петък, 29 март 2013 г.

Пролетна каша с пресен лук




Ирма така апетитно представи тази каша, че не можех да се отделя от екрана :)
И това се оказа наистина лесно и вкусно пролетно ястие, с малко продукти, но засищащо, каквото е и целта му!
Оригиналната рецепта е ТУК . Имам съвсем малки изменения и естествено снимките ми са далеч от нейните изкусителни и провокиращи снимки!
Ирма, благодаря за споделената  рецепта!

Продукти - за 3 порции
2 връзки пресен кромид лук
3 с. л. олио
щипка сол

сос Бешамел
0,5  к. ч. олио
1 голяма с. л. масло (може и само с олио)
6 пълни с. л. брашно (по 2 на порция)
600 мл студена вода
250 г квасена сметана или кисело мляко
сол  
лимонов сок (по желание)

допълнително
3 – 6 яйца (по 1- 2 на порция)

Приготвяне
Нарязаният на не много ситно лук се поръсва със сол и се задушава в сгорещеното олио само докато леко омекне. Разпределя се в индивидуални купички или се изсипва в тавичка.


За соса - олиото и маслото се загряват, добавя се брашното и се пържи докато леко пожълтее. Отстранява се от огъня и след 1 – 2 минути на тънка струя и при непрекъснато разбъркване се налива студената вода. След като се сгъсти се прибавя сол  и сметаната /киселото мляко/ .


Сосът се връща на огъня и се бърка непрекъснато докато кипне. Отстранява се и се подправя с лимонов сок. (Аз добавих кисело мляко и след като опитах прецених, че не е необходимо да се добавя лимонов сок. Добавката му е въпрос на вкус.)
 Готовият сос се разпределя по купичките.



Разбърква се,  за да се смеси с лука.



Във всяка порция се поставя по 1 или 2 яйца.



Ако се ползват гювечета или други съдове, например от йена стъкло, които не трябва да се слагат в гореща фурна, се поставят в студена , включва се и ястието се пече на 180 градуса С, докато яйцата се стегнат (забулят). Ако се ползва тавичка, се поставя в предварително загрята фурна.
 Ястието се поднася топло, с препечен хляб.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

26 коментара:

  1. Чудесно ястие и още по-чудесно изпълнение,Тили!Прекрасна петъчна вечер и вълнуващи почивни дни:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленче! Добре че Ирма я сподели, за да разнообразим пролетното меню :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Хубава каша ! Последната снимка е много апетитна !
    Хубави и спокойни почивни дни ,Тили !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Ив!
    Хубава петъчна вечер и топли почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Снимките са си чудесни. Така му се прияжда на човек, като ги гледа... А какво повече от това може да се иска. =)
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гергана! Радвам се че ти харесва!
      Поздрави и приятни почивни дни!

      Изтриване
  5. Сигурно съм от малкото, които за първи път виждат такава каша, но ме спечели от първи път :) До сега съм правила само пилешка каша, но тази ми се вижда по-лесна :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, и аз скоро я видях при Ирма. Каши съм правила - пилешка, със заешко месо, с коприва, със сирене, но точно такава не бях :)
      Поздрави и спокойна петъчна вечер!

      Изтриване
  6. И при теб е станала много апетитна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Хубава съботна вечер!

      Изтриване
  7. И ти изкушаваш с тази каша, Ина :)
    Вече се убедих, че ще я направя и аз, но сиренце ще си добавя :))
    Хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, на едно мнение сме! И аз си помислих, след като я опитах, следващият път да добавя сирене!
      Приятна съботна вечер и успешна неделя!

      Изтриване
  8. Майка ми прави през пролетта кашичка със зелен лук (през зимата с праз), но не сме я хапвали в този вариант с яйчицето отгоре. Много апетитно изглежда! :) Снимките са си хубави и пролетни! :)
    Прегръдки и прекрасни почивни дни, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Опитайте и с яйце - вкусно е!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Инче, много са ти хубави снимките! С тези препечени филийки екстра върви кашичката. Помня представянето и от Ирма, даже съм си я записала, но добре, че ме подсети отново.
    Поздрави, хубава вечер и слънчево утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снеже!
      Ирма така апетитно я беше представила, че не устоях и си заслужава!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  10. Чудесно ястие,много апетитно поднесено!
    Ще пробвам задължително.
    Благодаря,Тили за хубавата идея!
    Поздрави и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира!
      Радвам се че ти допада идеята!
      Приятна неделна вечер!

      Изтриване
  11. Оле, много вкусна кашичка и с тези печени филийки, просто неустоимо! Хубава неделя, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за положителния отзив!
      С пожелания за хубава неделна вечер!

      Изтриване
  12. Ехее, хубава изненада, Ина! Благодаря ти, мила за доверието! Много ми е приятно и се радвам, че ти се е харесала кашата!
    А идеята за сиренце е отлична - слагала съм веднъж, но съм забравила да спомена в блога! Опитай с овче или с прясно, домашно ако имаш!
    Хубава, хармонична, неделна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, след твоето изкусително поднасяне, не можах да устоя! :)
      Резултатът наистина си струва!
      Още веднъж ти благодаря, че сподели тази лесна и вкусна рецепта!
      Сърдечни прегръдки и приятна неделна вечер!

      Изтриване
  13. Интересна кашичка,Тили-харесва ми.Нещо леко и приятно за хапване.
    Хубав месец!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе!
      Приятна вечер и спорна нова седмица!

      Изтриване
  14. Ай, чудно изглежда, дори и злоядите ще прядат :))
    Много апетитни фотографии, много!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина! Много си мила!
      Поздрави!

      Изтриване