вторник, 12 март 2013 г.

Банички – мъфини



Тези банички-мъфини  видях наскоро при  Пеполина, а източникът е  Елица Стоянова.
Различен, интересен вариант, бързи и вкусни банички!

Продукти – 1ч. ч. = 200 мл

400 г кори за баница
300 – 350 г сирене
5 яйца
0,5 ч. ч. олио
10 г бакпулвер
1,5 ч. ч. кисело мляко /в оригиналната рецепта 200 мл газирана напитка/

Приготвяне
Корите както са навити на руло, се нарязват с остър нож на ивици широки около 1 см.


Получените охлюви се разлистват хубаво, да няма слепени ленти.


С телена бъркалка се разбиват яйцата, добавят се олиото, бакпулвера, киселото мляко /газираната вода/, натрошеното сирене  и накрая разлистените кори. Леко се разбърква, за да може да се намокрят всички ивици от корите.


Формите за мъфини се намазняват и се пълнят до горе със сместа.


Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса,  около 30- 35 минути.


Изпечените банички се оставят във формите за десетина минути, след което се изваждат.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

54 коментара:

  1. Ехааааа,чудни са!Тили,прекрасно си се справила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  2. Не ги бях виждала, но определено ще се възползвам някой път от идеята. Благодаря, че сподели, Тили, страхотно изглеждат твоите мъфинкови банички.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз за пръв път ги виждам, но определено си заслужава да се направят!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тили, голяма изненада е тази рецепта за мен. Поздравление за твоя вариант. Благодаря, че я сподели с нас. Е, ще се изпробва задължително. Хартийски не използва ли? Не залепва ли без тях?
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм ползвала книжни капсули, защото нямам, а и не мога да намеря тук! Само намазних леко формичките и не съм имала проблеми с изваждането на баничките.
      Благодаря ти, че намина при мен!

      Изтриване
  4. Много интересни мъфинки! Направо как ти е хрумнала идеята не знам, но ме вдъхнови :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, идеята не е моя - видях баничките във Фейсбука при Пеполина, а източникът е Елица Стоянова. Аз само смених газираната вода с кисело мляко.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Много са интересни и са станали страхотни, Инче. Отдавна съм си наумила да ги направя още като ги видях в един сайт, но имам едно опасение - като се сложат корите в сместа няма ли опасност да станат глетави/клисави/сурови?
    Хубава вечер, прегръдки и поздрави за представената рецепта стъпка по стъпка. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, когато сложих корите в яйчената смес и разбърках, и на мен ми мина тази мисъл!
      Но станаха невероятно меки и вкусни банички! Обезателно пробвай!
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Чудесни са! За първи път виждам такива:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Препоръчвам ти ги!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Много интересна технология и страхотен краен резултат, tillia! Много ми харесаха снимките! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снеже! Резултатът наистина е страхотен!
      Приятен ден!

      Изтриване
  8. Тили рецептата е чудесна,а баничките изглеждат апетитно!
    С удоволствие бих ги опитала!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира, надявам се да ти харесат!
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  9. Тили, страхотни са, аз съм правила едни по рецепта на Роси, но тези се оформят по друг начин, също интересно и със вкусен резултат. Благодаря ти, че ги сподели! Прекрасна сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря! Попадала съм на различни начини на приготвяне на баници, но като че ли този най ми допадна!
      Успешен завършек на деня!

      Изтриване
  10. Много са красиви и вкусни!Страхотна идея!Браво!Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Даниела!
      Радвам се че си надникнала в блога ми и ти допада идеята!
      Хубав ден!

      Изтриване
  11. Ха…за първи път виждам толкова различна технология за банички Тили!
    Ама много бързо и лесничко изглежда, и различно, а вкусът си е на баница :) Чудесно!
    Оооо…ще ги пробвам някой ден и аз:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, вкусът си е на баница, а изглеждат като солени мъфини :) Много са ефектни, ако се направят в релефни форми за мъфини, но моите са прави. Купих си силиконови и в най-скоро време пак ще ги направя. Сместа може да се ползва и да се изпече в кексова форма. Също става ефектно ! :)
      Прегръдки /и на Роки / !

      Изтриване
  12. Страхотни са Тили!Много ми хареса рецептата.Благодаря за споделената идея, ще ги приготвя още днес.Хубав ден ти желая Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче!
      Много се надявам да ти харесат!
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Благодаря ти, че ми припомни за тези пухкави и неустоими кексчета, Tillia. И аз като теб ги видях при Пеполина и още тогава им се заканих, но така си останах със заканата. Tи сега обаче така сладко и неустоимо ми припомни за нея. Твоите кексчета са разкошни, пухкави и много, много апетитни. Комплименти!

    Прегръдки, Tillia и един прекрасен след обяд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, много ти благодаря за милия коментар!
      Не отлагай, ще останеш доволна!
      Сърдечни прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  14. Много интересна рецепта, Тили!
    Не съм попадала досега на нея.
    Ще ги пробвам някой път.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Лесно се приготвя!
      Поздрави!

      Изтриване
  15. Страхотни са,благодаря, че сподели, хубав четвъртък!!!! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, радвам се че я споделих,защото резултатът наистина си струва!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  16. Страхотна идея, Тили! Радвам се, че я сподели тук!
    Сърдечни поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Приятна и спокойна вечер!

      Изтриване
  17. Тили,страхотни са ти баничките!Мекички,пухкави и много лесни!
    Аз по принцип ги навивам на рулце,после на охлювче и така слагам в гнездата,но един ден наш приятел сподели как правел баница по най-съкратения начин-като накъсвал корите в сместа,обърквал всичко и така си я пече,вместо да реди ред по ред или да навива рула.Та бях направила веднъж и аз така на мъфинки с едни начупени кори,дето не ставаха за навиване.На цяла баница обаче още не съм се пробвала.Ама сигурно пак ще е вкусно.
    Разприказвах се повечко,извини ме!
    Прегръдка и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и твоите начини са лесни и интересни! Ще пробвам!
      Приятно ми е че намина! Заповядай пак!
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  18. Тили, приказни са ти баничките!! Аз още въздишам по на Роси едни банички-мъфини :), но бог знае защо, все не ми остават кори да ги пробвам... Сега с твоето предложение - изкушението е двойно!

    ОтговорИзтриване
  19. Мина, благодаря! Роси и мен ме заинтригува с нейните предложения!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. prekrasna ideya ,nepremenno tryabva da opitam .Za pırvi pıt çuh za sarmiçki s lista ot lipa ,moyata e toçno pred balkona ,mnogo ya obiçam,kogato poçne da se razlistva e prekrasna .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. MAZES, добре дошла в блога ми! Радвам се че ти харесва споделената рецепта!
      За консервиране на листа от липа може да видиш тук - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2012/05/blog-post_8744.html
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Тили,... гледам снимките ти и.... не мога да им се нагледам! Разкошни са!Такива пухкави и апетитни мъфинки си направила , че.... една тава с такива ... няма да ми стигне! Прекрасна кулинарка си! Прегръщам те сърдечно и ти желая прекрасен Уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, благодаря ти за милите думи!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  22. Прекрасни банички, Тилия -
    чудесна идея, вкус и неустоима апетитна визия!
    Снимките са много слънчеви,
    поздравления, усмивки и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря ти за положителния коментар за рецептата и снимките!
      Приятна и спокойна вечер!

      Изтриване
  23. Тилия, пак чудна идея! За неделя сутрин ще гледам да съм подготвена;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, ще бъде чудесна неделна закуска!
      Приятна съботна вечер!

      Изтриване
  24. Ина, идеята е страхотна! Не се бях сещала да направя такива мъфини, въпреки че съм хапвала нещо подобно. Мама някога правеше подобен тиквеник, като накъсваше на ситно корите, смесваше го с рендосаната тиква, редеше в тавичка и заливаше със смес за крем карамел. Само такъв можех да хапвам! Благодаря ти, че ме подсети за тази техника, мила! Цяло съкровище си!
    Прегръдка голяма от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, че ти тази техника си я знаеш!
      Вчера срязах последната тиква и ще се възползвам от идеята на майка ти! Невероятна е!
      Хубава и спокойна съботна вечер!

      Изтриване
  25. Мила Тили, Сирни Заговезни е! Простено да ти е и Прости!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, простено да ти е, прости и ти!

      Изтриване
    2. Идеята е страхотна и сполучлива. Аз пробвах и варианта със захар вместо сирене. Резултатът също стана много добър.

      Изтриване
  26. Анонимен, не зная за вариант със захар, но щом резултатът е добър, това е важното! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  27. Направих ги. Много са лесни и хубави. Обичам всичко под форма на мъфини - показва индивидуално отношение. Най-досадното нещо беше ваденето им от гнездата, но и с това се справих. Следващият път ще гледам да не ги препичам толкова. Поздрави - Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, много се радвам че си направила тези мъфини и са ви допаднали! Не съм имала проблеми с ваденето от формичките, но понякога и това се случва.
      Поздрави!

      Изтриване
  28. Става и с домашна юфка,а ако нямате кисело мляко пробвайте с прясно като за макарони на фурна,но тогава ще трябва да се пече в тава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надя, домашна юфка с прясно мляко в тава съм правила. Даваш ми идея да пробвам като мъфини! :)

      Изтриване