По-старите
кулинари (а по-младите ако са ги виждали в библиотеката на мама или баба), сигурно
ще си спомнят тези стари класьорчета с рецепти.
От едната страна – продуктите,
начина и необходимото време за
приготвяне, количеството калории за 1 бройка (порция); от другата -
цветна снимка на готовото ястие. Дъщерята ги беше захвърлила на село. Оказа се
че има много интересни рецепти и пак си ги върнахме! :)
Наименованието
на рецептата е ”Соленки с мляно месо и сини домати”. Когато взех да я преписвам
се сетих – та тогава наистина не се продаваше така кайма, като сега. В
месарницата си избираш месо и ти го смилат.
За
бели, лиляви и не знам си още какви цветове патладжани не се говореше.
„Патладжан” е равносилно на „син домат”.
И
понеже по ми приличат на банички, а „патладжан” е обобщаващо име, прекръстих рецептата! :)
Продукти за 24 броя
6
кори за баница
125
г кайма
1
патладжан (около 250 г)
1
малко яйце
1
глава кромид лук
50
г сирене
0,5
връзка магданоз
1
ч. л. лютеница (доматено пюре)
6
с. л. олио
сол
на вкус
Приготвяне
Патладжанът
се изпича (аз го увих плътно в алуминиево фолио и използвах фурната, като го изпекох
заедно с една питка). След като изстине
се обелва и нарязва на ситно.
Лукът
се нарязва на дребно и се задушава в 2 с. л. олио. След омекването му се
прибавя каймата. Задушаването продължава, докато се получи ронлива маса. След
като се охлади, към нея се прибавят натрошеното сирене, белтъкът на яйцето,
лютеницата, патладжана и ситно нарязания магданоз. Получената маса се разбърква
добре. Посолява се на вкус.
Всяка
кора се разстила по дължина и се намазва (напръсква) с олио.
Прегъва
се на две – съединяват се двете къси страни. Отгоре повторно се намазва.
След
това се нарязва на 4 еднакви ленти, успоредно на новополучената къса страна.
В
единия край на всяка лента се поставя по 1 ч. л. от пълнежа, след което се
нагъва така, че да се получи триъгълна форма.
Приготвените
соленки (банички) се мажат с разбития жълтък.
Пекат
се в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса С.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ама какви са златисти и колко ще са вкусни, като гледам плънката... Тили, много хубаво сте си върнали книжките, сигурна съм, че крият богатства. Пък и нали знаеш - новото е добре забравеното старо. ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Тили, и лека вечер!
Гери, те са отнесени на село зад гърба ми, не съм знаела! :) Но е намерила интересни неща и затова ги е върнала.
ИзтриванеБаничките малко ги попрепекох (ФБ !!!), но успях да ги спася от провал!
Прегръдка и на теб!
Ооо, чуднички са си! Аз точно така ги харесвам - да си имат загар. ;)
ИзтриванеЩе чакам да видя и какво друго ще си харесаш от книжките, Тили, поздрави!
Чудни!Тези книжки наистина са богатство,Тили,но пък не може да се отрече и майсторлъкът....:).Прегръдки и лека нощ!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Много си мила!
ИзтриванеПрегръдки!
Чудни банички Тили, запази ми една за закуска :) И аз имам от тези книжлета, но с рецепти за риба, за това с нетърпение ще следя за следващите вкусотийки от твоите! Усмихнато утре ти желая Тили :)
ОтговорИзтриванеВили, готово! :)
ИзтриванеАз нямам с риба, ще ми бъде интересно да споделиш някоя рецепта!
Поздрави!
добре, но не обещавам, не съм почитател на рибата особено, а е хубаво да се хапва поне веднъж в седмицата
ИзтриванеЧудни, чудни за закуска рано, рано съм дошла:)))) Виждала съм ги и аз тези книжки:))) много мили спомени навяват. Прекрасен ден, мила Тили!
ОтговорИзтриванеКате, ти наистина си дошла рано, рано! :)
ИзтриванеНаистина навяват приятни спомени!
Прегръдка!
Чудесни рецепти има в тези стари книжки!
ОтговорИзтриванеИ съм сигурна колко са вкусни баничките
с тези съставки!
Прегъдка, Тили!
Дани, беше нещо ново и интересно с тези цветни илюстрации. И удобно - рецептата и как изглежда готовото ястие! :)
ИзтриванеПрегръдка и на теб!
Много са хубави и мисля, че спокойно стават за обяд или вечеря :) Поздрави Тили !
ОтговорИзтриванеКайти, на който когато му се яде!
ИзтриванеПоздрави!
Чудни банички Инче,и за закуска,че и за обяд са подходящи.Много хубави рецепти има в старите книжлета и готова кайма нямаше навремето наистина а патладжана си беше с един цвят :)Поздрави и хубав ден ти желая Инче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Времената бяха такива. След време кой знае какво ще бъде. Храним се вече с химикали!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесни златисти банички, Инче! И ние вкъщи имаме такива книжки и винаги ми е интересно да ги разглеждам. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, недей само да ги разглеждаш, а сготви нещо от тях! :))) Ще видиш колко вкусни неща има!
ИзтриванеПрегръдка!
Охо, много апетитни и неустоимо вкусни са станали!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Апетитно зашеметяващи! И толкова правилни форми!
ОтговорИзтриванеВзимам си за обяд едничка.
Поздрави!
Габи, лесно се приготвят. Обяснението е повече, отколкото времето необходимо за прегъване!
ИзтриванеЗаповядай!
Поздрави!
Ммм прекрасни са тези банички,идеални за закуска.Приятен ден!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзива!
ИзтриванеПриятна вечер!
О, уцели ме в десятката, Тили - точно по мой вкус, а и какви си ги натъкмила симпатични тези банички...
ОтговорИзтриванеВеси, много се радвам че ти харесват!
ИзтриванеПоздрави!
Абе моята мама точно тези не мие правила, но пък ми харесаха и ще опитам. За неделя сутрин са идеални;)
ОтговорИзтриванеМарта, тя може и да не ги е правила, но пък ти ще си майсторката!
ИзтриванеПоздрави!
Много апетитно изглеждат тези банички, Инче! Помня тези книжки с рецепти, много ги уважавах заради снимките, че по това време готварските книги бяха само с текст :) Ама как хубаво си ги обяснила и така вкусно сервирала, направо огладнява човек :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, мила!
Благодаря ти , Снеже!
ИзтриванеТова наистина бяха първите рецепти онагледени със снимки (и то цветни !). Не можеха да не събудят интерес.
Слънчев ден и прегръдка!
Аууу, Тили, бива ли така, както съм сега на работа и гладна, такива неща да ми показваш...:)
ОтговорИзтриванеЧудесни са тези банички. Трябва да планирам кога да ги вмъкна в менюто. Майак ми много ще се зарадва, тя обожава патладжан :) Прегръдки и ти пожелавам прекрасни есенни дни!
Люси, само ти ли да съблазняваш с твоите невероятни вкусотии! :)))
ИзтриванеМного ще се радвам ако допаднат на майка ти!
Прегръдки!
Прекрасна рецепта. Изпълнена с продукти, които аз много, много обичам.
ОтговорИзтриванеПоздравления.
Благодаря, Ели! Радвам се че рецептата е по вкуса ти!
ИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни!
Банички,нахут,мариновани камби,от кое да си вкуся по-напред,Инче?Както винаги отлични предложения ни поднасяш ,от вкусни по-вкусни!С пожелание за щастливи есенни дни!
ОтговорИзтриванеЗаповядай от всичко! :) Благодаря ти, Роси!
ИзтриванеСлънчев ден!