събота, 8 септември 2012 г.

Патладжани на фурна с чесново сирене

Тази рецепта прочетох  ТУК, хареса ми идеята и реших да я направя. Естествено по мой си начин, съобразно наличните продукти и с малки изменения.



Продукти
3 средно големи патладжана  /около 800 г/
500 г домати
200 г сирене
5 големи скилидки чесън
5 с. л. олио
босилек, магданоз, копър

Приготвяне
Сиренето се смачква добре и се смесва с пасираните скилидки чесън. Доматите се нарязват на филийки. Обелените патладжани се нарязват по дължина или на кръгчета и се поставят за половин час в дълбока купа с подсолена вода.

 Изплакват се добре, подсушават се и половината се нареждат в намазнена тава. (моята импровизация : намазах подсушените кръгчета патладжан от двете страни с олио и сефтосах новия грил тиган :), като ги изпекох от двете страни).


Върху тях се разпределя половината от чесновото сирене, а отгоре с разминаване се подреждат останалите парчета от патладжаните.


След това се редят филийките домати и върху тях се разпределя другата половина чесново сирене.


Ястието се полива с останалото олио и се пече на 200 градуса, около час  (при мен беше около 20 – 25 минути, заради предварително изпечените на тиган патладжани). Готовото ястие се поръсва със ситно нарязаните зелени подправки.



  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

9 коментара:

  1. Мммммм страхотно звучи, а и апетитно изглежда. Поздравления!
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда адски апетитно този чеснов патладжан!
    Поздравления и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Тилия, и аз така пека патладжана и съм редила с разни серенца отгоре, но така овкусено не съм се сещала!Благодаря ти, че сподели, непременно ще п риготвя!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох ,тези патладжани :)..всякак са много вкусни и любими ! Много хубава рецепта ,Тилия ! Красиви и апетитни снимки !
    Хубава събота и неделя ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно изкушение! Чудесна идея за предястие или основно! Снимките са страхотни, мила Тилия! Хубави почивни дни! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм, изглежда много добре, а и навява мисли за лято, не за есен и това го прави още по-подходящо за мен;)
    Чудесни снимки, Тилия!

    ОтговорИзтриване
  7. Мили момичета, благодаря ви! Радвам се че сте надникнали тук и ви харесва споделената рецепта и снимките!
    Лека вечер и приятно прекарване на последния почивен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Умирам за патладжани! Всякак приготвени. Но твоята рецепта изглежда вълшебна! Само дето е голяма врътня докато станат, а аз ще ги изям на един дъх. Следващият път - подай насам, моля!!

    ОтговорИзтриване
  9. Мира, въобще не е врътня, особено ако ги направиш както е оригиналната рецепта - без предварителна топлинна обработка, само се пекат повече време. А че се изяждат на един дъх - съвсем си права :). Следващият път с удоволствие ще подам :)
    Лека нощ и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване