Страници

четвъртък, 20 март 2014 г.

Мъфини с кори за баница, извара (сирене) и праз лук




Имам праз лук, останали кори за баница, извара, която трябва да се употреби по най-бързия начин, опит с подобни мъфини – Банички - мъфини   и  Банички - мъфини със зеленийки.
Значи трябва да експериментирам!

Имах известни спънки с фурната. Работя с фурна на газ и ми угасна 10-тина минути след като бях сложила мъфините да се пекат. Наложи се да изчакам 15 – 20 минути, преди отново да я запаля и мъфините не можаха да се надуят хубаво, но се изпекоха и станаха много вкусни, макар и злогледи!

Продукти за 12 бр.
200 – 250 г кори за баница (половин пакет)
250 г извара (150  сирене)
1 ч. л. сол (ако изварата е безсолна)
150 – 200 г кисело мляко
1 ч. л. бакпулвер (5 г)
2 - 3 яйца
1 – 2 стръка праз лук
50 – 60 мл. олио

Приготвяне
Корите, както са навити на руло, се нарязват с остър нож на ивици широки около 1 см. Получените охлюви се разлистват хубаво, за да няма слепени ленти.
Празият лук се почиства, измива и нарязва на ситно. Използва се целия стрък, не само бялата част.
Разбиват  се леко яйцата, добавят се изварата, солта, олиото, киселото мляко, бакпулвера, празият лук   и накрая лентите от корите за баница. Сместа се разбърква, за да може да се намокрят всички ивици от корите.

Формите за мъфини се намазняват и се пълнят до горе със сместа. 

Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса.

Изпечените банички се оставят във формите за десетина минути, след което се изваждат.
Експериментът  е успешен!



 
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Инче, много са си добре, имат страхотен златист загар! Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Ще има повторение, надявам се вида им да е по-добър :)
      Честита пролет и на теб!

      Изтриване
  2. Много са си хубави даже, Тили, с удоволствие бих си опитала едничка за закуска. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм правила банички мъфинки, но такива като тези не съм и много ми допада идеята. Честита Пролет, Тили! С пожелания за здраве и безброй усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се че харесваш идеята!
      Честита слънчева и топла пролет!

      Изтриване
  4. Много оригинална идея това с корите! Идеално, ако си отворил пакета преди време и останалите кори са леко чупливи! :)
    Честита пролет, Тили! :)
    П.П. Пилешките бутчета с доматен сос и особено име бяха много вкусни! Както бяха само двечки, изчезнаха за нула време :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, домакините са изобретателни! Не знам коя го е измислила, но определено може да се опитат различни варианти с тези кори.
      Много се радвам, че Пиле "Качатра" ти е харесало!
      Честита пролет!

      Изтриване
  5. Чудесно предложение, Тили -
    и пилето и кюфтетата са страхотни, но баничките са точно по мой вкус!
    Здрава, усмихната и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Много се радвам че предложенията ми са ти допаднали!
      Прекрасна пролет ти желая!

      Изтриване
  6. Тили, това е много добро решение за кори, които си отворил, изоставил си ги и съответно са позасъхнали :) Правила съм по този начин баница в голяма тава и стана определено много вкусна. Но идеята за мъфини доста ми допада и определено ще опитам!
    Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, нищо не се изхвърля! :)
      Може да се направи и в кексова форма - продълговата или кръгла. Кой в каквото има под ръка! :)
      Честита пролет!

      Изтриване
  7. Чудни мъфинчета,точно по моя фкус.Честита Пролет,Инче.Здраве,много усмивки и слънчево настроение ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, радвам се че вкусовете ни съвпадат!
      Приятен ден!

      Изтриване
  8. А с кисело млечице са чудно вкусни! Правих подобни банички, Тили и станаха страхотни! Мъфинките ти изглеждат също много апетитно!
    Честита пролет! Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив и аз харесвам баниците с праз лук. Тези мъфини са един вариант.
      Честита пролет и на теб!

      Изтриване