Extra 2:1 на „Д-р Йоткер”


Продукти
1 кг кайсии
500 г захар
25 г Gelfix Extra 2:1 на „Д-р Йоткер”

Приготвяне
1. Измитите и подсушени плодове се нарязват на ситно.
2. Съдържанието на пакетчето Gelfix Extra се смесва с 2 с. л. захар и се прибавя към плодовете, като се разбърква добре. Цялата смес се слага да заври на средна температура при непрекъснато бъркане.


3. След като заври се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Сместа се оставя да ври 3 – 5 минути при непрекъснато бъркане. Ако се е образувала пяна, в този момент се отстранява.



4. Сместа се отстранява от огъня и се изсипва в предварително измитите и подсушени буркани. След това бурканите се затварят херметически с капачки, обръщат се с капачката надолу и се оставят да престоят така около 5 минути.

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

20 коментара:

  1. Слънчево и ароматно изобилие, Тилия,
    обичам финия вкус на кайсиите - много апетитни и хубави са станали.
    Сърдечни поздрави и пожелания за хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Кайсиите наистина са ароматен и слънчев плод. За съжаление тази година някак си нямаха обикновения аромат и вкус /купешките, тези на село не родиха/.
      Сърдечни поздрави и приятен ден!

      Изтриване
  2. и двете сладка са чудесни, Ина :)
    Аз се измързелих в последните години и само с гелфикса правя :)
    Поздрави и хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, направих малко и от двете за разнообразие! :) Всеки начин на приготвяне си има своите положителни и отрицателни страни.
      Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  3. Инче , от домашното по -хубаво няма :)
    Представям си колко вкусно е станало конфитюрчето ти :)
    Аз със гелфикс не съм правила , тук не съм виждала да се продава ... а може би не съм го видяла , защото не съм го и търсила. Изпитания стар метод все ми е бил под прицел :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, напълно си права - няма нищо по-хубаво от домашно приготвена зимнина!
      Прегръдки и спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Тили, толкова е слънчево при теб!
    И много вкусно!
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! С този слънчев плод няма как да не е слънчево! :)
      Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  5. Определено е права Дани за домашно приготвеното. Събрало толкова вкус и обич към храната, няма как да не е хубаво.
    Поздрави, Тили! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  6. Толкова вкусни и красиви превъплъщения на кайсиите си ни поднесла, Тили!!!
    Поздрави и вкусна нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи, Мина!
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  7. Тили, прекрасна публикация. Колко слънце и свежест струи от нея. С поздрав!

    ОтговорИзтриване
  8. Тили,прекрасна домакиня си...........Кайсиевата ти зимнинка е чудесна!Прегръдки:))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, благодаря за милите думи!
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Инче,чудесно си се приготвила за зимата на тема кайсии-всичко е прекрасно подготвено и снимано!Със сигурност е една много полезна публикация!Прегръдка и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти ! Винаги много се радвам на думите ти!
      Прегръдки и прекрасна, слънчева седмица!

      Изтриване
  10. Чудесна кайсиева зимнинка си приготвила Инче.Много ми харесва финия вкус на кайсиите - много апетитни са станали и компота и конфитюра.Не съм приготвяла сладка с гел фикс,ще опитам за проба тази година.Поздрави Инче!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Танче!
    Опитай и след това ще решиш как да продължиш в бъдеще. Всеки начин си има предимствата :)
    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване