Конфитюр от круши
Продукти
1 кг круши
500 г - 800 г захар
1 ч. л. лимонена киселина
по желание:
5 - 6 зърна карамфил ; парче кора
канела; или листа индрише.
Приготвяне
Изберат
се здрави и зрели круши. Измиват се добре и се обелват. Нарязват се на малки
парченца или на резени. Семенната част
се отстранява. Крушите в обработен вид трябва да са 1 кг.
Поставят се в подходяща тава и се поръсват равномерно със
захарта. Оставят се на хладно място поне 7 – 8 часа, след което се варят.
Може да се приготвят и по друг вариант – след като се поставят на
огъня, врат 10 – 15 минути. Престояват още 3 – 4 часа и се доваряват до
необходимата гъстота.
Периодично с решетъчна
лъжица се обира образувалата се при варенето пяна. Готовността на конфитюра се определя като
капка от сиропа поставена върху наклонена чинийка се задържа, без да потече
надолу. Плодовете стават прозрачни.
3 – 4 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената
киселина и се разбърква.
Конфитюрът се насипва горещ в предварително измити, подсушени
и затоплени буркани, които веднага се затварят херметически и се обръщат с капачките надолу до пълно
изстиване, за да се запечатат, след
което се прибират за съхранение.
*
Количеството захар варира в зависимост от сладостта на плода и от
предпочитанията.
Конфитюр от круши с гел фикс на „Д-р
Йоткер”
Конфитюрът е приготвен съгласно упътването към
пакетчето. Слагам само снимка.
Вижда се разликата - приготвен по традиционния начин, цветът на конфитюра е карамелен, при този с гел-фикс - по-светъл (крушите са от едно и също дърво); целостта на парченцата круши при конфитюра с гел фикс е по-запазена.
Така че, на който както му харесва, този начин да използва.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много обичам! Снимките са много хубави. Все по-професионални снимки правиш, Инче!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и усмихнато утре! :)
Благодаря, Светле!
ИзтриванеПриятна вечер и на теб!
Тили, само компот от круши съм опитвала и много го харесвам. Предполагам сладкото ще е още по-изкусително.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Гери, сладкото е много ароматно. А компот също ще правя, но сега използвах падналите круши, да ги оползотворя по-бързо:)
ИзтриванеПоздрави и приятен ден!
Ау, какъв прекрасен златист цвят!!! Прелестен е станал, Тили! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! И цвета и вкуса са чудесни!
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Обичам го :) По първата технология и аз сложих, само дето нямах индрише. На теб и двата вида са ти се получили чудесно, Инче! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снеже! И без допълнителни подправки пак е ароматно :)
ИзтриванеПоздрави!
Отново ми напомняш,Ина,че все още не съм го направила и аз,а от кога се каня.При тези страхотни кадри няма начин да не го нароча вече това ароматно сладко !Сърдечен поздрав и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеРоси, надявам се че вече си го направила!
ИзтриванеПоздрави!
Да имах за закуска и от конфитюрчето ти от круши на масата, щеше да е чудесно Инче :)
ОтговорИзтриванеМайсторски свършена работа!
Благодаря, Дани! Наистина ще е апетитна закуска :)
ИзтриванеПрегръдки!
Инче, страхотен е твоят конфитюр! Ако имаш повече круши в двора, пробвай да добавиш и шоколад с повече како, днес ме черпиха с него, страхотен е! Ако намеря хубави круши, непременно и аз ще пробвам! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИгличе благодаря! Надявам се да намеря рецептата при теб. Интересно предложение.
ИзтриванеПоздрави!
Тили, мислих си (явно само съм се надявала), че с конфитюропроизводството този есен съм приключила. Ти ме провокира с тази идея. Още тази неделя ще направя една (единствена, защото вече няма място) дозичка.
ОтговорИзтриванеС поздрав и преградки!
Стас, няма спиране, докато има плодове :) А място все ще се намери!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, къде се "изгуби"? Липсваш в нашата виртуална кухня.
ОтговорИзтриванеИнче, надявам се да се завърнеш скоро към блогването и да ни покажеш какво си творила през тези седмици! :)
ОтговорИзтриванеУсмивки и всичко най-добро! :)
Стас, Светле - имам здравословни проблеми и се налага да отсъствам! Надявам се скоро пак да започна да пиша, макар и ограничено. :)
ОтговорИзтриванеБързо оздравяване, Инче! Чакаме те в блога скоро! :)
ИзтриванеХубава вечер и приятни наближаващи празници!
Тили, оздравявай бързо! От цялото си сърце ти го пожелавам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за благопожеланията, мила!
ИзтриванеДо скорошни срещи!
Обичам круши
ОтговорИзтриване