Преди
една година на днешната дата направих първата си публикация и по едно щастливо
съвпадение, имам и стотен последовател!
Исках
да имам блог, по-скоро място където да записвам
рецептите на ястия, приготвени по мой начин и които да онагледявам със снимки.
Доста
се чудех дали да бъде личен, с достъп само от най-близките ми, но после реших,
че може би някои от рецептите ще са интересни и за други хора :)
Беше
ми трудно оформянето /не разбирам от английски език, много неща не ми бяха
ясни/ и тук е мястото да благодаря на Маги , която има
търпението и желанието да ми помогне :).
Маги
– СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!
Благодаря на
всички, които посетиха и продължават да посещават моя блог и с коментарите и
милите думи ме подкрепят и вдъхновяват да продължа!
Гриста на баба Мери /Omas
Grießschmarrn/
Продукти – 1ч . ч. = 200мл
1
л прясно мляко
150 - 160 г /1 ч. ч./ грис
5-6
пълни с.л. захар /или на вкус/
щипка
сол
3/4
ч.ч. олио /125 г масло/
компот
от сини сливи
Приготвяне
Гриста
се размива с малко от студеното мляко и солта и се влива на тънка струя в
останалото кипящо, подсладено прясно мляко. Сместа се разбърква
непрекъснато до получаване на гъста
маса (трябва да стане по-гъсто от обикновеното мляко с грис, затова ако
е необходимо, се добавя още малко грис). За да не загаря,
използвам млековарка.
Маха
се от огъня, добавя се олиото /маслото/, разбърква се добре и се изсипва в
намаслена тавичка.
Разстила се равномерно.
Поставя се в предварително загрята силна фурна и се
пече до златисто кафяво при 180
° C.
С
вилица или шпатула се разбърква /разкъсва на парчета/ и се връща отново във
фурната да се запече.
Така се разбърква и запича няколко пъти /5 – 6/ докато се
изпече, придобие златист цвят и зърнеста структура /като много големи
трохи/
Пече
се до желаната степен на препичане.
Ако стане
по-златиста и се препече, след това тя става
по-суха
/така както е на снимката и както ние я обичаме/.
Поднася
се с компот от сини сливи.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ина, Честит Празник на блога ти и на теб! Пожелавам на теб още много вдъхновение, а на себе си и другите ти читатели още много споделени рецепти!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че се намерихме в нета :) Тук намерих страхотни рецепти, които вече са любими у дома!
Благодаря, Зори!
ИзтриванеРадвам се че си харесала споделени от мен рецепти!
Сърдечни поздрави!
Тилия, честит първи рожден ден на блога ти!Възхищавам ти се по ред причини, но това е друга тема. Желая на теб здраве, за да продължаваш да споделяш вкусни рецепти, за които дори не съм чувала, като тази например. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМарта, благодаря за милите думи!
ИзтриванеПрегръдки!
Честита годинка ,Тили ! Нека да са много по годинка !
ОтговорИзтриванеНе си спомням как те открих , но научавам почти винаги нещо ново при теб !
Благодаря ти за споделените рецепти ! Бъди жива и здрава !
Хубав утрешен ден ! Изпращам ти топла прегръдка !
Благодаря, Ив!
ИзтриванеРадвам се че взаимно сме се открили и споделяме рецептите си!
Прегръдки!
Интересни са рецептите ти още как, Ина! Много добре си решила, че ще си полезна и на други хора с рецептите си. В това е идеята на споделянето, нали :)
ОтговорИзтриванеЧестита ти годинка на блога! Пожелавам ти още много свои идеи, рецепти и кулинарни тайни да споделиш!
Лека нощ :)
Пепа, благодаря за топлите думи!
ИзтриванеПрегръдки!
Забравих да напиша ,че и тази рецепта е страхотна ,както много други за които не бях и чувала :) !
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеИнче,честита ти годишнина и стотен почитател!Нека се множат и двете, и най-вече страхотните ти рецепти тук!Всичко,което срещам при теб много ми допада,а и този десерт ми е супер непознат и новост,предизвика моето любопитство.Подробно си ни го представила,а снимките греят!Сливите са позирали зашеметяващо!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубаво утре,мила!
Роси, благодаря за хубавите думи и пожелания! Те ме стимулират и радват!
ИзтриванеПрегръдки!
Ина, това е празничен ден - една година и 100 приятели!
ОтговорИзтриванеТвоите рецепти са интересни и съчетават умения и новаторство. Радвам се, че мога да се запозная с тях чрез теб. Пожелавам ти и занапред същото упорство и желание за споделяне.
Сърдечни поздрави!
Благодаря ти сърдечно , Албенче!
ИзтриванеПрегръдки
Инче, честита блогогодинка мила! Жива и здрава да си ! Изпитвам възхищение от това, че има хора като теб, борбени и интусиасти ! Радвам се за всеки мой виртуален контакт с теб, за всяка споделена емоция :) за всяка нова рецепта!
ОтговорИзтриванеПочерпката ти освен че е вкусна в което изобщо не се съмнявам , изглежда чудесно с тези слънчеви снимки :) За първи път чувам за подобна вкусотийка:)
Пожелавам много почитатели на уютното ти блогче и те прегръщам!
Благодаря, Дани! Толкова много ме радваш с топлите си и сърдечни думи!
ИзтриванеДесертът наистина не е познат в България. Майка ми го е донесла от родната си Виена и е в списъка на семейните рецепти :)
Сърдечни прегръдки / специална целувка за моя любимец :) / !
Тили честита ти годинка! Бъди жива и здрава!Пожелавам ти още много идеи, рецепти и кулинарни вдъхновения!Благодаря ти за споделените прекрасни рецепти !Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеТанче, много ти благодаря!
ИзтриванеПрегръдки!
Честита блогогодинка! Много успехи и нестихващо вдъхновение!Много интересна рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Непозната е и затова е интересна :)
ИзтриванеПриятен ден!
tilli, честита първа годинка на блога! Желая ти още много последователи и вкусни рецепти. Много интересна е тази. Поздрави
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани! Радвам се че те заинтригувах :)
ИзтриванеХубав и успешен ден!
Честита първа година на чудесния ти блог, Тилия -
ОтговорИзтриванес пожелания за още много години,
с много последователи, кулинарни идеи и вдъхновение!
Благодаря за поредната интересна рецепта,
сърдечни поздрави и усмихната пролет, Диана
Благодаря за топлите думи, Диана!
ИзтриванеПрегръдки!
Честит рожден ден на блога, Инче! :) Още много последователи, вкусни рецепти, представени с апетитни снимки, интересни идеи и добри кулинарни съвети. :) Много интересна е и тази рецепта. Грис обичам най-много с прясно мляко, но за такъв вариант не знаех. :) Хубав ден, прегръдки и усмивки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Светле!
ИзтриванеНали затова създаваме тези блогове - да споделим!
Прегръдки!
Тили,честита годинка! Много се радвам че си размислила и блогът е в този вид, а не е с достъп само на най- близките ти.Има много какво да науча от теб и ти пожелавам още много блогогодинки да натрупаш!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Благодаря, Наталия!
ИзтриванеРадвам се щом съм полезна!
Прегръдки!
Честита годинка, Ина!Желая ти много здраве и щастливи моменти с кулинарните ти занимания!Много интересни рецепти видях при теб!както последната, такъв грис не съм виждала!Поздравления!
ОтговорИзтриванеСонче, сърдечни благодарности!
ИзтриванеПрегръдки!
Тили, честита първа годинка. Пожелавам кулинарни вдъхновения занапред, много нови последователи и читатели, както и доволни и усмихнати личица у дома, след поредното дегустиране на твоя вкусотийка.
ОтговорИзтриванеБъди здрава и одухотворена в очакване на истинската пролет!
Стаси, благодаря ти за милите думи и пожелания!
ИзтриванеПрегръдки!
Тиле, честит рожден ден на прекрасният ти блог и на 100-тният ти последовател.
ОтговорИзтриванеМного публикации още да ни радват и още хиляди последователи да има.
Много интересна рецепта благодаря!
Прегръщам те!
Здравче, благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеРадвам се, че това, което споделям тук ти харесва!
Прегръдки!
Тилия, честит първи рожден ден на блога ти!
ОтговорИзтриванеС пожелание за още много години,
с много последователи, кулинарни идеи и вдъхновение!
Сърдечни поздрави!
Сърдечно ти благодаря, Гери!
ИзтриванеРадвам се, че те виждам тук!
Прегръдки!
Честита Годинка, Ина!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти вдъхновение за още много време!
А рецептата, която предлагаш днес е много интересна.
Благодаря!
Благодаря ти за топлите думи, Илиянче!
ИзтриванеПрегръдки!
Възхищение - това е, което мога да изрека, ако трябва да е с една дума, за теб, Инче! Честита годинка и стотен последовател! Бъди здрава, пълна с енергия и ентусиазъм! Това, с което ни даряваш, е безценно! Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеЧерпя се за повода с невероятното изкушение и те прегръщам!
Дани, благодаря за топлите и сърдечни думи и пожелания, които си намерила за мен!
ИзтриванеДа ти е сладко!
Сърдечни прегръдки!
Мила Tillia, честита годинка на блога ти! Честит ти и стотен почитател. Положила си огромен труд за създаването на блога си и си го оформила прекрасно. Имаш чудесни и много вкусни рецепти! А твоите Grießschmarrn са невероятни. Много са съблазнителни и ми се иска да бих могла да си придърпам чинийката от монитора!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, лека нощ и един прекрасен утрешен ден от мен!
Venetta ♥♥♥
Вени, трогната съм!
ИзтриванеСилно те прегръщам и ти благодаря за милите думи и пожелания!
Честит рожден ден на чудесния ти блог, Тили!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти още много кулинарни вдъновения, които да ни представящ и радваш :)
Благодаря, Нас!
ИзтриванеПрегръдки!
Инче, честита годинка на блога! Да ни показваш още мнооого, много рецепти, а блогът да расте и набъбва като козуначено тесто :)) Да имаш още много последователи, защото го заслужаваш! Обичам рецептите ти и тази, която сега си споделила ми е интересна и непозната! Успех, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за искрените и мили пожелания, Снеже!
ИзтриванеСърдечни прегръдки!
Честит рожден ден на блога! Пожелавам ти да си здрава, пълна с идеи и ентусиазъм, радваща и нас с кулинарните ти вдъхновения и творения! И тази рецепта е много интересна, радлична от традицонния грис...Хубав четвъртък!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи, Иглика!
ИзтриванеРадвам се, че това, което споделям тук, ти харесва!
Прегръдки!
Тили, прекрасен десерт. Не бях и чувала за него, със сигурност ще опитам (почитател съм на гриса). И благодаря ти, че споделяш с нас - аз определено се уча на много неща от теб.
ОтговорИзтриванеЧестита годинка и още повече успехи - и с блога, и в личен план.
Поздрави!
Благодаря, Гергана!
ИзтриванеТук взаимно се учим една от друга!
Прегръдки и приятен ден!
Честита първа годинка, Тили :)
ОтговорИзтриванеХубаво е, че не си направила блога си само за най-близките. Рецептите, които показваш, са много интересни. Някои вече съм изпробвала, други чакат своя ред, но определено ми е интересно да съм сред последователите ти.
Поздрави и пожелания за хубав уикенд!
Ели, благодаря ти!
ИзтриванеПожеланията и думите ти много ме радват!
Прегръдки!
Не съм закъсняла за рожденият ден,нали :) :) :)Честита блог годинка ,Инче! Отново ни поднасяш прекрасен десерт.Благодаря ти за споделените рецепти,винаги научавам нови,полезни и интересни неща от теб ! Бъди жива и здрава ! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТанче, специално за тази годишнина имам вече поздравления от теб, но от много глава не боли! :) Подвела те е новата добавена снимка на Грисшмаррна, която споделих във ФБ. Знам че си искрена и с благодарност приемам пожеланията ти отново! Благодаря ти!
ИзтриванеСърдечни прегръдки!