неделя, 9 септември 2012 г.

Сладко от моркови

Преди 2 - 3 години  произведохме много моркови и се чудехме какво да ги правим. Тогава за пръв път приготвих сладко /конфитюр/ от тях и много ни хареса. По цвят, вкус и хрупкавост ни заприлича на така обичания от всички у дома рачел от тиква.



Продукти
1 кг моркови
1 кг захар
1 л вода
1 ч. л. лимонена киселина
4 – 5 карамфилчета
пръчка канела
4 – 5 листа от индрише


Приготвяне
Морковите се почистват,  измиват и се остъргва кората им. Настъргват се на едро ренде.


 Пускат се във вряща вода и се оставят да врят десетина  минути, за да се отстрани миризмата им.



Отцеждат  се добре. Използвам гевгир  и марля, понеже при настъргването има и малки парченца. Изстудяват се с течаща студена вода.


От водата и захарта се приготвя сироп. След като кипне, се прибавят отцедените моркови. Ври на силен огън.След около 20-тина минути са прибавят карамфилчетата и канелата. Ври до готовност.
Около 5-6 минути преди свалянето на конфитюра от огъня  му се добавя лимонената киселина и индришето.







При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

28 коментара:

  1. Страхотно изглежда!!! Много харесвам рачел от тиква и вероятно това сладко ще ми хареса много. Благодаря за идейката :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Надявам се да опиташ и да останеш доволна :)
      Хубав утрешен ден!

      Изтриване
  2. Ииихааа, откакто на времето установих, че най-любим ми е нектарът от моркови, все се надявам да се добера и до сладко! Страхотно изглежда!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. DSdiva, аз също харесвам нектар от моркови, но не съм се сетила да потърся рецепта и да направя. Благодаря ти за идеята !
      Прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  3. Миналата година мислехме да правим, ама така и не направихме сладкото.
    Тази година е време да опитаме нещо ново. :) Ще го направим и ще споделя резултата.
    Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светли, ще чакам резултата!
      Успешен утрешен ден!

      Изтриване
  4. Тилия, страхотно изглежда, снимките също! И аз като Дивичка обичам нектар от моркови, сигурна съм, че и сладкото ще ми стане любимо!Прегръдки, хубав неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти мила за отзивите!
      Прекрасна седмица и много усмивки от мен! Лека нощ :)

      Изтриване
  5. Много интересна идея!
    Бурканчето има много сладка шапчица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, дъщерята ги донесе преди години от екскурзия до ГДР.
      Лека вечер и приятна нова седмица!

      Изтриване
  6. ооо много интересно и апетитно предложение,а рачел от тиква не съм яла от 25 години,бях още дете !
    хубава нова седмица и поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Последните няколко години отглеждаме тикви и се чудя какво още да измисля да приготвя с тях, така че едното е рачел. Само че тази година не се роди нито една тиква, но няма да се отказвам от рачела :)
      Поздрави и от мен и спорна седмица!

      Изтриване
  7. Наистина прилича на рачел, а аз много обичам, но никога не съм правила. Чудесна идея! Снимките ти са страхотни! Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Катя!
    Приятна и интересна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Ето това се казва изненада. Дори не съм подозирала, че от моркови може да се прави сладко. Поздравление!
    Задължително ще пробвам рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. The witch, благодаря ти! Надявам да ти допадне!Миризмите не е задължително да са и трите, а по избор. До сега съм слагала само индрише, сега експериментирах и ми хареса, но това е вече въпрос на вкус :)
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Да се похваля, както бях обещала. ;)
    Направихме сладкото през почивните дни и мисля, че се получи добре. Тъй като за първи път опитвам такъв тип сладко, отначало ми беше странно като вкус, но намазано върху печени или пържени филийки е много вкусно.
    Благодаря за рецептата, Инче! :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Светли, радвам се че сте направили сладкото!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Много примамливо сладко! Така ми се прииска да го опитам :)

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, с удоволствие ще ти дам ! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Мнооого е вкуснооо!
    Направих го със карамфил и канела индришето ми смърди ужасно и реших че само ще ми развали сладкото..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че сте го направили. Миризмите са по желание и предпочитание. :)

      Изтриване
  15. Благодаря за рецептата, Тили! Приключих със сладкото от моркови. Много добре се получи. Заместих ароматите с други, които харесвам и увеличих съдържанието на лимонената киселина, защото обичам кисело. След време ще направя втора доза. Лек ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам! :) Какви миризми сложихте? Обичам да експериментирам и всяко предложение ми е интересно.

      Изтриване
    2. Здравейте, Тили! "Връщам се" отново към вашата рецепта. Едва я открих в нета. Мина една година и аз отново реших да я направя. Отговарям на въпроса Ви (със закъснение, за което се извинявам) - ползвам ванилия, ром, канела, джинджифил и лимон.

      Изтриване
    3. Много се радвам че споделихте за подправките. Така всеки чоже да се избере какнато подправка харесва. :)

      Изтриване
  16. Здравейте и благодаря за рецептата. 🌷 Имам въпрос: във водата, в която са вряли ли добавяме захарта? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не. Прочетете пак - настъргани се варят за отстраняване на миризмата. Отцеждат се. От 1 л вода и 1 кг захар се прави сироп и в него вече се вари сладкото. Успех! :)

      Изтриване