Тази рецепта имам преписана преди години от в-к „Хоби фермер”. Търпи много импровизация, както съм постъпила и в случая, затова съм й дала и ново име – „Сладкиш с плодове”.
Правила съм я само с грозде и само със сини сливи. Сега реших да смеся повече плодове. Исках да прибавя и праскова, но нямаше в магазина. Така че ползвах бяло и черно грозде, сини сливи и орехови ядки.
Канелата може да се смеси със захарта за поръсване, вместо да се постави в тестото, както и направих.
Понеже нямах в момента бакпулвер, ползвах 1 равна чаена лъжичка смес от лимонена киселина и сода бикарбонат в съотношение 1/3 : 2/3.
1 ч. ч. = 200 мл
Продукти
2 яйца
1 ч.ч. захар
О,5 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
5 г бакпулвер (1/2 пакетче)
1 ванилия
1 ч.л. канела
250 г плодове
олио за намазване
захар за поръсване
Приготвяне
Брашното, бакпулверът, ванилията и канелата се пресяват.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. При непрекъснато разбъркване се добавя на струйка олиото. След като се разбие добре се
прибавят киселото мляко и брашнената смес и се разбъркват с шпатула. Полученото кексово тесто се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка / в случая продълговата с размери 16 / 26 см/ или върху хартия за печене, която се маха след като сладкишът изстине.
Отгоре се нареждат добре измитите и подсушени плодове. Ако не искате да падат на дъното, се овалват в малко брашно. Поръсва се с кристална захар.
Сладкишът се пече при температура 180 С за около 30-40 минути или докато дървена клечка излиза свободно от сладкиша, без по нея да има полепнало тесто.
След като се охлади напълно, се нарязва на парчета и се поднася.
Сладкишът може да се приготви и със сини сливи или кайсии, а ако не се разполагате с пресни плодове - със стафиди или различни видове конфитюри.
Източник: в-к Хоби фермер
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Изглежда доста вкусничко и ме подсещаш за оная твоя баница с грозде :))) Записвам си и тази рецепта, че само като гледам снимките и ми се похапва вече. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, лек сладкиш е и бързо се прави. А баницата е на ред!:) Изчаквам, ако ме огрее, нов компютър, че този с непрекъснатите блокирания ме побърка и ми трябват часове, за да вляза някъде (:!
ИзтриванеХубав ден и на теб!
Много хубава и приятна рецепта, и както виждам и много вкусна. Снимките и обясненията са прекрасни. Непременно ще опитам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мира! Уверявам те - ще останеш доволна!
ИзтриванеПоздрави!
Тилия, сладкишът изглежда великолепно, снимките са страхотни! Сърдечни поздрави, мила и прекрасен ден! :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти !
ОтговорИзтриванеЛек и спорен ден и на теб!
Много обичам сладкиши с плодове!
ОтговорИзтриванеТози изглежда чудесно и много му отива шареното сервизче ;)
Поздрави!
Ели, аз също обичам плодови десерти, а това сервизче си го донесох преди много години от екскурзия в СССР.
ИзтриванеЛека вечер!
Охх,сега е сезона на гроздето,тъй че си я записвам!
ОтговорИзтриванеМного съблазнително изглежда сладкишчето!!!
Честит празник и хубава вечер!
Мария, ще се радвам ако го направиш!
ИзтриванеЛека вечер и приятни почивни дни!
Аууу страхотно!!! Аз имам останали праскови и запрятам ръкави :)
ОтговорИзтриванеДиана, с праскови също ще стане ароматен сладкиш!
ОтговорИзтриванеЛека вечер и приятна неделя!
tillia, благодаря за бързата и хубава рецепта. Не се старах с разбиването на яйцата, но пак стана много хубав. Направих го със сини сливи и орехи. Страхотен е просто! Снимки има в блога ми. Целувки!
ОтговорИзтриванеСнежи, радвам се че си се доверила на рецептата! Снимките ти и в блога и във "Веселият готвач" са прекрасни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спокойна нощ!
Голямо благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеНаправих го само с грозде и малко измпровизирах, като сложих 3 яйца, цял бакпулвер и изсушени лимонови корички. Страна страшно пухкав, ароматен и вкусен!
Благодаря че сте се доверили на предложението ми! И аз обичам импровизациите! Най-важното е че ви е харесал сладкиша! :)
Изтриване