Рецептата
е подходяща за диабетно болни, по-специално сготвена с пилешки гърди, на които се
премахва кожата.
Два
пъти я приготвям, в два варианта – с
балсамов оцет, както е в оригинала и с портокалов сок. Харесват ми и двата
варианта.
Докато
преглеждах написаното се сетих - защо да не пробвам с бира или бяло вино?
!...
Продукти
400
– 500 г пилешки гърди /бутчета/
1-
2 зелени ябълки
1
глава кромид лук
1
с. л. пресни листа от мащерка или 1 ч. л. суха
сол
черен
пипер смлян
¼
ч. ч. балсамов оцет /портокалов сок/
1
– 2 стръка прясна мащерка за украса
Приготвяне
Първи вариант:
Измитите
гърди /бутчета/ се подсушават. Поръсват се със сол и черен пипер /аз не
ползвам/. Нареждат се в намаслена тавичка. Върху и около тях се подреждат тънки
резени от обелените ябълки. Поръсват се със ситно нарязания или настърган
кромид лук и листа от мащерка. Заливат се с балсамовия оцет.
Ястието
се пече в предварително загрята фурна,
първоначално по-силна и като започне леко да се зачервява – на умерена
температура – 180 градуса С.
Какво
ме накара да пробвам с портокалов сок – още като залях с балсамовия оцет,
всичко се оцвети в тъмно. Като се изпече изглеждаше като препечено, въпреки че
не беше.
Въпреки не много угледния вид, беше много вкусно. Сетих се за друга рецепта,
която съм правила и много ни допадна: Пиле с ябълки и лимонов (портокалов) сос
Така
заместих балсамовия оцет с портокалов сок и малко промених подреждането на
съставките. Стори ми се по-удачно резените ябълки да са върху овкусеното с всички подправки пилешко месо. Увеличих и
количеството на ябълките – първо се изядоха ябълките, после месото!
И
така ето:
Втори вариант
Подсушеното
месо се овкусява със солта, мащерката и нарязания на дребно или настърган на
ренде кромид лук. Престоява поне половин час на хладно, за да се овкуси.
Подрежда се в намазнената тавичка.
Отгоре се разпределят резените ябълка (колкото
повече, толкова по-добре! ) и се залива с портокаловия сок.
Пече
се както при първия вариант.
При
поднасяне се гарнира с пресни клончета мащерка.
Окончателното
ми предложение е – месото овкусено и подредено по втория вариант, залято по
избор с балсамов оцет или портокалов сок.
А ето и саксийката с мащерка, която тази година си отглеждам на балкона, заедно с още други подобни билки.
Адаптирано от
http://diabetnews.bg/13529/items/itemId/10882/categoryId/1900
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тилия, аз ще опитам, още повече, че баща ми се зарадва да приготвя нещо, специално за него ( за диабет говоря).
ОтговорИзтриванеИ мащерката ти е много хубава. И аз си гледам.
Поздрав и хубава седмица!
Марта, надявам се да остане доволен. Пък и не само той!
ИзтриванеНе вярвах че ще гледам билки на балкона - имахме лехички пред блока и там имаше от всичко по малко, но направиха игрище за децата и всичко се изпотъпка. Да са живи и здрави да играят на воля, пък ние ще намерим някакъв начин да си ги отгледаме :)
Много ти е хубава мащерката! А пиленцето е страхотно, как се е гушнало под завивката от ябълки:). Прегръдки, мила и прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеКате, много харесвам уханието ѝ. Ползвам я и като подправка, и като чай.
ИзтриванеПрегръдки!
Благородна завист за мащерката......:)А относно рецептата мога само да ти кажа:Благодаря!
ОтговорИзтриванеВ първия момент,в който "отлитнат"диетичните дни и ще се възползвам от твоята рецепта,Тили!Прегръдки за великолепното ябълково пиле!
Миленче, откопах си я от една поляна. Не знам зимата как ще презимува.
ИзтриванеИ ти ли си на диета ?!
Прегръдки!
Инче,и в двата варианта е много апетитно ястието ти и бих казала,че в първия много добре се е карамелизирало!Ябълките със сигурност придават прекрасна нотка сладост на месцето!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти слънчев и усмихнат ден!
Роси, права си - карамелизира се, а ябълките повече ни харесаха от пилето! :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Откога се каня да направя пилешко с ябълки! Сега твоите снимки много ме вдъхновиха и направо ще взема да мина довечера през магазина за продуктите и да не се помайвам повече :)
ОтговорИзтриванеМерси за подсещането, Тили, и много хубава седмица! Поздрави!
Албенче, каквато и рецепта да приготвиш с пиле и ябълки, резултатът е вкусно ястие! Така че не се бави!
ИзтриванеПоздрави и приятен ден!
Днес съм си намислила да поднеса твоето пиле с ябълки, Тили. Ето, не се бавя прекалено много, нали :)
ИзтриванеХубав ден ти желая! Поздрави!
Албенче, даже си много бърза! Надявам се да го видя в прекрасния ти блог, поднесено, както винаги, увлекателно и с много вкус!
ИзтриванеПрегръдки)