четвъртък, 27 септември 2012 г.

Баница с грозде




Нещо нетрадиционно, но уверявам ви – много вкусно!
Тази рецепта ми е спомен от моята свекърва.  Омъжих се в края на септември преди много, много години :) и като млада снаха, това беше един от първите десерти, които опитах.  Отнесох  се с недоверие - в нашето семейство (както в повечето семейства) се правеше баница със сирене, щрудел с ябълки и тиквеник,  но след като я вкусих, толкова много ми хареса, че  редовно я правя щом есента узрее  гроздето!

Продукти
400 г кори за баница
600 - 800 г грозде
3/4 ч.ч. олио
300-350 г захар
70 г галета
100-150 г счукани или нарязани на едро орехи
1 ч.л. канела

         
Приготвяне
Гроздето предварително се измива много добре и се оставя да се изсуши.

Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора и също се ръси с олио. На около  1/4  разстояние от долния ръб  се нареждат в 2-3 реда зърна грозде . Поръсва се с  2 с.л. захар /използвах кафява/, 1 ч.л. галета, 1 с.л. орехи и щипка канела.
Гроздето се реди в ред, а не се разпръсква по цялата кора, както сместа при другите баници, защото по-трудно се навива кората.
Ако имате различно по цвят грозде - бяло, червено, черно - става още по интересно, когато готовата баница се нареже на парчета.




Прегъва се кората от долния край върху реда с грозде, навива се и се слага се в намазнена правоъгълна тава.



Така се приготвят всички кори, поръсват се с олио и  баницата се пече в предварително загрята умерена фурна, при  180 градуса С, до зачервяване.


В комбинация с отделни рула с плънка от сирене и яйце и плънка от ябълки, за които пиша по-надолу


След изпичане, още гореща, баницата се наръсва леко с вода и се завива с кърпа или хартия, за да омекне.
Поднася се изстинала.



Понякога поради различни причини, ми се налага да правя баница само за себе си  и в началото това ми беше голям проблем. Цял пакет кори са ми много. Сега изваждам от пакета 2, 4 или 6 кори  и с тях обикновено комбинирам, например както в случая – баница със сирене, щрудел с ябълки с подсладител и баница с грозде. Просто!


И трите вида баници


С ябълки за щрудел

С яйце и сирене

Споделям го, поради това, че може би имате близък, който живее сам, или член на вашето семейство, на който  се налага да спазва някаква диета или по други причини.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

31 коментара:

  1. ауууу ,страхотна идея!!!!
    предполагам,че гроздето е без семки...
    само да намеря такова и ще пробвам!
    Изглежда много апетитни!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, гроздето си е съвсем обикновено. Семето не се усеща, още повече като е съчетано с орехите. Е, ако човек е много претенциозен, трябва да потърси грозде без семе :), но ние не сме от тях :):):)
      Ако правиш скоро някаква баница, пробвай с едно руло /както съм описала в допълнението към рецептата/. Така ще видиш какво представлява :)
      Поздрави и приятен нов ден!

      Изтриване
    2. благодаря ти много!
      Приятен предстоящ ден и на теб :)

      Изтриване
  2. Еха Тилия, страхотна баничка си спретнала :)Добро съчетание на грозде с ядки.

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Тилия, първоанчално ще пробвам с едно руло, както си казала. И аз малко с недоверие:):):), но след като я препоръчваш съм сигурна, че ще ми допадне, още повече, че обичаме щрудели и баници. Само гроздето ме притеснява, мисля да пробвам без семки. На твоите снимки ми изглежда много вкусно!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, съвсем нормално е нещо ново и непознато да се посреща с недоверие :) А относно семето - нали правим сладкиши с грозде, сладко с грозде и там семето не се чисти. Така, че няма нищо притеснително. Ще се радвам да пробваш и да споделиш мнението си!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Баница ли е там съм и аз,Тили,страхотни са ти всичките,най-много ми намига щрудела с ябълки!
    Чудесно постъпково представено!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, щруделът с ябълки е най-често приготвян и у дома, още повече че ябълки има целогодишно :)
      Благодаря ти и приятна вечер!

      Изтриване
  5. Наистина изглежда нетрадиционно, но много ме впечатли тази баница, Тилия и съм сигурна, че ще е с уникален вкус! Благодаря ти за страхотната идея! Прегръдки! Слънчев и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че те заинтригувах:) Вкусът наистина е уникален!
      Благодаря ти, прегръдки и от мен!

      Изтриване
  6. Това нещо мога да го ям, докато на половината тавичка не и видя дъното, толкова привлекателно ми изглежда! Страхотна рецепта, благодаря, че сподели!
    Сърдечен поздрав и хубав, сслънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, права си - който обича сладко бързо ще преполови тавичката :)
      Благодаря ти! Поздрави!

      Изтриване
    2. Там е работата, аз всъщност не обичам много сладкото и рядко ям, обаче когато се наканя, ме привличат плодови сладкиши :) Твоята баничка ми е много, много апетитна :)
      Поздрав и хубаво утре!

      Изтриване
  7. Много интересна рецепта! Никога не съм срещала подобна.
    Много е фотогенична тази баница, а предполагам и много вкусна :)
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз също не съм срещала, а иначе е от нашия край - с. Портитовци.
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  8. Изпробвана и много любима рецепта! Прекрасна е на вкус! Поздрави и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, мила, ти най-добре познаваш вкусът на тази баница, защото си я правила, споделяла одобрението си и имаш прекрасни снимки във Веселия готвач! :)
      Благодаря ти, сърдечна прегръдка, усмихната и уютна вечер!

      Изтриване
  9. Тук ме застреля:) Сигурно е ужасно вкусна!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А,а,а - не стрелям! :) Иначе как ще я пробваш?:)
      Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  10. Давай няколко парчета насам, че изглежда неустоимо вкусно!
    Поздравления за идеята, Тили :)

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, давам с две ръце, колкото искаш! И да ти е сладко!
    Лека неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Тили, много вкусно! Чудесна идея!Радвам се, че си я публикувала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, това ми беше и целта - да заинтригувам с тази почти непозната, но много вкусна баница!
      Поздрави и спокойна нощ!

      Изтриване
  13. tillia, кафето с кардамон е от мен, ако е останало поне малко парченце, запази го за мен :) От толкова желаещи няма как да се уредя.Това е майтап разбира се, но ми се напълни устата ... Чудесна баница, браво на теб!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, хайде сега ти пък ме шашна с това кафе с кардамон!
      Парченце не остана, но пак ще направя и си първа!
      Лека нощ!

      Изтриване
  14. Чудесна идея!
    Харесва ми гроздето в сладкиши
    и ще опитам и щрудел!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, надявам се да ти хареса !
      Сърдечни поздрави и спокойни сънища!

      Изтриване
  15. Наистина е ужасно вкусна баница.Преди много години моята баба често ми правеше такава баница,защото ми е любима.Днес и аз реших да направя такава за моята дъщеря.Благодаря tillia,че ми припомни рецептата

    ОтговорИзтриване
  16. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  17. Райничка, много се радвам че си запозната с вкуса на баницата! А и това, че предаваш щафетата от баба на внучка :)
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване