Ирма
така апетитно представи тази каша, че не можех да се отделя от екрана :)
И
това се оказа наистина лесно и вкусно пролетно ястие, с малко продукти, но
засищащо, каквото е и целта му!
Оригиналната
рецепта е ТУК . Имам съвсем малки изменения и естествено снимките ми са далеч от
нейните изкусителни и провокиращи снимки!
Ирма,
благодаря за споделената рецепта!
Продукти - за
3 порции
2 връзки пресен кромид лук
3 с. л. олио
щипка сол
сос Бешамел
0,5 к. ч.
олио
1 голяма с. л. масло (може и само с олио)
6 пълни с. л. брашно (по 2 на порция)
600 мл студена вода
250 г квасена сметана или кисело мляко
сол
лимонов сок (по желание)
допълнително
3 – 6 яйца (по 1- 2 на порция)
Приготвяне
Нарязаният
на не много ситно лук се поръсва със сол и се задушава в сгорещеното олио само
докато леко омекне. Разпределя се в индивидуални купички или се изсипва в тавичка.
За
соса - олиото и маслото се загряват, добавя се брашното и се пържи докато леко
пожълтее. Отстранява се от огъня и след 1 – 2 минути на тънка струя и при
непрекъснато разбъркване се налива студената вода. След като се сгъсти се
прибавя сол и сметаната /киселото мляко/ .
Сосът
се връща на огъня и се бърка непрекъснато докато кипне. Отстранява се и се подправя
с лимонов сок. (Аз добавих кисело мляко и след като опитах прецених, че не е
необходимо да се добавя лимонов сок. Добавката му е въпрос на вкус.)
Готовият
сос се разпределя по купичките.
Разбърква се,
за да се смеси с лука.
Във
всяка порция се поставя по 1 или 2 яйца.
Ако
се ползват гювечета или други съдове, например от йена стъкло, които не трябва
да се слагат в гореща фурна, се поставят в студена , включва се и ястието се
пече на 180 градуса С, докато яйцата се стегнат (забулят). Ако се ползва
тавичка, се поставя в предварително загрята фурна.
Ястието
се поднася топло, с препечен хляб.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесно ястие и още по-чудесно изпълнение,Тили!Прекрасна петъчна вечер и вълнуващи почивни дни:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Миленче! Добре че Ирма я сподели, за да разнообразим пролетното меню :)
ИзтриванеСпокойна вечер!
Хубава каша ! Последната снимка е много апетитна !
ОтговорИзтриванеХубави и спокойни почивни дни ,Тили !
Благодаря, Ив!
ОтговорИзтриванеХубава петъчна вечер и топли почивни дни!
Снимките са си чудесни. Така му се прияжда на човек, като ги гледа... А какво повече от това може да се иска. =)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили!
Благодаря, Гергана! Радвам се че ти харесва!
ИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни!
Сигурно съм от малкото, които за първи път виждат такава каша, но ме спечели от първи път :) До сега съм правила само пилешка каша, но тази ми се вижда по-лесна :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеГаби, и аз скоро я видях при Ирма. Каши съм правила - пилешка, със заешко месо, с коприва, със сирене, но точно такава не бях :)
ИзтриванеПоздрави и спокойна петъчна вечер!
И при теб е станала много апетитна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеХубава съботна вечер!
И ти изкушаваш с тази каша, Ина :)
ОтговорИзтриванеВече се убедих, че ще я направя и аз, но сиренце ще си добавя :))
Хубави събота и неделя!
Пепа, на едно мнение сме! И аз си помислих, след като я опитах, следващият път да добавя сирене!
ИзтриванеПриятна съботна вечер и успешна неделя!
Майка ми прави през пролетта кашичка със зелен лук (през зимата с праз), но не сме я хапвали в този вариант с яйчицето отгоре. Много апетитно изглежда! :) Снимките са си хубави и пролетни! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасни почивни дни, Инче!
Благодаря, Светле! Опитайте и с яйце - вкусно е!
ИзтриванеХубави почивни дни!
Инче, много са ти хубави снимките! С тези препечени филийки екстра върви кашичката. Помня представянето и от Ирма, даже съм си я записала, но добре, че ме подсети отново.
ОтговорИзтриванеПоздрави, хубава вечер и слънчево утре!
Благодаря, Снеже!
ИзтриванеИрма така апетитно я беше представила, че не устоях и си заслужава!
Приятна вечер!
Чудесно ястие,много апетитно поднесено!
ОтговорИзтриванеЩе пробвам задължително.
Благодаря,Тили за хубавата идея!
Поздрави и приятна неделя!
Благодаря, Мира!
ИзтриванеРадвам се че ти допада идеята!
Приятна неделна вечер!
Оле, много вкусна кашичка и с тези печени филийки, просто неустоимо! Хубава неделя, Тили!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за положителния отзив!
ИзтриванеС пожелания за хубава неделна вечер!
Ехее, хубава изненада, Ина! Благодаря ти, мила за доверието! Много ми е приятно и се радвам, че ти се е харесала кашата!
ОтговорИзтриванеА идеята за сиренце е отлична - слагала съм веднъж, но съм забравила да спомена в блога! Опитай с овче или с прясно, домашно ако имаш!
Хубава, хармонична, неделна вечер ти желая!
Ирма, след твоето изкусително поднасяне, не можах да устоя! :)
ИзтриванеРезултатът наистина си струва!
Още веднъж ти благодаря, че сподели тази лесна и вкусна рецепта!
Сърдечни прегръдки и приятна неделна вечер!
Интересна кашичка,Тили-харесва ми.Нещо леко и приятно за хапване.
ОтговорИзтриванеХубав месец!
Благодаря, Живе!
ИзтриванеПриятна вечер и спорна нова седмица!
Ай, чудно изглежда, дори и злоядите ще прядат :))
ОтговорИзтриванеМного апетитни фотографии, много!!!
Благодаря, Ина! Много си мила!
ИзтриванеПоздрави!