Рецептата
видях при Здравчето.Имах малко камби и реших да я пробвам.
Направих съвсем леки изменения. Изключително вкусна туршия, ако се затваря в буркани, както и вкусна салата за директна употреба!
Продукти
1
кг камби
скилидки
чесън
по
желание – листа от целина
За
маринатата
150
мл оцет
150
мл олио
150
мл вода
120 - 130 г захар
1
кафеена лъжичка сол
1
дафинов лист
5
– 6 зърна черен пипер
По
желание – 2 зърна бахар
Приготвяне
Два
пъти правя тази туршия. Първият път
опитно и като видях че след 3 седмици бурканите на мръднаха, повторих. Това количество
на продуктите ми става точно за 4 конфитюрени бурканчета. Вторият път прибавих
бахар в маринатата и понеже обичаме чесън в такава туршия, увеличих
количеството от 4 скилидки на 12.
Първо
се приготвят бурканите. Измиват се много добре. Преди да се напълнят с туршията,
те и капачките трябва да се загреят до много горещо. Това става по два начина:
-
поставят се в съд с вода, която да ги
покрие и тя се загрява почти до завиране; вадят се със
щипка, излива се горещата вода и се пълнят с камбите;
-
подсушени, се поставят във фурната върху решетката и се затоплят до горещо;
* При работа с бурканите трябва да се ползват дебели
ръкавици, защото са горещи и парят.
* За
по-бързо затваряне на напълнените буркани е за предпочитане да се ползват
буркани с капачки на винт.
Измитите
камби се разрязват на две, почистват се от дръжката и семето и след това се
разрязват по дяловете на по-едри или
дребни части.
В
дълбок съд се смесват съставките за маринатата и след като тя заври се прибавят камбите.
Отначало камбите не се покриват от маринатата,
но когато тя заври, те започват да омекват, спадат и потъват в нея. Тук вече
трябва да се следи камбите да не се варят много – не повече от 15 минути.
Трябва да останат леко хрупкави. При мен първият път ги варих повече, може би
около 10 минути, а вторите бяха
престояли повече време, след като бяха набрани и бяха позавехнали, така че 5 –
6 минути им бяха напълно достатъчни. 1 – 2 минути преди да се махнат от огъня
се прибавят обелените скилидки чесън и евентуално листа от целина.В
горещите буркани се сипват горещите камби и се заливат с вряла марината,
разпределена по равно във всеки буркан. Веднага се поставят горещите капачки и бурканите
се затварят. Обръщат се с дъното нагоре
и така престояват едно денонощие, след което се прибират за съхранение.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много обичам мариновани камби! Сигурна съм, че са страшно вкусни, Тили, така и изглеждат. Поздрави и лека вечер!
ОтговорИзтриванеГери, много са вкусни! Имам още малко камби, последно обрани, чакам малко да се зачервят и пак ще направя една доза!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Много вкусни са тези камби! Поздрави за чудесното изпълнение и снимки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката, Габи!
ИзтриванеПриятна вечер!
Страхотни са !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кайти!
ИзтриванеМного ги обичаме, страхотни са станали!
ОтговорИзтриванеТраяна, щом си ги правила, знаеш вкуса им!
ИзтриванеПоздрави!
И щом са без варене - супер.
ОтговорИзтриванеВесела и на мен това ми допадна!
ИзтриванеИзглеждат перфектно камбите, Тилия! Не съм приготвяла до сeга по този начин, правя ги печени във фурната, но тази година ще се доверя на твоята рецепта, много ми хареса :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Таня, опитай, няма да се разочароваш!
ИзтриванеПоздрави!
И аз се нареждам сред обичащите мариновани камби! Любима туршийка е вкъщи в студените дни! Чудни снимки и изпълнение, Инче!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Светле! И аз я кътам за студените дни, когато няма да има пресни чушки по пазара (е, ще има, но както им казваме в къщи - изкуствени, без никакъв вкус, само за украса!)
ИзтриванеПравих по тази рецепта, и със и без стерилизиране. Страхотни са. Но повече ни харесаха тези със стерилизиране. Бланширам само 1 минута и слагам в бурканите, стерилизирам 10 минути. Може и без бланширане, но се събират по-малко в буркан.
ОтговорИзтриванеАнна, радвам се че споделяш опита си. Такива допълнения винаги са полезни и добре дошли в блога ми. Благодаря ти!
ИзтриванеПриятни почивни дни!
A stava li s zeleni kambi?
ОтговорИзтриванеНе със правила, но според мен вкусът ще е съвсем друг.
ИзтриванеСтрахотни са!!! Всички, които ги опитаха поискаха рецептата. Най-хубавото беше , че всички чушки бяха домашни от моята градина.
ОтговорИзтриванеВсичко приготвено с домашно произведени продукти е по-вкусно! Много се радвам, че тази споделена прецепта ви е харесала. :)
Изтриване