Страници

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Мусака с кайма и картофи, без пържене





Преди години имах проблеми със стомаха и се научих да готвя, доколкото е възможно, без пържене. От тогава мусаката я правя по този начин.


Продукти
500 г кайма
500 г картофи  
1 - 2 глави лук
200 - 250 г домати
1 ч. л. доматено пюре
По желание: 1 морков, стръкче /или парче/ целина
1 – 2 с. л. олио
подправки – по желание

Заливка
1 пълна с. л. препечено брашно
3 – 4 с. л кисело мляко и 3 – 4 с. л. прясно мляко
1 – 2 яйца
щипка сол

Приготвяне
За заливката  разбивам с телена бъркалка киселото  и прясното мляко. Може да се ползва само кисело мляко или само прясно. Прибавям щипка сол, препеченото брашно и яйцето. Разбивам отново, за да стане гладка смес.
Каймата размесвам с малко студена вода, за да не стане на гранули.
Прибавям ситно нарязания лук, рендосания на ситно ренде морков и целина (те са по желание), доматеното пюре, рендосаните домати и подправки  по желание и на вкус. Обикновено слагам по щипка риган, мащерка, чубрица, но може черен пипер, индийско орехче, или кимион – който каквото обича!
Смесвам добре, за да се овкуси добре каймата и прибавям нарязаните на кубчета картофи. 


Прибавям гореща вода, сол и прехвърлям сместа в тавичка. Отгоре поръсвам с малко олио, в зависимост от това доколко мазнина  има в каймата.

Пека първоначално  в силна фурна и като започне течността да ври и мусаката да се зачервява, намалявам на 180 градуса. Когато вече е готова, заливам със заливката и връщам отново тавичката във фурната за десетина минута, за да се сгъсти и запече и заливката.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Звучи и изглежда чудесно! Направо като за вечеря! А защо слагаш препечено брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучия!
      Винаги имам препечено брашно под ръка и ако в ястието трябва да се прибави брашно, щом по рецепта не се пържи, го прибавям. Иначе ми мирише на сурово брашно. Така сгъстявам и супи, ако не правя застройка. Когато спазвах строга диета, каша съм правила с препечено брашно, за да избегна пърженето. В случая с мусаката, заливката наистина се пече, но така съм свикнала, че вкусът е по-друг.
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  2. У нас никога не се е пържела мусаката, но в дома на любимия (което си е друг географски край :)) майка му я запържва. Въпрос на вкус явно. Смея да твърдя, че и без пърженето е също толкова вкусна - каквато е и твоята, Тили. :)
    Сърдечни поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, в кулинарните книги пише, че трябва да се запържи лукът, каймата, отделно картофите и след това да се редят на пластове. И така сме го готвили.
      Някои казват, че приготвена по предложения от мен начин е "варена" и не е вкусна. Но това не е така и се радвам че и ти го потвърждаваш!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
    2. mnogo e hubavo taq mosaka

      Изтриване
    3. Радвам се че ви харесва!

      Изтриване
    4. Не мисля ,че суровата е вкуснаа

      Изтриване
  3. А, майка ми прави този вариант, но без брашно, а аз и двата вида- понякога със задушен лук и чушки и бързо превъртяна кайма, но вкусът си е винаги добър! Лека нощ, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вариантите са на който както му е вкусно. Затова са и варианти - всеки да си избира :)
      Игличе, приятна петъчна вечер!

      Изтриване
  4. За нас я правя винаги пържена, но и аз понякога имам проблеми с корема. За децата, когато бяха малки я правех варена. Но така не съм пробвала и наистина ми изглежда много добре като вариант. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Катенце! Надявам се да ти допадне!
      Приятна вечер и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Това е мусаката на баба,мама и моя милост....:))))в,вече ще казвам и на Тили!!!!!
    Прегръщам те мило момиче:)и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за "момичето" ! :) Още веднъж си доказваме еднаквите вкусове! :)
      Прегръдки и слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  6. Охааа, това е нещо, което съм пропуснала. Скоро ще го пробвам.
    Изглежда страхотно Тили! Ще докладвам за резултата.
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катеринка, ще се радвам, ако ти хареса. Пък и става по-бързо.
      Прегръдки и топли почивни дни!

      Изтриване
  7. И моята мусака е без пържене и доста се приближава до твоята рецепта :)
    Страхотна е, Тили. Не съм правила скоро. Може би е време :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианче, нали затова са тези блогове, хем да споделяме нови рецепти, хем да се подсещаме за старите!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  8. Май повечето от нас избягват пърженето в мусаката :) по една или друга причина. При мен е другата. Ама все е вкусно, въпрос на навик става.
    Много е апетитна твоята, Ина!
    Позздрави и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа! Права си, че е въпрос на навик. Дъщерята не признаваше този вариант, пък сега само така я прави! :)
      Поздрави и успешни почивни дни!

      Изтриване
  9. Ина, и аз само така я правя от няколко години и съм много доволна :) а и време спестява :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Зори - вкусна и бърза!
      Приятна вечер и слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  10. Здравейте, и аз я правя по този начин,по здравословни причини. Единствената разлика е, че я заливам със сос Бешамел. Когато искам да е още по-празнична настъргвам и малко кашкавал.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз също по здравословни причини започнах да я приготвям по този начин.
    А заливката с бешамелов сос и кашкавала е много добра идея! Ще се възползвам!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване