Продукти
1 кг моркови
1 кг захар
1 л вода
1 ч. л. лимонена киселина
4 – 5 карамфилчета
пръчка канела
4 – 5 листа от индрише
Приготвяне
Морковите се почистват, измиват и се остъргва кората им. Настъргват се на едро ренде.
Пускат се във вряща вода и се оставят да врят десетина минути, за да се отстрани миризмата им.
Отцеждат се добре. Използвам гевгир и марля, понеже при настъргването има и малки парченца. Изстудяват се с течаща студена вода.
От водата и захарта се приготвя сироп. След като кипне, се прибавят отцедените моркови. Ври на силен огън.След около 20-тина минути са прибавят карамфилчетата и канелата. Ври до готовност.
Около 5-6 минути преди свалянето на конфитюра от огъня му се добавя лимонената киселина и индришето.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Страхотно изглежда!!! Много харесвам рачел от тиква и вероятно това сладко ще ми хареса много. Благодаря за идейката :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Благодаря, Диана! Надявам се да опиташ и да останеш доволна :)
ИзтриванеХубав утрешен ден!
Ииихааа, откакто на времето установих, че най-любим ми е нектарът от моркови, все се надявам да се добера и до сладко! Страхотно изглежда!!!
ОтговорИзтриванеDSdiva, аз също харесвам нектар от моркови, но не съм се сетила да потърся рецепта и да направя. Благодаря ти за идеята !
ИзтриванеПрекрасна нова седмица!
Миналата година мислехме да правим, ама така и не направихме сладкото.
ОтговорИзтриванеТази година е време да опитаме нещо ново. :) Ще го направим и ще споделя резултата.
Прекрасен ден! :)
Светли, ще чакам резултата!
ИзтриванеУспешен утрешен ден!
Тилия, страхотно изглежда, снимките също! И аз като Дивичка обичам нектар от моркови, сигурна съм, че и сладкото ще ми стане любимо!Прегръдки, хубав неделен ден :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти мила за отзивите!
ИзтриванеПрекрасна седмица и много усмивки от мен! Лека нощ :)
Много интересна идея!
ОтговорИзтриванеБурканчето има много сладка шапчица :)
Ели, дъщерята ги донесе преди години от екскурзия до ГДР.
ИзтриванеЛека вечер и приятна нова седмица!
ооо много интересно и апетитно предложение,а рачел от тиква не съм яла от 25 години,бях още дете !
ОтговорИзтриванехубава нова седмица и поздрави
Последните няколко години отглеждаме тикви и се чудя какво още да измисля да приготвя с тях, така че едното е рачел. Само че тази година не се роди нито една тиква, но няма да се отказвам от рачела :)
ИзтриванеПоздрави и от мен и спорна седмица!
Наистина прилича на рачел, а аз много обичам, но никога не съм правила. Чудесна идея! Снимките ти са страхотни! Приятна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя!
ОтговорИзтриванеПриятна и интересна седмица и на теб!
Ето това се казва изненада. Дори не съм подозирала, че от моркови може да се прави сладко. Поздравление!
ОтговорИзтриванеЗадължително ще пробвам рецептата.
The witch, благодаря ти! Надявам да ти допадне!Миризмите не е задължително да са и трите, а по избор. До сега съм слагала само индрише, сега експериментирах и ми хареса, но това е вече въпрос на вкус :)
ИзтриванеПоздрави!
Да се похваля, както бях обещала. ;)
ОтговорИзтриванеНаправихме сладкото през почивните дни и мисля, че се получи добре. Тъй като за първи път опитвам такъв тип сладко, отначало ми беше странно като вкус, но намазано върху печени или пържени филийки е много вкусно.
Благодаря за рецептата, Инче! :)
Хубава седмица!
Светли, радвам се че сте направили сладкото!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Много примамливо сладко! Така ми се прииска да го опитам :)
ОтговорИзтриванеЗори, с удоволствие ще ти дам ! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мнооого е вкуснооо!
ОтговорИзтриванеНаправих го със карамфил и канела индришето ми смърди ужасно и реших че само ще ми развали сладкото..
Радвам се че сте го направили. Миризмите са по желание и предпочитание. :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата, Тили! Приключих със сладкото от моркови. Много добре се получи. Заместих ароматите с други, които харесвам и увеличих съдържанието на лимонената киселина, защото обичам кисело. След време ще направя втора доза. Лек ден!
ОтговорИзтриванеМного се радвам! :) Какви миризми сложихте? Обичам да експериментирам и всяко предложение ми е интересно.
ИзтриванеЗдравейте, Тили! "Връщам се" отново към вашата рецепта. Едва я открих в нета. Мина една година и аз отново реших да я направя. Отговарям на въпроса Ви (със закъснение, за което се извинявам) - ползвам ванилия, ром, канела, джинджифил и лимон.
ИзтриванеМного се радвам че споделихте за подправките. Така всеки чоже да се избере какнато подправка харесва. :)
ИзтриванеЗдравейте и благодаря за рецептата. 🌷 Имам въпрос: във водата, в която са вряли ли добавяме захарта? :)
ОтговорИзтриванеНе. Прочетете пак - настъргани се варят за отстраняване на миризмата. Отцеждат се. От 1 л вода и 1 кг захар се прави сироп и в него вече се вари сладкото. Успех! :)
Изтриване