За
пръв път готвя толстолоб. Нямах лимон и реших да експериментирам със сок
от портокал, още повече че тези които
имах бяха леко кисели. Останала ми беше и малко сметана.
Продукти
500
г толстолоб
сол
подправка
за риба /девисил/
горчица
сокът
на 1 малък портокал
100
мл течна сметана за готвене
Приготвяне
Кожата
на рибата се отстранява.
Рибата
се измива, подсушава, нарязва на порции, овкусява със сол и подправката
/девисил/.
В
подходящ съд се смесват добре портокаловия сок и горчицата. Рибните
парчета се овалват в сместа и се оставят в нея. Съдът се покрива с фолио или
найлонов плик и престоява в хладилника за 1 час.
Парчетата
риба се подреждат в тавичка, добавя се малко вода /2 - 3 с. л./,
заливат се с останалия сок и сметаната и
се пекат до зачервяване в предварително загрята на 200 градуса фурна, около
половин час. Ако е необходимо, температурата се намалява на умерена – 180
градуса.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, от няколко дни ме питат кога ще хапнем риба. А тази екзотика просто не е за изпускане. Ще я опитаме.
ОтговорИзтриванеХубава вечер и приятни сънища!
Бени, надявам се да ви допадне!
ИзтриванеПриятен ден!
Оххх изглежда вкусно!!! Вземам си едно парченце за проба ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дианче, да ти е сладко!
ИзтриванеХубав ден!
Изглежда супер апетитно, Инче! И аз не съм готвила толстолоб, но рецептата много ми хареса. Снимките са разкошни! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снеже! Все има първи път, за да пробваме! :)
ИзтриванеСлънчев ден!
Прекрасно предложение, не съм готвила толстолоб отдавна, дано ми попадне пресен скоро, додето има портокали. Поздрави и хубава сряда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Иглика! Портокалът успешно замести лимона :)
ИзтриванеУспешен ден!
А това нещо как ми се е прияло , както и шаран….не мога да ти опиша.Но …просто не знам от къде мога да си го купя:(
ОтговорИзтриванеТук ядат и продават само морски риби, речните не ги любят нещо:)
Пак опира работата до риболов, но то и там нищо сигурно няма…защото мъж ми си ги лови, прави си снимка с рибоците и после ги връща обратно в реката:)
Ето тук има и едно клипче, дано ти се отвори да видиш... но пък преживявам го някак си щото ако го вземем рибока бая работа ми се отваря, а на магазина поне изчистена ми я продават:)
http://www.youtube.com/watch?v=fxWt_r56uSc
Аз май много се разприказвах тази сутрин…наваксвам :) и без друго на вън вали и с Роки не бързаме за разходка:) Поздрави Тили и хубав ден от мен!
А рибката ти е направо екзотична, ще пробвам с портокал ама някой морски екземпляр:)))
Дани, смях се от сърце и на двете клипчета! Явно спортната страст е по-силна! Дано мъжлето се смили над теб и ти донесе първия следващ трофей :) Вярно че ще имаш работа, но поне е прясна!
ИзтриванеСледващият път ще направя с пангасиус /по-евтина ми е :)/ , така че пробвай с морска.
Съжалявам че не може да излезете с Роки. Днес тук е много слънчево и топло, за разлика от последните дни :)
Прегръдки на теб и Роки и приятен ден!
А…. май друго клипче съм ти пратила :)
ОтговорИзтриванеЕто това е :http://www.youtube.com/watch?v=9fZGwsAbxuA
:) :) :)
ИзтриванеЧудесна идея!Изглеждат много добре!Поздрави, Ина!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче! Беше и вкусно!
ИзтриванеПоздрави и слънчев ден!
Да, и аз като Гоголинката ще я пробвам тази рецепта, но с морска рибка! От речните само пъстърва обичам и то натюр.
ОтговорИзтриванеСнимките са чудесни, Ина, провокиращи!
Честита Първа пролет, мила! :)
Благодаря, Ирма!
ИзтриванеРадвам се, ако провокацията излезе положителна! :)
Честита пролет, с много топлина и усмивки!
Прегръдки!
Охоо, вкусно!
ОтговорИзтриванеНапомня ми за детските години, когато често хапвах такава рибка, но не и приготвена по този начин.
Изглежда чудесно, Тили!
Благодаря, Мария!
ИзтриванеРадвам се че те връщам в детството! Надявам се този начин също да ти допадне!
Поздрави и хубав ден!
Обичам я тази риба. Особено ако е по-голяма, филетата са си цели котлети.
ОтговорИзтриванеЧудна изглежда тази с портокала, Инче! Само дето не мога да убедя главния мъж в къщи да яде риба с млечни :))
Поздрави и хубав пролетен ден на теб!
Пепи, парчето - 500 г и нещо отгоре, беше от голяма риба, така че костите бяха осезаеми за недовиждащи като мен :)
ИзтриванеГлавният мъж може би има право - чета че риба не се препоръчва с млечни, с картофи и пр. , но ние така сме си свикнали :)
Слънчев пролетен ден!
Амиии, неговото е някакво предубеждение от малък. Натравял се и има лоши стомашни спомени. Интересно, че младия мъж пък се обрива, като ги смеси. Само ние с девойката можем да ядем риба с яйца или млечни :)
ИзтриванеЛека нощ сега :)
Пепа, човек да не харесва и яде нещо си има някаква причина. Така е и при вас :)
ИзтриванеЛека и на теб!
Много ароматно предложение, Тили!
ОтговорИзтриванеМоже би ще допадне у дома...Моят съпруг вече втора година ме кара да готвя за Никулден шаран с кисело зеле и по принцип е отворен към експерименти с вкусовите съчетания, така че, ще се пробва!
Бети, много хубаво е когато в семейството има съмишленик по отношение на експериментите!:)
ИзтриванеИскрено се надявам да ви допадне!
Топъл пролетен ден!
Страхотно изглежда, Тили!
ОтговорИзтриванеМного колоритни снимки!
Поздрави :)
Благодаря, Ели!
ИзтриванеХубава вечер!
Еййй Тили, това ще е много вкусно ,и ние както обичаме риба тъкмо за нас е рецептата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти миличка за това разкошество!
Прегръдки!
Здравче, радвам се че ти допада идеята! :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Приятна вечер!
Тили, току що казах на мъжа ми да купи шаран и вече ми се ще да бях казала толстолоб:) Страхотно изглежда, супер рецепта! Честита Първа Пролет, Тили!!!
ОтговорИзтриванеКате, доколкото четох двете риби са подобни, така че и с шарана ще стане! :)
ИзтриванеЧестита пролет и на теб!
Тили, прекрасно изглежда! И аз обичам много риба, а това не изглежда никак сложно. Мисля да го опитам.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, много е лесна рецептата и се надявам да ви допадне!
ИзтриванеПриятна вечер!
И аз не съм приготвяла, даже и пробвала! Но нали преоткривам рибоците, ще взема да го пробвам. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЛучия, надявам се да съдействам за положителното преоткриване на рибоците! :)
ИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
вижте какво тая риба така не се прави .жена не може да я направи .както рибар .и въобще моля жените да не се бъркат където не им е работа/ за рецептите с риба /
ОтговорИзтриванеМного бих се радвала на вашето предложение!
ИзтриванеА това че в семейството няма рибар, означава ли че не трябва да приготвяме и консумираме риба?!
Вариантът ни хареса, от тук на там всеки преценява за себе си, дали да приготви рибата по този начин или не. :)
Поздрави!