Още един лесен десерт с маслено тесто и възможност за разнообразяване с различни плодове.
Продукти
За тестото:
200 г масло
1 с.л. захар
200 г брашно
1 яйце
1 с.л. настъргана лимонова кора
За плънката:
7 - 8 сини сливи
100 г захар
2 с.л. галета
За поръсване на сладкиша
1/3 ч.ч. пудра захар за поръсване
канела
Приготвяне
От омекналото масло, захарта, брашното, яйцето и лимоновата кора се замесва тесто. То става доста меко, особено ако яйцето е по-голямо. В такъв случай може да се добави още малко брашно, но не повече от 250 г.
2/3 от тестото се поставя в тортена форма с подвижно дъно върху хартия за печене и се разпределя равномерно по дъното. Притискат се крайщата към стената на формата, за да се получи кант, оформя се и се поръсва с галетата.
Почистените сини сливи се нарязват на 2 или 4 парчета и се нареждат върху тестото. Поръсват се със захарта.
Ако пък се прибавят и орехи, става още по-вкусно!
От останалата 1/3 част от тестото се оформят фитили и се нареждат върху сливите като решетка.
Още една разновидност на сладкиша е вместо с решетка да се украси със стъргано тесто. За целта в отделеното 1/3 тесто се добавя малко брашно, за да стане по-твърдо, оставя се във фризера за малко, докато се оформи блата и се наредят сливите и се настъргва на едро ренде /ако е меко по-трудно се настъргва /.
Снимката е от по-предишно приготвяне |
Комбинирах и двата начина на украса |
Сладкишът се пече в умерена фурна. Охлажда се върху скара.
Като изстине се поръсва с пудрата захар.
Лимоновата кора може да се замести с канела която да се смеси със захарта.
Вместо да се сложи канела вътре, може да се прибави в захарта за поръсване на сливите, или да се смеси с пудрата захар за поръсване на сладкишът, когато изстине.
Получава се невероятен аромат!
Тестото успешно може да се ползва и за сладкиш с плънка от други плодове или конфитюр /мармалад, сладко/.
.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тилия, сладкишът е невероятен! Поредната хубава идея! Не мога да скрия, че винаги ме вдъхновяваш с публикациите си! Хубава нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани! Радвам се когато идеите ми се харесат и мога да разнообразя менюто и на други кулинари :)
ОтговорИзтриванеПриятен ден и успешна седмица и на теб!
Прекрасен и ароматен!
ОтговорИзтриванеПросто не искам и да си помисля каква вкусотия е този сладкиш:)
ОтговорИзтриванеопасно вкусен!
Траяна, Дани, наистина е вкусен и ароматен!
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ!
Тили,прекрасен сладкиш!Много добре ти се е получил,така ми се прияде,мммм,много ми харесва!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, толкова прецизно и красиво си оформила сладкиша!Рецептата е супер.Аз предпочитам с канела-идеално ми пасва аромата й със сливите.
ОтговорИзтриванеХубаво утре!
Много обичам сладкиши със сливи и този е един от тях! Страхотен е просто! И снимките са много апетитни! Поздрави, tillia и хубав ден!
ОтговорИзтриванеОбожавам този тип сладкиши!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда твоят, tillia!
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Тили,поздравления!
ОтговорИзтриванеСладкишът е прекрасен.....сервирането му-също:))))))
Роси, Бети, Снежи, Ели, Милена,Fuat Gencal - благодаря ви сърдечно за топлите думи! Радвам се, че сладкишът и снимките ви допадат!
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ!