Вкусно българско ястие. За съжаление вече не се
готви така често, главно заради известната трудност при почистването на лукчетата.
Но и за това си има начин! Представата ни при думата „арпаджик” е този, който
се продава за засаждане. Но тук се употребяват по-едри лукчета.
Продукти
600
г едър арпаджик
1-2
глави лук
½
ч. ч. олио
1-2
бр. моркови
парче
целина
2
домата или 1 с. л доматено пюре
1
непълна с.л. препечено брашно
1/2
ч.ч. вино
1-2
глави чеснов лук
дафинов
лист и черен пипер – по желание
сол
магданоз
Приготвяне
Лукчетата
се заливат с вряща вода, престояват 1 – 2 минути, изцеждат се и веднага се заливат
със студена вода. Почистват се от горната обвивка и брадичките.
В
олиото се задушават главите
лук, морковите и целината, нарязани на ситно или на тънки ивички. Добавят се
почистените лукчета и обелените скилидки чесън. Прибавя се виното и гореща
вода. Когато ястието заври се добавят желаните подправки и сол.
Яхнията
къкри на тих огън, докато лукчетата омекнат.
Брашното
и доматеното пюре се разбъркват с малко студена вода да станат на кашичка и се
добавят. Ако се ползват пресни домати, те се настъргват на ренде, за да се
отдели ципата и се добавят 5 – 10 минути преди да се добави препеченото брашно.
Ястието
ври още 5 минути.
Сервира
се поръсено със ситно нарязан магданоз.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Това с лукчетата е много времеемко, а като знам колко го нямам... иначе чудно предложение, Тилия.
ОтговорИзтриванеИ хубава седмица!
Марта, опитай по начина, който съм описала или предложението на Пепа. Не е толкова времеемко :)
ИзтриванеУспешна седмица!
М....налива ми се устата!:) Мисля,че с едро нарязан лук пак ще стане!
ИзтриванеЕ, ако няма лукчета, става и с нарязн лук! :)
ИзтриванеМъхче, лукчетата се белят много лесно, като им отрежеш мустачките и ги накиснеш във вода.
ОтговорИзтриванеИна, страхотна е яхнията! Особено на последната снимка със залъка хляб :) заплювам си я тази порция.
Много, много апетитна!
Поздрави и хубава седмица!
Пепа, твоето предложение ще ползвам най-скоро!
ИзтриванеПорцията е твоя!
Прегръдка и спорна седмица!
Дядо каква страхотна я правеше тази яхния... Върна ме към спомена за него, Инче. Той винаги слагаше и долни пилешки бутчета. Не знам колко време му отнемаше беленето на лукчетата, но определено имаше много много в яхнията му. Хареса ми предложението на Пепи, сигурно наистина ще става бързо така!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта. Ще трябва да запозная Пилето си шарено с тази българска благина!
Усмихната седмица от мен :)
Тики, радвам се че съм събудила приятен спомен!
ИзтриванеАз тази рецепта я знам като постна, но има варианти с пилешко, телешко, свинско. На който както му харесва!
Топъл и приятен ден!
Ехе, каква вкусотия само е станала! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Слънчева седмица!
ИзтриванеТили, много обичам и тази твоя манджица :) От дядо и баба я знам :) И въпреки, че тогава не исках да я погледна, камо ли да я ям с този лук, то по-късно ми стана от любимите. Ама това си е стандартно с недолюбването и влюбването в лука :)
ОтговорИзтриванеХубава и ползотворна седмица!
Албенче, и аз съм редила като гирлянди по края на чинията лук, домати и чушки! Но свекърва ми ме научи да ям лук /имам и публикация по този повод/ :) И сега ми е любим.
ИзтриванеСлънчева пролетна седмица!
Тили, ако знаеш с какво удоволствие ми се иска да приседна на тази чинийка!!!
ОтговорИзтриванеС нетърпение огледах чинийката за маслинки, аз знам че се слагат, е не твърдя със сигурност, но аз слагам, някъде ми е останало в съзнанието- свързвам го с черното расо и черните маслини- детинско, но така ми е ос танало от дете... и много ги обичам в тази яхния.
Хубава нова седмица!
Благодаря ти за ароматната и вкусна яхнийка!
Бети, интересна асоциация с попското расо! Не съм срещала с маслини. Така я знам в този постен вариант. Някъде съм срещала че добавят картофи. Но ще пробвам и с маслини, защото ги обичам.
ИзтриванеПрегръдка и спокойна вечер!
МНого ги обичам лукчетата в яхнийка, но наистина рядко готвя с тях. Много вкусна яхния, Тили! Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя! Яхнийките с повече лук са и по-вкусни.
ИзтриванеХубав ден!
Прекрасно предложение, Тили,
ОтговорИзтриванемного обичано, пролетно и безсъмнено много вкусно.
Поздрави за теб и честито Благовещение днес!
Благодаря, Диана! Определено е вкусно!
ИзтриванеЧестито Благовещение и хубав ден!
Малеее каква порция ... да си боднеш направо от монитора :) и това пукано чушле ....
ОтговорИзтриванеТили направо усетих вкуса гледайки снимките ти :)
Честито Благовещение мила!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеБодвай си и да ти е сладко! :)
Прегръдки!
Тили, ти си ми извор за подобни нашенски вкусотии, благодаря ти искрено! Прекрасно е това ястие! Не съм го опитвала, но само при вида му и вече огладнявам...
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Благодаря, Гери! Опитвам се да запазя в рецептурника си такива стари и вкусни ястия.
ИзтриванеПриятна вечер!
С телешко месо се прави - оригинала...
ОтговорИзтриванеНе претендирам за оригинална рецепта. Така се приготвя в нашето семейство. Имам готварски книги и там има и двата варианта - с месо (телешко, говеждо, свинско или овнешко) или без месо. Всеки избира по вкуса си. :)
Изтриване