Страници

вторник, 23 юли 2013 г.

Печени пълнени чушки със сирене и доматен сос




Едва ли има семейство, в което пълнените със сирене чушки да не се харесват. И всяка домакиня си има свой вариант за приготвяне.
Това е единият от моите начини, с който избягвам  пърженето.


Продукти
12 – 16 чушки
400-500 г сирене (извара) или смес от двете
2 – 3  яйца
500 г домати
3 – 4 скилидки чесън
сол
магданоз, копър
галета /хлебни трохи/
олио

Приготвяне
Настърганото /намачкано/ сирене се смесва със яйцата и малко ситно нарязан магданоз и копър. Ако се употребява безсолна извара се овкусява със сол.
Често пъти сместа е малко рядка и след това изтича от чушките. В такъв случай уплътнявам с малко галета или хлебни трохи.
Чушките се изтърбушват от семето, измиват и напълват със сместа. (ако остане от нея, се прибавя към доматения сос, преди да се сложи да се пече) . Нареждат се в намаслена тава. Отгоре се поръсват с олио. Пекат се в умерена фурна. След като се зачервят отгоре и от долу, ги обръщам, за да се изпекат и отстрани.

Доматите се настъргват на едро ренде. Ако харесвате повече доматен сос, количеството им се увеличава. Слага се да ври /без мазнина/, докато се посгъсти. Посолява се и се добавят ситно нарязаните  или пасирани скилидки чесън  и от плънката на чушките, ако е останала. С тази смес се заливат чушките, поръсва се малко олио и се пече още 10 – 15 минути.



При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз и копър.
През зимата това ястие също се приготвя у дома, като използвам консервирани печени чушки и домати.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Чудесно лятно предложение, Тили, с една свежа салатка до него и всичко е идеално.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Божествени са, Тили :)
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Много са вкусни!
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  3. Много вкусно ястие, Инче! Един студен таратор и много мек хляб или питка и е направо приказка! :)
    Хубава вечер! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! А за мекото хлебче наистина си права - добре ще се допълнят! :)
      Прегръдки и спокойна нощ!

      Изтриване
  4. Чудно лятно ястие, и аз се старая да не пържа, а пълнените чушки обожавам! Хубава вечер, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, радвам се че вкусовете ни допадат!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  5. Ох, как точно в този момент ми се доядоха такива чушки, Инче! Обожавам ги :) Хубава лятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, стават бързо - напълни и хвърляй във фурната! :)
      Прегръдки и спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Мммм вкусно, много вкусно! Прекрасно лятно ястие, Тили!
    Спокойна вечер и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Тили, виждам, че си открила сезона на чушките, или както ние го наричаме в Добруджа-пипера! Много любима лятна манджичка! Аз уплътнявам сместта, като предварително сгъстявам малко яйчицата-лека ги захващам на тиган- като бъркани, добавям сиренцето и пълня със стабилната смес пиперките.Така правя и чушки бюрек, които пък пека във фурната и отново не пържа.
    Подсети ме да направя скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, радвам се че съм те подсетила за това ястие!
      А от трика с плънката ще се възползвам обезателно! :) Понякога купешкото сирене като му се прибавят яйцата, става на доста рядка смес. Много отдавна четох за тази добавка на малко галета или хлебни трохи и когато се налага я ползвам.
      Приятна и прохладна нощ!

      Изтриване
  8. Инче .... какви слънчеви снимки ! Направо изкусителни :) Чудесно лятно предложение !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти, миличка! Радвам се че ти харесват! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Тили,чущките са превъзходни....Каня те на едно лексиконче:))))http://vkusnouhanie.blogspot.com/2013/07/blog-post_25.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! И за оценката на ястието и за поканата!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  10. Никога не бих отказала порция от това безбожно апетитно ястие,особено при тези провокиращи кадри,Инче!Чудно си ги приготвила чушките!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, винаги си с мил коментар! Благодаря ти!
      Спокойна и прохладна вечер!

      Изтриване
  11. Любими за лятото:) Много апетитни са станали!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е , Траянче! Много са ни любими, особено през този сезон, с пресни зеленчуци!
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Разкошни са, Тили! Всякакви варианти на това ястие са ми любими, а твоят е просто неустоим! Освен това научих и нещо ново, за уплътняването на плънката, благодаря ти! Прегръдки, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Радвам се, че с нещо съм била полезна!
      Прегръдки!

      Изтриване