Едва
ли има семейство, в което пълнените със сирене чушки да не се харесват. И всяка
домакиня си има свой вариант за приготвяне.
Това
е единият от моите начини, с който избягвам пърженето.
Продукти
12
– 16 чушки
400-500
г сирене (извара) или смес от двете
2
– 3 яйца
500
г домати
3
– 4 скилидки чесън
сол
магданоз,
копър
галета
/хлебни трохи/
олио
Приготвяне
Настърганото
/намачкано/ сирене се смесва със яйцата и малко ситно нарязан магданоз и копър.
Ако се употребява безсолна извара се овкусява със сол.
Често
пъти сместа е малко рядка и след това изтича от чушките. В такъв случай
уплътнявам с малко галета или хлебни трохи.
Чушките
се изтърбушват от семето, измиват и напълват със сместа. (ако остане от нея, се
прибавя към доматения сос, преди да се сложи да се пече) . Нареждат се в
намаслена тава. Отгоре се поръсват с олио. Пекат се в умерена фурна. След като
се зачервят отгоре и от долу, ги обръщам, за да се изпекат и отстрани.
Доматите
се настъргват на едро ренде. Ако харесвате повече доматен сос, количеството им
се увеличава. Слага се да ври /без мазнина/, докато се посгъсти. Посолява се и
се добавят ситно нарязаните или пасирани
скилидки чесън и от плънката на
чушките, ако е останала. С тази смес се заливат чушките, поръсва се малко олио
и се пече още 10 – 15 минути.
При
сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз и копър.
През
зимата това ястие също се приготвя у дома, като използвам консервирани печени
чушки и домати.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесно лятно предложение, Тили, с една свежа салатка до него и всичко е идеално.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Благодаря, Гери!
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Божествени са, Тили :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки!
Благодаря, Дани! Много са вкусни!
ИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Много вкусно ястие, Инче! Един студен таратор и много мек хляб или питка и е направо приказка! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер! Прегръдки! :)
Благодаря, Светле! А за мекото хлебче наистина си права - добре ще се допълнят! :)
ИзтриванеПрегръдки и спокойна нощ!
Чудно лятно ястие, и аз се старая да не пържа, а пълнените чушки обожавам! Хубава вечер, Инче!
ОтговорИзтриванеИгличе, радвам се че вкусовете ни допадат!
ИзтриванеПриятна вечер!
Ох, как точно в този момент ми се доядоха такива чушки, Инче! Обожавам ги :) Хубава лятна вечер!
ОтговорИзтриванеСнеже, стават бързо - напълни и хвърляй във фурната! :)
ИзтриванеПрегръдки и спокойна вечер!
Мммм вкусно, много вкусно! Прекрасно лятно ястие, Тили!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер и хубав утрешен ден!
Лети, благодаря!
ИзтриванеПоздрави и спокойна нощ!
Тили, виждам, че си открила сезона на чушките, или както ние го наричаме в Добруджа-пипера! Много любима лятна манджичка! Аз уплътнявам сместта, като предварително сгъстявам малко яйчицата-лека ги захващам на тиган- като бъркани, добавям сиренцето и пълня със стабилната смес пиперките.Така правя и чушки бюрек, които пък пека във фурната и отново не пържа.
ОтговорИзтриванеПодсети ме да направя скоро!
Бети, радвам се че съм те подсетила за това ястие!
ИзтриванеА от трика с плънката ще се възползвам обезателно! :) Понякога купешкото сирене като му се прибавят яйцата, става на доста рядка смес. Много отдавна четох за тази добавка на малко галета или хлебни трохи и когато се налага я ползвам.
Приятна и прохладна нощ!
Инче .... какви слънчеви снимки ! Направо изкусителни :) Чудесно лятно предложение !
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти, миличка! Радвам се че ти харесват! :)
ИзтриванеПрегръдки!
Тили,чущките са превъзходни....Каня те на едно лексиконче:))))http://vkusnouhanie.blogspot.com/2013/07/blog-post_25.html
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! И за оценката на ястието и за поканата!
ИзтриванеПриятна вечер!
Никога не бих отказала порция от това безбожно апетитно ястие,особено при тези провокиращи кадри,Инче!Чудно си ги приготвила чушките!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси, винаги си с мил коментар! Благодаря ти!
ИзтриванеСпокойна и прохладна вечер!
Любими за лятото:) Много апетитни са станали!
ОтговорИзтриванеТака е , Траянче! Много са ни любими, особено през този сезон, с пресни зеленчуци!
ИзтриванеПоздрави!
Разкошни са, Тили! Всякакви варианти на това ястие са ми любими, а твоят е просто неустоим! Освен това научих и нещо ново, за уплътняването на плънката, благодаря ти! Прегръдки, с пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Радвам се, че с нещо съм била полезна!
ИзтриванеПрегръдки!