Страници

понеделник, 23 юни 2014 г.

Пиле с мащерка и ябълки




Рецептата е подходяща за диабетно болни, по-специално сготвена с пилешки гърди, на които се премахва кожата.
Два пъти я приготвям,  в два варианта – с балсамов оцет, както е в оригинала и с портокалов сок. Харесват ми и двата варианта.
Докато преглеждах написаното се сетих - защо да не пробвам с бира или бяло вино? !...  
Продукти
400 – 500 г пилешки гърди /бутчета/
1- 2   зелени ябълки
1 глава кромид лук
1 с. л. пресни листа от мащерка или 1 ч. л. суха
сол
черен пипер смлян
¼ ч. ч. балсамов оцет /портокалов сок/
1 – 2  стръка прясна мащерка за украса


Приготвяне 
Първи вариант:
Измитите гърди /бутчета/ се подсушават. Поръсват се със сол и черен пипер /аз не ползвам/. Нареждат се в намаслена тавичка. Върху и около тях се подреждат тънки резени от обелените ябълки. Поръсват се със ситно нарязания или настърган кромид лук и листа от мащерка. Заливат се с балсамовия оцет.


Ястието се пече  в предварително загрята фурна, първоначално по-силна и като започне леко да се зачервява – на умерена температура – 180 градуса С.


Какво ме накара да пробвам с портокалов сок – още като залях с балсамовия оцет, всичко се оцвети в тъмно. Като се изпече изглеждаше като препечено, въпреки че не беше.

Въпреки не много угледния вид, беше много вкусно. Сетих се за друга рецепта, която съм правила и много ни допадна: Пиле с ябълки и лимонов (портокалов) сос  
Така заместих балсамовия оцет с портокалов сок и малко промених подреждането на съставките. Стори ми се по-удачно резените ябълки да са върху овкусеното с  всички подправки пилешко месо. Увеличих и количеството на ябълките – първо се изядоха ябълките, после месото!

И така ето:
Втори вариант
Подсушеното месо се овкусява със солта, мащерката и нарязания на дребно или настърган на ренде кромид лук. Престоява поне половин час на хладно, за да се овкуси. Подрежда се в намазнената тавичка. 


Отгоре се разпределят резените ябълка (колкото повече, толкова по-добре! ) и се залива с портокаловия сок.


Пече се както при първия вариант.

При поднасяне се гарнира с пресни клончета мащерка.


Окончателното ми предложение е – месото овкусено и подредено по втория вариант, залято по избор с балсамов оцет или портокалов сок.
 А ето и саксийката с мащерка, която тази година си отглеждам на балкона, заедно с още други подобни билки.

 Адаптирано от
http://diabetnews.bg/13529/items/itemId/10882/categoryId/1900



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Тилия, аз ще опитам, още повече, че баща ми се зарадва да приготвя нещо, специално за него ( за диабет говоря).
    И мащерката ти е много хубава. И аз си гледам.
    Поздрав и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, надявам се да остане доволен. Пък и не само той!
      Не вярвах че ще гледам билки на балкона - имахме лехички пред блока и там имаше от всичко по малко, но направиха игрище за децата и всичко се изпотъпка. Да са живи и здрави да играят на воля, пък ние ще намерим някакъв начин да си ги отгледаме :)

      Изтриване
  2. Много ти е хубава мащерката! А пиленцето е страхотно, как се е гушнало под завивката от ябълки:). Прегръдки, мила и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много харесвам уханието ѝ. Ползвам я и като подправка, и като чай.
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Благородна завист за мащерката......:)А относно рецептата мога само да ти кажа:Благодаря!
    В първия момент,в който "отлитнат"диетичните дни и ще се възползвам от твоята рецепта,Тили!Прегръдки за великолепното ябълково пиле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, откопах си я от една поляна. Не знам зимата как ще презимува.
      И ти ли си на диета ?!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Инче,и в двата варианта е много апетитно ястието ти и бих казала,че в първия много добре се е карамелизирало!Ябълките със сигурност придават прекрасна нотка сладост на месцето!
    Пожелавам ти слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, права си - карамелизира се, а ябълките повече ни харесаха от пилето! :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Откога се каня да направя пилешко с ябълки! Сега твоите снимки много ме вдъхновиха и направо ще взема да мина довечера през магазина за продуктите и да не се помайвам повече :)
    Мерси за подсещането, Тили, и много хубава седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, каквато и рецепта да приготвиш с пиле и ябълки, резултатът е вкусно ястие! Така че не се бави!
      Поздрави и приятен ден!

      Изтриване
    2. Днес съм си намислила да поднеса твоето пиле с ябълки, Тили. Ето, не се бавя прекалено много, нали :)
      Хубав ден ти желая! Поздрави!

      Изтриване
    3. Албенче, даже си много бърза! Надявам се да го видя в прекрасния ти блог, поднесено, както винаги, увлекателно и с много вкус!
      Прегръдки)

      Изтриване