Имам
праз лук, останали кори за баница, извара, която трябва да се употреби по
най-бързия начин, опит с подобни мъфини – Банички - мъфини и Банички - мъфини със зеленийки.
Имах
известни спънки с фурната. Работя с фурна на газ и ми угасна 10-тина минути
след като бях сложила мъфините да се пекат. Наложи се да изчакам 15 – 20
минути, преди отново да я запаля и мъфините не можаха да се надуят хубаво, но
се изпекоха и станаха много вкусни, макар и злогледи!
Продукти за 12 бр.
200
– 250 г кори за баница (половин пакет)
250
г извара (150 сирене)
1
ч. л. сол (ако изварата е безсолна)
150
– 200 г кисело мляко
1
ч. л. бакпулвер (5 г)
2
- 3 яйца
1
– 2 стръка праз лук
50
– 60 мл. олио
Приготвяне
Корите,
както са навити на руло, се нарязват с остър нож на ивици широки около 1 см.
Получените охлюви се разлистват хубаво, за да няма слепени ленти.
Празият
лук се почиства, измива и нарязва на ситно. Използва се целия стрък, не само
бялата част.
Разбиват се леко яйцата, добавят се изварата, солта,
олиото, киселото мляко, бакпулвера, празият лук и накрая лентите от корите за баница. Сместа се
разбърква, за да може да се намокрят всички ивици от корите.
Формите
за мъфини се намазняват и се пълнят до горе със сместа.
Пекат
се в предварително загрята фурна, на 180 градуса.
Изпечените
банички се оставят във формите за десетина минути, след което се изваждат.
Експериментът е успешен!
Инче, много са си добре, имат страхотен златист загар! Честита пролет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе! Ще има повторение, надявам се вида им да е по-добър :)
ИзтриванеЧестита пролет и на теб!
Много са си хубави даже, Тили, с удоволствие бих си опитала едничка за закуска. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Заповядай,Гери, почерпи се! :)
ИзтриванеСлънчев ден!
И аз съм правила банички мъфинки, но такива като тези не съм и много ми допада идеята. Честита Пролет, Тили! С пожелания за здраве и безброй усмивки!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се че харесваш идеята!
ИзтриванеЧестита слънчева и топла пролет!
Много оригинална идея това с корите! Идеално, ако си отворил пакета преди време и останалите кори са леко чупливи! :)
ОтговорИзтриванеЧестита пролет, Тили! :)
П.П. Пилешките бутчета с доматен сос и особено име бяха много вкусни! Както бяха само двечки, изчезнаха за нула време :) Благодаря ти!
Тики, домакините са изобретателни! Не знам коя го е измислила, но определено може да се опитат различни варианти с тези кори.
ИзтриванеМного се радвам, че Пиле "Качатра" ти е харесало!
Честита пролет!
Чудесно предложение, Тили -
ОтговорИзтриванеи пилето и кюфтетата са страхотни, но баничките са точно по мой вкус!
Здрава, усмихната и щастлива пролет!
Благодаря, Диана! Много се радвам че предложенията ми са ти допаднали!
ИзтриванеПрекрасна пролет ти желая!
Тили, това е много добро решение за кори, които си отворил, изоставил си ги и съответно са позасъхнали :) Правила съм по този начин баница в голяма тава и стана определено много вкусна. Но идеята за мъфини доста ми допада и определено ще опитам!
ОтговорИзтриванеХубав слънчев ден!
Албенче, нищо не се изхвърля! :)
ИзтриванеМоже да се направи и в кексова форма - продълговата или кръгла. Кой в каквото има под ръка! :)
Честита пролет!
Чудни мъфинчета,точно по моя фкус.Честита Пролет,Инче.Здраве,много усмивки и слънчево настроение ти желая!
ОтговорИзтриванеТанче, радвам се че вкусовете ни съвпадат!
ИзтриванеПриятен ден!
А с кисело млечице са чудно вкусни! Правих подобни банички, Тили и станаха страхотни! Мъфинките ти изглеждат също много апетитно!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет! Бъди здрава!
Ив и аз харесвам баниците с праз лук. Тези мъфини са един вариант.
ИзтриванеЧестита пролет и на теб!