Още един начин да се оползотвори суровата туршия, особено за тези които обичат месцето !
Продукти
600-700
г шарено свинско месо
2-3
глави лук (или праз лук)
около
1 кг зеленчуци от сурова туршия - кисело зеле, чушки, домати, моркови
1
суха червена чушка
1
дафинов лист
1
с. л. червен пипер
чубрица,
сол
4
– 5 с. л. олио
за
други варианти - картофи или ориз
Приготвяне
Месото
се нарязва на порции и се запържва в тенджерата под налягане в сгорещената
мазнина.
Прибавят
се ситно нарязаните лук и зеленчуци от суровата туршия, дафиновия лист и леко
изпечената и начупена суха чушка (по желание може да е люта). Поръсва се с
червения пипер и чубрицата. Налива се топла вода, колкото да покрие ястието и
се затваря капака на тенджерата.
Ври
около 30 минути, след което се прехвърля в тава, маха се дафиновия лист, пробва
се на сол и се пече до зачервяване.
Може да се направи и по друг начин - когато се сложи да се пече, се прибавя 1/2 ч.ч. ориз или 2 - 3 нарязани на кубчета картофа. В такъв случай, ако е необходимо се долива малко топла вода.
Може да се направи и по друг начин - когато се сложи да се пече, се прибавя 1/2 ч.ч. ориз или 2 - 3 нарязани на кубчета картофа. В такъв случай, ако е необходимо се долива малко топла вода.
Може
да се сготви и с друг вид месо или
колбас.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тиле никога не съм предполагала ,че от туршия може да се получи такава апетитна гозба. Много хубава идея.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Здравче, то киселото зеле си е от туршия, а зимата често се готви със свинско! Като добавим и другите съставки става също вкусно!
ИзтриванеХубава вечер и прегръдки!
Ох , аз туршия да имам ще си я хапвам така като семки , а месцето за гарнитурка :) !Правила съм си тук туршия ,но не е като нашата и се отказах ! Но рецептата ти ,Тили е много интересна !
ОтговорИзтриванеЧестита пролет с пожелание за слънчево настроение !
Прегръдка и хубава вечер !
Благодаря, Ив! Честита пролет и на теб!
ИзтриванеСъжалявам, че не можеш да опиташ нашата туршия! Но пък разполагаш с такива неща, които ние не можем да опитаме :)
Прегръдки и приятна вечер!
Инче, чудесна идея ми даваш :) имам и още от зелените доматки, тъкмо ще им намеря място :)))
ОтговорИзтриванеПепа, зеленото вече поникна и ще поизоставим туршиите, така че не се бави! :)
ИзтриванеБлагодаря ти и спокойна вечер!
Супер е, Тили! Така ми се прияде свинско със зеленце, ще взема да сготвя тези дни! Толкова вкусно и интересно е при теб!:) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеКате, тъкмо както дават прогноза за застудяване, едно свинско със зеле и някоя чашка ароматно винце ще са добре дошли!
ИзтриванеПриятна вечер!
Тили, и пържената туршия и това ястие изглеждат превъзходно! Обичам подобни идеи - да се направи нещо от наличните продукти, става лесно, бързо и вкусно, само меко хлебче се добавя и....фантазия! :)
ОтговорИзтриванеМного прегръдки и хубава вечер! :)
Благодаря, Дани! Българката винаги е излизала от тежки ситуации и е намирала начин от нищо да направи нещо!
ИзтриванеСърдечни прегръдки и спокойна нощ!
Преди около месец ме гощаваха с подобно ястие и наистина беше много вкусно, май това е типична за Северна България кухня? И изглежда превъзходно! Хубав петък!
ОтговорИзтриванеВсеки район си има типична кухня и се радвам че си опитала и ти е харесало!
ИзтриванеХубав и успешен петък и на теб!
Изглежда страхотно! И аз ползвам такава тенджера ежедневно почти:)Честита първа пролет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна! Още майка ми ползваше такава тенджера и не сме преставали, особено когато готвим месо или зеленчуци на пара.
ИзтриванеЧестита пролет и на теб!
Поздрави!
Много апетитно е отново тук,Инче!Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Честита да е и на теб!
ИзтриванеВкусно!
ОтговорИзтриванеКато бях малка, когато заколеха прасето, баба пържеше месо с туршия.
Но не съм опитвала подобно нещо от много години.
Хубави почивни дни :)
Ели, може би това ястие е познато по нашия край :)
ИзтриванеПриятна петъчна вечер!
Тили,и аз много обичам да мириша спомени:))))Прекрасно ястие!Аз от туршия правя една чудна каша,а и страхотна супа имам,но по този начин не съм правила!Прегръщам те и мерси за рецептата!
ОтговорИзтриванеМилена, ще се радвам ако мога да видя и твоите рецепти! Тъкмо ще си ги разменим :)
ИзтриванеСпокойна петъчна вечер!