Когато
видях рецептата ме заинтригува това, че са оформени като моркови. Просто,
оригинално, ефектно!
Това
са обикновени картофени кюфтета , който както си ги приготвя, с месна плънка,
която може да бъде от кайма или малки
късчета месо; може да се ползва всякакво месо. А защо пък не - една богата
зеленчукова плънка!
Продукти
500 г картофи
100 - 125 г кайма
1 глава кромид лук
1 яйце
1 лъжица масло
сол
брашно за овалване
олио
подправки за каймата - по избор –черен пипер; чубрица
и пр.
за оцветяване на олиото - малко куркума
за украса - листа от морков или стръкчета къдрав
магданоз
Приготвяне
За плънката - ситно нарязания
лук задушавам в сгорещената мазнина. Прибавям каймата, овкусявам със сол и подправки. Запържвам няколко минути да стане пръхкава, без течност.
Необелените,
добре измити картофи сварявам. За по-бързо използвам тенджерата под
налягане, върху решетката за пара. И в други публикации споменавам, че
използвам най-малките картофчета, които имам и по-трудно се белят за други
ястия с картофи.
Обелвам
ги докато са още горещи и веднага ги смачквам с преса или с решетъчния прибор
от кухненски набор.
След
като малко поизстинат прибавям сол на вкус, маслото и яйцето. Омесвам
тесто.
Тестото
е меко и работя се с леко навлажнени ръце. Гребвам с намокрена лъжица от
тестото, правя /сплесквам/ на ръката малка питка, слагам в средата от плънката
и завивам плътно картофената смес.
Оформям като морков. Овалвам в брашно. Потупвам, за да може брашното добре да се залепи и оставям около половин час да се поеме от влагата на
картофите.
За оцветяване – в 1 с. л. загрято олио поставям малко куркума, за да се
оцвети. След 1 – 2 минути махам от
огъня. Можеше да сложа повече куркума, за по-наситен цвят, но това беше пръв
опит!
В
оригиналната рецепта зразите се изпържват, аз ги изпекох.
В
тава поставям хартия за печене и леко намазнявам. Зразите намазвам с четка, потопена в оцветеното олио и подреждам върху хартията.
Пекат
се в предварително загрята фурна, на
умерена температура /180 градуса С/ до
златисто.
Поднасят
се украсени със стръкче от листата на моркова или къдрав магданоз.
-
От тези продукти приготвих 7 зрази. Станаха малко големи и трудни за оформяне.
Затова препоръчвам да се оформят 8 или още по-добре 12 броя.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудни морковчета, Ина! Правила съм с колбас и са им интересни у нас, но ще пробвам и с кайма :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Благодаря, Пепа! Някъде съм чела твои - в Гответе с мен или БГ Мама, но в блога ти не можах да ги намеря!
ИзтриванеПоздрави!
Много са симпатични! Адмирации за споделената оригинална идея, Инче!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Светле!
ИзтриванеНаистина е оригинално оформлението и затова споделих. Иначе може да се използва всяка любима смес за картофени кюфтета и плънка по желание.
Поздрави!
За първи път виждам такива :) Много ме заинтригуваха и ще ги пробвам и аз, благодаря ! Поздрави за печенето, на което и аз съм привърженик :)
ОтговорИзтриванеКайти, аз много често изменям рецептите и вместо да пържа - пека.
ИзтриванеПриятна вечер!
Тили, прекрасни морковчета, у дома много се тачат картофените кюфтета, но никога не съм правила с месна плънка.
ОтговорИзтриванеВеси, и аз правя за пръв път с такава плънка.
ИзтриванеПоздрави!
Много оригинално оформена идея и страхотна рецепта.Поздрави,Инче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Радвам се че и на теб допада идеята за оформяне!
ИзтриванеЛека вечер!
Много оригинално, Тили. Много добре си ги оформила- като същински моркови!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Габи! Това беше целта!
ИзтриванеПоздрави!
Страхотни морковчета,Ина!Поздравления за старанието и оформлението,чудни са станали и съвсем правдоподобни,точно на морковчета си приличат нищо,че по-едрички.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Постарах се да ги оформя, но нали знаеш - не винаги от първия път стават. Така че имам вече опит, за да опитам и с друга плънка!
ИзтриванеХубав ден!
Наистина са станали интересни морковчета, Тили! Много ми харесва това ястие и следващия път ще се опитам да оформя зразите по този начин :)
ОтговорИзтриванеТопъл есенен ден, Тили! Поздрави!
Бени, радвам се че харесваш идеята!
ИзтриванеПоздрави!
Направо са страхотни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна!
ИзтриванеСпокоен ден!
Тили, много оригинални, отмъквам си едничко, а на теб прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеТаня, отмъквай! Да ти е сладко! :)
ИзтриванеПоздрави!
Хехе, много симпатични! Интересни са и усмихват, особено така, както са в чинийката! Поздрави, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Радвам се че и на теб ти допадат!
ИзтриванеПоздрави!
Йе, ама чудесни са, страхотни! Браво, Тили и благодаря, че ги сподели с нас! Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя! Както пише авторката - всекидневно домашно ястие - вкусно, но скучно! Защо да не се поднесе по-интересно?!
ИзтриванеПрегръдка!
Красива идея, Инче! Може да е по-трудно оформянето, но така големи ми харесват повече. Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеСнеже, наистина по-трудно се оформят като са големи. Не може да се предаде правилната форма, леко се сплескват. Не че не се изяждат в каквато и форма да са! :)
ИзтриванеПрегръдка и успешен ден!
Тилия, страхотни морковчета.
ОтговорИзтриванеАз правя подобни пирожки с картофено тесто и месна плънка, стават много вкусни.
Поздрави!
Аурелия, то си е същото, само оформянето е различно! :)
ИзтриванеПоздрави и слънчев ден!