понеделник, 15 април 2013 г.

Пържен лук със сухи червени чушки или как свекърва ми ме научи да ям лук!





Това ястие не го предлагам като рецепта. То е спомен от младите ми години, от свекърва ми /лека ѝ пръст!/, с благодарност, че ме научи да ям лук в ястията!

Това простичко ястие е едно от трите, които бяха непознати за мен и  ме впечатлиха  като млада невеста. Другите две са  Пържена сурова туршия  и Баница с грозде.

Като малка бях много злояда /защо сега не съм!!! :)/ Много караници от страна на майка ми имах за това, че върху чинията с ядене винаги имаше огърлица от наредени парченца  чушки,  домати и лук! Въртях чинията и ги редях едно до друго! Ненавиждах лук!

При едно от поредните посещения  в селото на съпруга ми, свекърва ми накисна във вода сухи червени чушки. Наряза голямо количество кромид лук, задуши го за малко в сгорещено олио и след това прибави нарязаните на ситно чушки /даже непочистени от люспите !/ Опържи всичко хубаво и тигана се тропна в средата на софрата.
Аз да ям пържен лук! В никакъв случай! Не си спомням дали е имало и друго ядене, вероятно е имало. Но всички се надпреварват  да ядат от пърженото /най-малко 6 човека сме били/, ще опитам и аз. Започвам предпазливо, опитвайки с малко.
Люто, много! Вкусно,о,о! Много!

До тук беше! От тук натам лукът в ястията вече не ми е никакъв проблем! Напротив! Слагам повече, защото като се изпържи си гребвам малко, посолявам и ако има и препечена филийка хляб, елате ме вижте! :) Защо сега не съм злояда!!!


Това е. Ако ви харесват простичките селски ястия, ако харесвате пържен лук, опитайте! :)






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

49 коментара:

  1. Ех, Тили, така мило ми стана, като прочетох. Благодаря ти за идеята! Ако кажеш, че можеш да научиш човек, който не яде манджи, да ги прояде, направо ще си златна. :)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мила, разсмя ме! Не зная дали аз мога да те науча да ядеш манджи, но съм сигурна че има начин!
      Спокойна нощ!

      Изтриване
    2. Не, не, не мен. Аз манджички не само ям, умирам за готвено. И като цяло всичко хапвам. Но господинът до мен е доста злояд и почти не хапва готвено. Та там ми беше питането...
      Още веднъж те поздравявам сърдечно за хубавата идея и ти желая лека и спокойна вечер, Тили!

      Изтриване
  2. Ех Тили и на мен ми стана много мило.И аз така като тебе си нареждах отстрани на чинийката и то накрая не остане нищо в нея.А за лука не успя никой да ме научи да го хапвам,научих се самичка като се омъжих,че то манджичка без лучец може ли.Иска ми се да я опитам тази манджичка ей така с пръсти и коматче топъл хляб.Хубава вечер ти желая Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, навярно и аз да съм се научила сама, като започна да готвя :) А си права - от тигана, с пръсти и залък домашен хляб /представям си неодобрението на някои хора, но ...това е! /
      Поздрави и спокойна нощ!

      Изтриване
  3. Е, Тили, ето, че свекървите имали и положителни страни!:)
    Обаче, най-сериозно, току-що прочетох за твоите чушки с лук на моя мъж и коментарът му беше: "А ти кога ще се научиш да готвиш така? Това е моята манджа!" :) Той прави абсолютно същото с пържения лук за яденето - само гледа да се обърна и половината изчезва! :)
    Изключително забавно си разказала тази доста позната житейска случка!
    Сърдечни поздрави, мила Тили, и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, всеки човек си има и положителни и отрицателни страни! :) Пък често и снахите стават след време свекърви! :)
      Честно казано, не очаквах публикацията ми въобще да предизвика интерес, просто исках да запиша този спомен. Но явно и други харесват такива ястия! Надявам се на съпруга ти да хареса!
      Сърдечни поздрави и от мен и спокойна нощ!

      Изтриване
  4. Ина, и аз бях злояда като малка и ми е много познато това, което разказваш!
    Обичам много пържен лук, всякакъв - пресен, стар или праз. Задължително ще си приготвя ястието! Обичам всякакви вкусотии върху филийка пълнозърнест хляб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мишел, много точно казано - върху филийка пълнозърнест хляб! Отгоре поръсено с шарена сол - така правя понякога :)
      Ще се радвам ястието да ти допадне!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Ина, у нас майка ми е тази, която така нарежда
    по чинията :)
    Много ми хареса предложението и бих го похапнала с удоволствие!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, явно има и други, които правят "огърлици"! Е, моето време отдавна мина и сега не правя, но ако направя бележка на друг, веднага ме затапват - "няма на кой да се метнем! "
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ей,такива обикновени ястия обичам!
    Тили,много ми хареса твоята рецепта!
    Безспорно е изключително вкусно и с удоволствие бих се наредила до чинийката.
    Мисля ,че едно бяло саламурено сиренце много ще си пасне с този невероятен вкус на пържени чушки и лук.
    Благодаря за споделеното и ти желая приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира! Сиренцето много върви, също може и да се поднесе с яйца - пържени на очи, забулени или прибавени вътре /като при миш-маша/.
      Слънчев ден!

      Изтриване
  7. Инче, твоята история с лука ми е много позната. И това с "огърлицата" на чинията :) От благоприличие, като теб, опитах лук и ела да видиш сега как го хапвам :) Обичам простичките рецепти и всичко със сухи чушки. Ще опитам и тази. Пържената сурова туршия у нас се готви отдавна, а татко слага и картофи в нея. Обожавам го това ястие. Опитах и предложението ти за баница с грозде, беше ново за мен, но ме спечели завинаги :) Благодаря, че сподели и тази рецепта! Поздрави и силни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, надявам се да ти допадне!
      А добавката на картофи към пържената туршия съм си я записала! :) При всички положения ще стане по-вкусно, защото картофите ще поемат от киселината на туршията. Живот и здраве, ще сготвя есента!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Определено ще го опитам, защото изглежда много апетитно. Благодаря ти Тили, за споделянето, на тази непозната за мен рецепта! Ще ми се да си топна едно залче... Желая ти прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, ястието не е от "фотогеничните", но наистина е апетитно!
      Усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Тили, много мил и затрогващ разказ!! А рецептата ми звучи много интригуващо :)
    Хубав ден ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мина! Надявам се да съм полезна!
      Поздрави и чудесен ден!

      Изтриване
  10. Много интересно предложение! Не зная колко люто обаче мога да понеса:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, не е задължително да е е люто :) Пак е вкусно, стига човек да обича лук и чушки! :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  11. Няма да ядеш ааааа??:)))) Сладурка.
    Тили обожавам простичките неща и тази манджа ме грабна веднага.
    Така хубаво си я направила ,че едва ли някой може да и устои.
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, къде ще ида да не ям! :) Отдавна беше, при всички случаи е имало сготвено и нещо друго, като за "гражданчето", ама то си хареса необичайното селско пържено! :)
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  12. Ех,че увлекателно разказваш,Тили!А пък колко е атрактивно това нещо,непременно ще го опитаме,благодаря ти!Красиви снимки!Поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, за милите думи, Роси!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. А , де :)...и аз това се питам ''защо сега не съм злояда '':) ! Усмихна ме разказа ти ,Тили ! И макар да не съм яла такъв лук знам , че ще ми хареса !
    Прегръдка и хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Ив! Ще ми се да съм злояда! Че като вляза в кухнята все нещо изпречило ми се пред очите, докато да видиш, влязло и в устата! :) :) :) Не съм сама, иначе ще я заключвам! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  14. Ах, как ме върна в моето детство с огърлицата от зеленчуци по ръба на чинията!
    Как съм излитала от масата, наказана, че вадя зеленчуците от доматена супа. Сега ми е любима.
    Тази рецепта от свекърва ти, лека й пръст, е чудесна. Обезателно ще я приготвя. Винаги съм смятала, че най-вкусни са простите ястия.
    Пожелавам ти приятна вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, често се случва нещо ,което не ни е било любима в детството, след това да ни харесва! :)
      А простите ястия наистина са вкусни!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  15. Аз сега така уча малкият си син Инче…лук не ядял че пъпки му излизали от него :))))
    Ха ха… няма пъпки ни дявол вече , и лук си хапва *
    Рецептата е интригуваща , може да я изпробвам някой ден :), казвам някой, че рядко готвя пържено :)
    Поздрав сърдечен мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, кажи му че напротив, лукът лекува! :)
      А за пърженото - много години бях на диета. След операция вече нямам проблеми, но се старая колкото е възможно да не пържа /където е възможно/, а да задушавам под капак, понякога с малко вода.
      Приятна вечер и сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  16. Много ми харесва, Ина! И лук обичам и със сигурност ще го пробвам, сега, като си взема сухи чушки от село.
    И разбира се :) много си права за простичките ястия. Новите и модерни привличат окото, но старите - остават дълбоко и ни карат пак и пак да ги правим.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, на трапезата ни има място и за новите и за старите - изпитани и вкусни ястия!
      Надявам се да пробваш, макар че месарите едва ли ще го харесат :)
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  17. Всеки свързва някои спомени с вкусна храна, приготвена от любим човек! Прекрасни спомени имаш и ти, Инка! А предложението ти е само за филийка! :)
    Прегръдки и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Като напреднат годините и спомените се увеличават :)
      Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  18. Определено ще го пробвам :)

    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марина, надявам се да ти хареса!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  19. Много умиляващо, апетитно и вкусно звучи, Тилия!
    Не ми е познато като рецепта, но ми харесва -
    и аз се изкушавам да го опитам.
    Благодаря ти,
    сърдечни поздрави и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Майка ми на такива ястия, ако я питах за рецепта все казваше: " Каква рецепта! Пържиш лук и чушки - това рецепта ли е?! "
      По селата са известни тези бързи и вкусни ястия. Домакинята като се върне от къра няма време за сложни гозби. Нещо набързо, с продукти, които се намират под ръка и да се сяда на трапезата! :)
      Хубава петъчна вечер!

      Изтриване
  20. Аз съм онези, които смятат, че лукът прави ястието една идея по-добро,..., или две,... даже и повече. Обичам лук, затова и това със сигурност ще ми хареса!
    Благодаря, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, аз също съм на същото мнение като теб! Доста време не съм употребявала /или се ограничавах/ лук, сега си наваксвам!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  21. Хихи, май всички сме минали през периода на мразене на лука :) Аз понеже скоро се разделих с тийнейджърството си (а през него не близвах лук!), вече преминах към отбора на нормалните хора, оценяващи този така богат, полезен и допринасящ за добрия вкус зеленчук.
    Тази рецепта определено ме заинтригува - толкова много лук съм виждала само във Френската лучена супа :)
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, радвам се че съм те заинтригувала! А явно почти всички преминаваме през такива периоди на неодобрение и след време на одобрение на някои ястия или продукти!
      Приятен ден!

      Изтриване
  22. Интересно предисловие на публикацията ти. Няма нищо по-вкусно от простата селска манджичка. За съжаление сухи чушки нямаме,но с пресен червен пипер пак става. И защо ли като деца не ядем това или онова, а сега обожаваме онова,което сме ненавиждали. Странно нещо сме хората.Но важното е да ни е вкусно.
    Пожелавам ти лек и успешен ден и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  23. Нина, благодаря ти че надникна тук и за пожеланията!
    Манджицата става и с пресни чушки, но вкусът е друг. Според сезона, с това ще готвим :) Както казваш - важното е да ни е вкусно!
    Поздрави и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. tillia, аз пък да ти кажа много обичам аромата на задушен лук, направо огладнявам като започна да готвя. Обичам и яхния с лук, лук на барбекю е фантазия, абе въобще всички варианти ми допадат. Ефектни снимки и благодаря, че сподели интересния си спомен с нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или, много се радвам че надникна тук! Сега и аз го обичам,но явно е трябвало да мина през различни етапи, за да оценя вкуса му!
      Поздрави!

      Изтриване
  25. Направено, изядено и одобрено! Благодаря за интересната рецепта. Красимира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Категорична оценка! :) Красимира, много се радвам, че това обикновено, простичко ястие ви е харесало!
      Поздрави!

      Изтриване