Страници

неделя, 23 март 2014 г.

Попска яхния




Вкусно  българско ястие. За съжаление вече не се готви така често, главно заради известната трудност при почистването на лукчетата. Но и за това си има начин! Представата ни при думата „арпаджик” е този, който се продава за засаждане. Но тук се употребяват по-едри лукчета.
Продукти
600 г едър арпаджик
1-2 глави лук
½ ч. ч. олио
1-2 бр. моркови
парче  целина
2 домата или 1 с. л доматено пюре
1 непълна с.л. препечено брашно
1/2 ч.ч. вино
1-2 глави чеснов лук
дафинов лист и черен пипер – по желание
сол
магданоз


Приготвяне
Лукчетата се заливат с вряща вода, престояват 1 – 2 минути, изцеждат се и веднага се заливат със студена вода. Почистват се от горната обвивка  и брадичките.
В олиото се задушават главите лук, морковите и целината, нарязани на ситно или на тънки ивички. Добавят се почистените лукчета и обелените скилидки чесън. Прибавя се виното и гореща вода. Когато ястието заври се добавят желаните подправки и сол.
Яхнията къкри на тих огън, докато лукчетата омекнат.
Брашното и доматеното пюре се разбъркват с малко студена вода да станат на кашичка и се добавят. Ако се ползват пресни домати, те се настъргват на ренде, за да се отдели ципата и се добавят 5 – 10 минути преди да се добави препеченото брашно.
Ястието ври още 5 минути.
Сервира се поръсено със ситно нарязан магданоз.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Това с лукчетата е много времеемко, а като знам колко го нямам... иначе чудно предложение, Тилия.
    И хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, опитай по начина, който съм описала или предложението на Пепа. Не е толкова времеемко :)
      Успешна седмица!

      Изтриване
    2. М....налива ми се устата!:) Мисля,че с едро нарязан лук пак ще стане!

      Изтриване
    3. Е, ако няма лукчета, става и с нарязн лук! :)

      Изтриване
  2. Мъхче, лукчетата се белят много лесно, като им отрежеш мустачките и ги накиснеш във вода.

    Ина, страхотна е яхнията! Особено на последната снимка със залъка хляб :) заплювам си я тази порция.
    Много, много апетитна!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, твоето предложение ще ползвам най-скоро!
      Порцията е твоя!
      Прегръдка и спорна седмица!

      Изтриване
  3. Дядо каква страхотна я правеше тази яхния... Върна ме към спомена за него, Инче. Той винаги слагаше и долни пилешки бутчета. Не знам колко време му отнемаше беленето на лукчетата, но определено имаше много много в яхнията му. Хареса ми предложението на Пепи, сигурно наистина ще става бързо така!
    Благодаря за хубавата рецепта. Ще трябва да запозная Пилето си шарено с тази българска благина!
    Усмихната седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, радвам се че съм събудила приятен спомен!
      Аз тази рецепта я знам като постна, но има варианти с пилешко, телешко, свинско. На който както му харесва!
      Топъл и приятен ден!

      Изтриване
  4. Ехе, каква вкусотия само е станала! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Тили, много обичам и тази твоя манджица :) От дядо и баба я знам :) И въпреки, че тогава не исках да я погледна, камо ли да я ям с този лук, то по-късно ми стана от любимите. Ама това си е стандартно с недолюбването и влюбването в лука :)
    Хубава и ползотворна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, и аз съм редила като гирлянди по края на чинията лук, домати и чушки! Но свекърва ми ме научи да ям лук /имам и публикация по този повод/ :) И сега ми е любим.
      Слънчева пролетна седмица!

      Изтриване
  6. Тили, ако знаеш с какво удоволствие ми се иска да приседна на тази чинийка!!!
    С нетърпение огледах чинийката за маслинки, аз знам че се слагат, е не твърдя със сигурност, но аз слагам, някъде ми е останало в съзнанието- свързвам го с черното расо и черните маслини- детинско, но така ми е ос танало от дете... и много ги обичам в тази яхния.
    Хубава нова седмица!
    Благодаря ти за ароматната и вкусна яхнийка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, интересна асоциация с попското расо! Не съм срещала с маслини. Така я знам в този постен вариант. Някъде съм срещала че добавят картофи. Но ще пробвам и с маслини, защото ги обичам.
      Прегръдка и спокойна вечер!

      Изтриване
  7. МНого ги обичам лукчетата в яхнийка, но наистина рядко готвя с тях. Много вкусна яхния, Тили! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катя! Яхнийките с повече лук са и по-вкусни.
      Хубав ден!

      Изтриване
  8. Прекрасно предложение, Тили,
    много обичано, пролетно и безсъмнено много вкусно.
    Поздрави за теб и честито Благовещение днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Определено е вкусно!
      Честито Благовещение и хубав ден!

      Изтриване
  9. Малеее каква порция ... да си боднеш направо от монитора :) и това пукано чушле ....
    Тили направо усетих вкуса гледайки снимките ти :)
    Честито Благовещение мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Бодвай си и да ти е сладко! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Тили, ти си ми извор за подобни нашенски вкусотии, благодаря ти искрено! Прекрасно е това ястие! Не съм го опитвала, но само при вида му и вече огладнявам...
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Опитвам се да запазя в рецептурника си такива стари и вкусни ястия.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  11. С телешко месо се прави - оригинала...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не претендирам за оригинална рецепта. Така се приготвя в нашето семейство. Имам готварски книги и там има и двата варианта - с месо (телешко, говеждо, свинско или овнешко) или без месо. Всеки избира по вкуса си. :)

      Изтриване