вторник, 26 март 2013 г.

Една година блог, 100 последователи и Гриста на баба Мери / Omas Grießschmarrn/


 Преди една година на днешната дата направих първата си публикация и по едно щастливо съвпадение, имам и стотен последовател!
Исках да имам блог, по-скоро място където да записвам  рецептите на ястия, приготвени по мой начин и които да онагледявам със снимки.
Доста се чудех дали да бъде личен, с достъп само от най-близките ми, но после реших, че може би някои от рецептите ще са интересни и за други хора :)
Беше ми трудно оформянето /не разбирам от английски език, много неща не ми бяха ясни/ и тук е мястото да благодаря на  Маги , която има търпението и желанието да ми помогне :).
Маги – СЪРДЕЧНО  БЛАГОДАРЯ!

Благодаря на всички, които посетиха и продължават да посещават моя блог и с коментарите и милите думи ме подкрепят и вдъхновяват да продължа!

Гриста на баба Мери  /Omas Grießschmarrn/


Това е най-правилното име на този семеен десерт! Не знаех че се казва Grießschmarrn / Грисшмаррн/. В това отношение съм искрено благодарна на  Венета /Вени/ , която ми помогна в уточнението.
 
Продукти – 1ч . ч. = 200мл
1 л прясно мляко
150  - 160 г /1 ч. ч./ грис
5-6 пълни с.л. захар /или на вкус/
щипка сол
3/4 ч.ч. олио /125 г масло/

компот от сини сливи

Приготвяне

Гриста се размива с малко от студеното мляко и солта и се влива на тънка струя в останалото кипящо, подсладено прясно мляко. Сместа се разбърква непрекъснато до получаване на гъста маса (трябва да стане по-гъсто от обикновеното мляко с грис, затова ако е необходимо, се добавя още малко грис). За да не загаря, използвам млековарка.


Маха се от огъня, добавя се олиото /маслото/, разбърква се добре и се изсипва в намаслена тавичка. 


Разстила се равномерно.


Поставя  се в предварително загрята силна фурна  и се пече до златисто кафяво при 180 ° C


С вилица или шпатула се разбърква /разкъсва на парчета/ и се връща отново във фурната да се запече. 

Така се разбърква и запича няколко пъти /5 – 6/ докато се изпече,  придобие златист  цвят и зърнеста структура /като много големи трохи/


Пече се до желаната степен на препичане.  
Ако стане по-златиста и се препече, след това тя става по-суха /така както е на снимката и както ние я обичаме/.


Поднася се с компот от сини сливи.

И една нова снимка от  25. 09. 2014 г, не толкова препечена грис



 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

54 коментара:

  1. Ина, Честит Празник на блога ти и на теб! Пожелавам на теб още много вдъхновение, а на себе си и другите ти читатели още много споделени рецепти!
    Много се радвам, че се намерихме в нета :) Тук намерих страхотни рецепти, които вече са любими у дома!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори!
      Радвам се че си харесала споделени от мен рецепти!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Тилия, честит първи рожден ден на блога ти!Възхищавам ти се по ред причини, но това е друга тема. Желая на теб здраве, за да продължаваш да споделяш вкусни рецепти, за които дори не съм чувала, като тази например. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, благодаря за милите думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Честита годинка ,Тили ! Нека да са много по годинка !
    Не си спомням как те открих , но научавам почти винаги нещо ново при теб !
    Благодаря ти за споделените рецепти ! Бъди жива и здрава !
    Хубав утрешен ден ! Изпращам ти топла прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив!
      Радвам се че взаимно сме се открили и споделяме рецептите си!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Интересни са рецептите ти още как, Ина! Много добре си решила, че ще си полезна и на други хора с рецептите си. В това е идеята на споделянето, нали :)
    Честита ти годинка на блога! Пожелавам ти още много свои идеи, рецепти и кулинарни тайни да споделиш!
    Лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, благодаря за топлите думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Забравих да напиша ,че и тази рецепта е страхотна ,както много други за които не бях и чувала :) !

    ОтговорИзтриване
  6. Инче,честита ти годишнина и стотен почитател!Нека се множат и двете, и най-вече страхотните ти рецепти тук!Всичко,което срещам при теб много ми допада,а и този десерт ми е супер непознат и новост,предизвика моето любопитство.Подробно си ни го представила,а снимките греят!Сливите са позирали зашеметяващо!
    Прегръдка и хубаво утре,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за хубавите думи и пожелания! Те ме стимулират и радват!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Ина, това е празничен ден - една година и 100 приятели!
    Твоите рецепти са интересни и съчетават умения и новаторство. Радвам се, че мога да се запозная с тях чрез теб. Пожелавам ти и занапред същото упорство и желание за споделяне.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти сърдечно , Албенче!
      Прегръдки

      Изтриване
  8. Инче, честита блогогодинка мила! Жива и здрава да си ! Изпитвам възхищение от това, че има хора като теб, борбени и интусиасти ! Радвам се за всеки мой виртуален контакт с теб, за всяка споделена емоция :) за всяка нова рецепта!
    Почерпката ти освен че е вкусна в което изобщо не се съмнявам , изглежда чудесно с тези слънчеви снимки :) За първи път чувам за подобна вкусотийка:)
    Пожелавам много почитатели на уютното ти блогче и те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Толкова много ме радваш с топлите си и сърдечни думи!
      Десертът наистина не е познат в България. Майка ми го е донесла от родната си Виена и е в списъка на семейните рецепти :)
      Сърдечни прегръдки / специална целувка за моя любимец :) / !

      Изтриване
  9. Тили честита ти годинка! Бъди жива и здрава!Пожелавам ти още много идеи, рецепти и кулинарни вдъхновения!Благодаря ти за споделените прекрасни рецепти !Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много ти благодаря!
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Честита блогогодинка! Много успехи и нестихващо вдъхновение!Много интересна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Непозната е и затова е интересна :)
      Приятен ден!

      Изтриване
  11. tilli, честита първа годинка на блога! Желая ти още много последователи и вкусни рецепти. Много интересна е тази. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани! Радвам се че те заинтригувах :)
      Хубав и успешен ден!

      Изтриване
  12. Честита първа година на чудесния ти блог, Тилия -
    с пожелания за още много години,
    с много последователи, кулинарни идеи и вдъхновение!
    Благодаря за поредната интересна рецепта,
    сърдечни поздрави и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за топлите думи, Диана!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Честит рожден ден на блога, Инче! :) Още много последователи, вкусни рецепти, представени с апетитни снимки, интересни идеи и добри кулинарни съвети. :) Много интересна е и тази рецепта. Грис обичам най-много с прясно мляко, но за такъв вариант не знаех. :) Хубав ден, прегръдки и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле!
      Нали затова създаваме тези блогове - да споделим!
      Прегръдки!

      Изтриване
  14. Тили,честита годинка! Много се радвам че си размислила и блогът е в този вид, а не е с достъп само на най- близките ти.Има много какво да науча от теб и ти пожелавам още много блогогодинки да натрупаш!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Наталия!
      Радвам се щом съм полезна!
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Честита годинка, Ина!Желая ти много здраве и щастливи моменти с кулинарните ти занимания!Много интересни рецепти видях при теб!както последната, такъв грис не съм виждала!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, сърдечни благодарности!
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Тили, честита първа годинка. Пожелавам кулинарни вдъхновения занапред, много нови последователи и читатели, както и доволни и усмихнати личица у дома, след поредното дегустиране на твоя вкусотийка.
    Бъди здрава и одухотворена в очакване на истинската пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стаси, благодаря ти за милите думи и пожелания!
      Прегръдки!

      Изтриване
  17. Тиле, честит рожден ден на прекрасният ти блог и на 100-тният ти последовател.
    Много публикации още да ни радват и още хиляди последователи да има.
    Много интересна рецепта благодаря!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, благодаря за хубавите думи!
      Радвам се, че това, което споделям тук ти харесва!
      Прегръдки!

      Изтриване
  18. Тилия, честит първи рожден ден на блога ти!
    С пожелание за още много години,
    с много последователи, кулинарни идеи и вдъхновение!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Гери!
      Радвам се, че те виждам тук!
      Прегръдки!

      Изтриване
  19. Честита Годинка, Ина!
    Пожелавам ти вдъхновение за още много време!
    А рецептата, която предлагаш днес е много интересна.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за топлите думи, Илиянче!
      Прегръдки!

      Изтриване
  20. Възхищение - това е, което мога да изрека, ако трябва да е с една дума, за теб, Инче! Честита годинка и стотен последовател! Бъди здрава, пълна с енергия и ентусиазъм! Това, с което ни даряваш, е безценно! Благодаря ти от сърце!
    Черпя се за повода с невероятното изкушение и те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за топлите и сърдечни думи и пожелания, които си намерила за мен!
      Да ти е сладко!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  21. Мила Tillia, честита годинка на блога ти! Честит ти и стотен почитател. Положила си огромен труд за създаването на блога си и си го оформила прекрасно. Имаш чудесни и много вкусни рецепти! А твоите Grießschmarrn са невероятни. Много са съблазнителни и ми се иска да бих могла да си придърпам чинийката от монитора!

    Прегръдки, лека нощ и един прекрасен утрешен ден от мен!

    Venetta ♥♥♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, трогната съм!
      Силно те прегръщам и ти благодаря за милите думи и пожелания!

      Изтриване
  22. Честит рожден ден на чудесния ти блог, Тили!
    Пожелавам ти още много кулинарни вдъновения, които да ни представящ и радваш :)

    ОтговорИзтриване
  23. Инче, честита годинка на блога! Да ни показваш още мнооого, много рецепти, а блогът да расте и набъбва като козуначено тесто :)) Да имаш още много последователи, защото го заслужаваш! Обичам рецептите ти и тази, която сега си споделила ми е интересна и непозната! Успех, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за искрените и мили пожелания, Снеже!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  24. Честит рожден ден на блога! Пожелавам ти да си здрава, пълна с идеи и ентусиазъм, радваща и нас с кулинарните ти вдъхновения и творения! И тази рецепта е много интересна, радлична от традицонния грис...Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Иглика!
      Радвам се, че това, което споделям тук, ти харесва!
      Прегръдки!

      Изтриване
  25. Тили, прекрасен десерт. Не бях и чувала за него, със сигурност ще опитам (почитател съм на гриса). И благодаря ти, че споделяш с нас - аз определено се уча на много неща от теб.
    Честита годинка и още повече успехи - и с блога, и в личен план.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гергана!
      Тук взаимно се учим една от друга!
      Прегръдки и приятен ден!

      Изтриване
  26. Честита първа годинка, Тили :)
    Хубаво е, че не си направила блога си само за най-близките. Рецептите, които показваш, са много интересни. Някои вече съм изпробвала, други чакат своя ред, но определено ми е интересно да съм сред последователите ти.
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти!
      Пожеланията и думите ти много ме радват!
      Прегръдки!

      Изтриване
  27. Не съм закъсняла за рожденият ден,нали :) :) :)Честита блог годинка ,Инче! Отново ни поднасяш прекрасен десерт.Благодаря ти за споделените рецепти,винаги научавам нови,полезни и интересни неща от теб ! Бъди жива и здрава ! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, специално за тази годишнина имам вече поздравления от теб, но от много глава не боли! :) Подвела те е новата добавена снимка на Грисшмаррна, която споделих във ФБ. Знам че си искрена и с благодарност приемам пожеланията ти отново! Благодаря ти!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване