сряда, 5 септември 2012 г.

Сладкиш с плодове / Сладкиш с грозде/



Тази рецепта  имам преписана преди години от в-к „Хоби фермер”. Търпи много импровизация, както съм постъпила и в случая, затова съм й дала и ново име – „Сладкиш с плодове”.
Правила съм я само с грозде и само  със сини сливи. Сега реших да смеся повече плодове. Исках да прибавя и праскова, но нямаше в магазина. Така че ползвах бяло и черно грозде, сини сливи и орехови ядки.
Канелата може да се смеси  със захарта за поръсване, вместо да се постави в тестото, както и направих.
Понеже нямах в момента бакпулвер, ползвах 1 равна чаена лъжичка смес от лимонена киселина и сода бикарбонат в съотношение 1/3 : 2/3.


1 ч. ч. = 200 мл

Продукти
2  яйца
1 ч.ч. захар
О,5 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
5 г бакпулвер (1/2 пакетче)
1 ванилия
1 ч.л. канела
250 г плодове
олио за намазване
захар за поръсване

Приготвяне
Брашното, бакпулверът, ванилията и канелата се пресяват.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. При непрекъснато разбъркване се добавя на струйка олиото. След като се разбие добре се  
прибавят киселото мляко и брашнената смес и се разбъркват с шпатула. Полученото кексово тесто се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно  тавичка / в случая продълговата с размери 16 / 26 см/ или върху хартия за печене, която се маха след като сладкишът изстине.
Отгоре се нареждат добре измитите и подсушени плодове. Ако не искате да падат на дъното, се овалват в малко брашно. Поръсва се с кристална захар.


Сладкишът се пече при температура 180 С за около 30-40 минути или докато дървена клечка излиза свободно от сладкиша, без по нея да има полепнало тесто.
След като се охлади напълно, се нарязва на парчета и се поднася.


Сладкишът може да се приготви и със сини сливи или кайсии, а ако не се разполагате с пресни плодове - със стафиди или различни видове конфитюри.





Източник: в-к Хоби фермер


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Изглежда доста вкусничко и ме подсещаш за оная твоя баница с грозде :))) Записвам си и тази рецепта, че само като гледам снимките и ми се похапва вече. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, лек сладкиш е и бързо се прави. А баницата е на ред!:) Изчаквам, ако ме огрее, нов компютър, че този с непрекъснатите блокирания ме побърка и ми трябват часове, за да вляза някъде (:!
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Много хубава и приятна рецепта, и както виждам и много вкусна. Снимките и обясненията са прекрасни. Непременно ще опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира! Уверявам те - ще останеш доволна!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тилия, сладкишът изглежда великолепно, снимките са страхотни! Сърдечни поздрави, мила и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, благодаря ти !
    Лек и спорен ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам сладкиши с плодове!
    Този изглежда чудесно и много му отива шареното сервизче ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз също обичам плодови десерти, а това сервизче си го донесох преди много години от екскурзия в СССР.
      Лека вечер!

      Изтриване
  6. Охх,сега е сезона на гроздето,тъй че си я записвам!
    Много съблазнително изглежда сладкишчето!!!
    Честит празник и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, ще се радвам ако го направиш!
      Лека вечер и приятни почивни дни!

      Изтриване
  7. Аууу страхотно!!! Аз имам останали праскови и запрятам ръкави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Диана, с праскови също ще стане ароматен сладкиш!
    Лека вечер и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. tillia, благодаря за бързата и хубава рецепта. Не се старах с разбиването на яйцата, но пак стана много хубав. Направих го със сини сливи и орехи. Страхотен е просто! Снимки има в блога ми. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. Снежи, радвам се че си се доверила на рецептата! Снимките ти и в блога и във "Веселият готвач" са прекрасни!
    Прегръдки и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  11. Голямо благодаря за рецептата!
    Направих го само с грозде и малко измпровизирах, като сложих 3 яйца, цял бакпулвер и изсушени лимонови корички. Страна страшно пухкав, ароматен и вкусен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря че сте се доверили на предложението ми! И аз обичам импровизациите! Най-важното е че ви е харесал сладкиша! :)

      Изтриване