четвъртък, 21 март 2013 г.

Свинско със сурова туршия в тенджера под налягане


Още един начин да се оползотвори суровата туршия, особено за тези които обичат месцето ! 
 
Продукти
600-700 г шарено свинско месо
2-3 глави лук (или праз лук)
около 1 кг зеленчуци от сурова туршия - кисело зеле, чушки, домати, моркови
1 суха червена чушка
1 дафинов лист
1 с. л. червен пипер
чубрица, сол
4 – 5 с. л. олио

за други варианти - картофи или ориз

Приготвяне

Месото се нарязва на порции и се запържва в тенджерата под налягане в сгорещената мазнина.
Прибавят се ситно нарязаните лук и зеленчуци от суровата туршия, дафиновия лист и леко изпечената и начупена суха чушка (по желание може да е люта). Поръсва се с червения пипер и чубрицата. Налива се топла вода, колкото да покрие ястието и се затваря капака на тенджерата.
Ври около 30 минути, след което се прехвърля в тава, маха се дафиновия лист, пробва се на сол и се пече до  зачервяване.
Може да се направи и по друг начин - когато се сложи да се пече, се прибавя 1/2 ч.ч. ориз или 2 - 3 нарязани на кубчета картофа. В такъв случай, ако е необходимо се долива малко топла вода.
Може да се сготви и с друг вид  месо или колбас.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

20 коментара:

  1. Тиле никога не съм предполагала ,че от туршия може да се получи такава апетитна гозба. Много хубава идея.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, то киселото зеле си е от туршия, а зимата често се готви със свинско! Като добавим и другите съставки става също вкусно!
      Хубава вечер и прегръдки!

      Изтриване
  2. Ох , аз туршия да имам ще си я хапвам така като семки , а месцето за гарнитурка :) !Правила съм си тук туршия ,но не е като нашата и се отказах ! Но рецептата ти ,Тили е много интересна !
    Честита пролет с пожелание за слънчево настроение !
    Прегръдка и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! Честита пролет и на теб!
      Съжалявам, че не можеш да опиташ нашата туршия! Но пък разполагаш с такива неща, които ние не можем да опитаме :)
      Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  3. Инче, чудесна идея ми даваш :) имам и още от зелените доматки, тъкмо ще им намеря място :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, зеленото вече поникна и ще поизоставим туршиите, така че не се бави! :)
      Благодаря ти и спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Супер е, Тили! Така ми се прияде свинско със зеленце, ще взема да сготвя тези дни! Толкова вкусно и интересно е при теб!:) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, тъкмо както дават прогноза за застудяване, едно свинско със зеле и някоя чашка ароматно винце ще са добре дошли!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  5. Тили, и пържената туршия и това ястие изглеждат превъзходно! Обичам подобни идеи - да се направи нещо от наличните продукти, става лесно, бързо и вкусно, само меко хлебче се добавя и....фантазия! :)
    Много прегръдки и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Българката винаги е излизала от тежки ситуации и е намирала начин от нищо да направи нещо!
      Сърдечни прегръдки и спокойна нощ!

      Изтриване
  6. Преди около месец ме гощаваха с подобно ястие и наистина беше много вкусно, май това е типична за Северна България кухня? И изглежда превъзходно! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки район си има типична кухня и се радвам че си опитала и ти е харесало!
      Хубав и успешен петък и на теб!

      Изтриване
  7. Изглежда страхотно! И аз ползвам такава тенджера ежедневно почти:)Честита първа пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траяна! Още майка ми ползваше такава тенджера и не сме преставали, особено когато готвим месо или зеленчуци на пара.
      Честита пролет и на теб!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много апетитно е отново тук,Инче!Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Честита да е и на теб!

      Изтриване
  9. Вкусно!
    Като бях малка, когато заколеха прасето, баба пържеше месо с туршия.
    Но не съм опитвала подобно нещо от много години.
    Хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, може би това ястие е познато по нашия край :)
      Приятна петъчна вечер!

      Изтриване
  10. Тили,и аз много обичам да мириша спомени:))))Прекрасно ястие!Аз от туршия правя една чудна каша,а и страхотна супа имам,но по този начин не съм правила!Прегръщам те и мерси за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, ще се радвам ако мога да видя и твоите рецепти! Тъкмо ще си ги разменим :)
      Спокойна петъчна вечер!

      Изтриване