Рецептата
е доста стара, записала съм я в тефтерите от времето на първите кулинарни
предавания по телевизията. Тогава на мода в кухнята бяха тавите от йена стъкло,
не че не може да се приготви в друга! Може да се ползва гювеч или друг вид тава.
За
името - нямам представа защо се казва така.
Продукти
1
пиле
800
г белени домати от консерва (1 буркан) или пресни домати
3-4
с.л. олио
1-2
глави чесън
1
ч.л. захар
чубрица
сол
Приготвяне
Доматите
се смачкват или пасират. Ако са пресни
се рендосват на едро ренде, за да се махне ципата, или се обелват и пасират. Прибавя
се захарта, чубрицата и ако е необходимо
– сол. Да се внимава, защото обикновено доматите от консерва са солени, а и
след като се изпече, става още по-солено!
Почистеното
и измито пиле се нарязва на порции. Поръсва се с малко сол и червен пипер. Подрежда се в тавичка от йенско стъкло върху
малко от доматения сос. Разпределят се скилидките чесън и се залива с останалия
сос. Отгоре се поръсва с олиото и се
захлупва с капак.
Съдът
се слага в студена фурна (ако е йенско стъкло или гювеч). Загрява се до 200 – 220 градуса и като заври сосът се
намалява на 180 градуса.
Пече
се да остане на мазнина.
Кюфтета с
доматен сос на фурна
С царевично хлебче на Ева Тонева |
Рецептата
е същата като „Пиле Качатра” (затова ги сложих в една публикация, макар
приготвени по различно време), само че е с кюфтета. Получи се бързо и вкусно
ястие.
Продукти
За кюфтетата
500
г кайма
1
глава лук
1
яйце
филия
хляб или галета
подправки
на вкус
Приготвяне
Каймата
се смесва със ситно нарязаната или рендосана глава лук, яйцето, предварително
накиснатата и след това изстискана филия хляб или галетата и подправките.
Оформят се кюфтетата и се овалват в брашно.
От тук натам процедурата е като при „Пиле Качатра”. Подреждат се в тавичката, заливат се с доматения сос, поръсват се с олио и се пекат.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Със сигурност ще се възползвам от тези рецепти, Тили! Общо взето често правя кюфтета с доматен сос, но да ги пъхна във фурната не ми е хрумвало. А това вероятно придава специфичен по-различен вкус и от сега знам, че ще ни хареса :)
ОтговорИзтриванеХубава и вкусна вечер! Поздрави!
Определено печени имат по-друг вкус. Аз често пека , вместо да варя ястия.
ИзтриванеЩе се радвам ако с предложението разнообразиш менюто си! :)
Поздрави и лека вечер!
Чудесни предложения! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иване!
ИзтриванеПриятна вечер!
Ти често печеш, Тили, и много хубаво правиш. Ще трябва да те послушам. Прекрасно изглеждат! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Благодаря, Гери! Когато както дойде - и варени, и печени. Но специално с чесънчето е по-добре да са печени.
ИзтриванеСпокойна вечер и на теб!
Тили, и аз се заинтригувах. Печено, а и с чесънче, ще пробвам! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеНатали, става много ароматно ястие. Чубрицата също придава аромат.
ИзтриванеПоздрави и спокойни сънища!
Много са апетитни и двете ястия, Тили :) А соса да си го затопиш с такъв мерак мммм ....покапвам се :) Интересно име си записала :) соса ми напомня за Качиаторе-то (по ловджийски) но там има наденица пък. Както и да се казва - невероятно апетитно !
ОтговорИзтриванеНаистина с мерак беше, защото кюфтетата правих когато пеках царевичните хлебчета на Ева Тонева! Много добре се съчетаха! :)
ИзтриванеА името така го казаха, така съм го записала и аз. Не си спомням в кое предаване беше. Имам няколко тефтера с такива записани рецепти от онова време. :)
Поздрави и спокойна вечер!
И двете рецепти изглеждат и звучат много вкусни, Тили! Домашни, български, леки, няма как да не ми харесат! А най-приятното им е, че почти сами се готвят, особено пилето. Май за него даже имам всички съставки, включително консервата домати! Ето бързото ядене за утре! :)
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер от мен и усмихнато утре! :)
Тики, радвам се че съм дала идеята! Приятно готвене!
ИзтриванеСпокойна вечер и от мен!
Инче, страхотни рецепти, грабвам коматче хлебец и потапям в сосчето за лека нощ! Прегръдки и хубава сряда!
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Игличе!
ИзтриванеПрегръдки!
И аз като теб Тили ... често използвам фурната, някък по вкусно ми се получават ястията като са запечени вместо само варени :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни и вкусни предложения са това!
С прегръдки от двама :)
Благодаря, Дани! Радвам се че ти харесват предложенията!
ИзтриванеПрегръдка и гушни рошльо от мен! :)
И двете са много апетитни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеХубав ден!
И аз се нареждам за порцийка, Инче, много апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеИ с това царевично хлебче, мммммм :)
С удоволствие ще те почерпя, Креми!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Чудесни рецепти две в едно! Много са вкусни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Нели! Ти ме подсети за тази рецепта. Снимката с пилето ми е стара, сега се сетих че така приготвям и кюфтета.
Изтриване