Страници

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Нахут с карамелизиран лук и розмарин





Никак не ме бива в интригуващото представяне на рецептите.  И в живота съм твърде лаконична. Човек на действието съм.
Има хора с дар слово (възхищавам им се !). Така интересно  и увлекателно описват всичко, че усещаш вкуса и мириса на ястието само като четеш!
Това си помислих  когато прочетох публикацията на  Йоана . Прочетете я, за да разберете за какво става дума.
Много харесвам нахута,  а който е чел Пържен лук със сухи червени чушки или как свекърва ми ме научи да ям лук!  знае сегашното ми  отношение към  лука :) 
Интригуващо  ми беше как  ще се съчетае  нахута с дафиновия лист и розмарина и какво ще е това ястие с толкова малко продукти!
Не очаквах, че това просто ядене може да бъде толкова вкусно!

Продукти
200 г сух нахут
600 г лук, нарязан на полумесеци
5 супени лъжици зехтин
1 стрък пресен розмарин, листата се накъсват
1-2 дафинови листа
сол и прясно смлян черен пипер

Приготвяне
Нахутът се накисва във вода от предната вечер. На следващия ден се отцежда от водата, залива се с нова и се вари около час и половина или докато стане готов (използвам тенджера под налягане). Отцежда се като се запазват около 400 мл от водата, в която е сварен.
В широк тиган се загряват 3 – 4  супени лъжици от зехтина. Добавя се лукът и се готви на умерен към слаб огън за 20 минути докато омекне напълно и се карамелизира. Разбърква се често.
В тавичка се смесват свареният нахут, карамелизираният лук, розмаринът, дафиновите листа и останалият зехтин. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер (при мен без черен пипер). Всичко се залива с отделената вода от варенето на нахута, така че да се покрие почти изцяло.

Тавата се слага в предварително нагрята фурна на 180°C и ястието се пече за около един час или час и половина докато придобие кафяв цвят на повърхността и по-голямата част от течността се изпари.

Сервира се топло или със стайна температура. Когато изстине сосът се сгъстява.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

17 коментара:

  1. Много вкусно предложение! Правила съм варено- пържен нахут. Страхото предложение- ще го прабвам!
    Поздрави и слънчева нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, видях предложението ти. Събирам такива рецепти за нахут и една по едно ги правя! :)
      Слънчев ден!

      Изтриване
  2. Обичам нахут и карамелизиран лук, розмаринът си го гледам в саксия, така че аз съм за :) Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, тогава няма никакъв проблем да приготвиш това вкусно ястие! :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Тилия, обожаваме нахута. Това определено ще ни хареса. Много златен изглежда. Страхотни снимки!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аурелия! Не се съмнявам, че ще ви хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Инче, не мога да си представя по-интригуващо представяне на една рецепта от красива и апетитна снимка. Следва изчитането на съставките и ако преценя, че е по мой вкус, нямам нужда от дълга интродукция, за да харесам предложението и да ми се иска да го приготвя и аз. Обичам нахут, ястието изглежда, а съм сигурна и че е чудесно!
    Да, Йоана пише много увлекателно, уважавам го, защото за това се иска не само талант да се изразяваш. Но уважавам и лаконизма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Креми! Толкова е относително! Понякога не може да се направи хубава снимка, особено на ястия със сос. Но аз уважавам всеки, който се е потрудил, сготвил, снимал, споделил. Който както може, така се представя.Вкусовете ни са различни, всеки си избира това, което му допада.
      А тази рецепта пробвай, стига да обичаш и лук! :)
      Прегръдки и хубав, слънчев ден!

      Изтриване
  5. ОО, Ина , прекрасно изглежда! Много обичам нахут, ще пробвам този вариант, с лук сигурна съм че ще е вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още един любител на нахута! :) Ще се радвам, ако съм полезна със споделената рецепта!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Сигурна съм, че е много вкусно, малко ми напомня на една гръцка нахутена яхния, но при нея се използва праз и всичко се слага в гърнето. Това предложение със сигурност е много вкусно, имайки предвид карамелизираният лук, който дава много приятна нотка на ястията. Страхотно представяне, чудесни снимки. Прекрасен ден, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, намерих тази яхния в блога ти. Ще я правя! :))) Това гърне си е чудна идея!
      Благодаря ти за милите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Като чуя карамелизиран лук, каквото и да се сложи после, все ми звучи много вкусно- обожавам го. Мисля обаче да пробвам с боб примерно, щото по-ми допада . Благодаря, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ти ли обичаш карамелизиран лук, Марта?! :)))
      Щом ти не харесва нахута, пробвай с боб. Сподели как се съчетава с дафиновия лист и розмарина, ще ми е интересно.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  8. Тили, те простичките неща са най-чисти и истински, най-хубави. :)
    Определно ми хареса предложението ти, чудно вкусно!
    Усмивки от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доказано многократно!
      Благодаря, Гери!
      Хубав ден!

      Изтриване