| |
Продукти· 500 г сини сливи За тестото: · 100 г брашно · 1 ч.л. бакпулвер · 100 г омекнало масло · 1 яйце · 5 с.л. захар · 2 с.л. сметана · 8 г ванилена захар (1 пакетче) о олио или масло за намазване на тавата / хартия за печене/ За крема: · 400 г извара · 100 г захар · 1 яйце · 2 с.л. нишесте · 3 с.л. масло · 1 равна ч.л. бакпулвер · 8 г ванилена захар (1 пакетче) · Пудра захар за поръсване на сладкиша | |
ПриготвянеБрашното и бакпулверът се пресяват. Прибавят се захарта и ванилената захар. Смесват се добре и се добавят яйцето, сметаната (в момента нямах и заместих с кисело мляко 4,5 %) и мекото масло. Тестото се разбърква с лъжица. Става много меко. Разстила се равномерно в намаслена (или върху хартия за печене) правоъгълна тавичка 16 см/ 26 см или квадратна- около 20 / 20 см, която се увива в опъковачно фолио (ако нямате може и в найлонов плик) и се слага в хладилника за около 1 час. След това се изпича в предварително загрята фурна за 10 минути на 200 С, докато леко се зачерви. Поставя се на скара да се поохлади. Измитите и подсушени сини сливи се нарязват на половинки по дължина и се почистват от костилките. Подготвя се кремът - отделя се белтъкът на яйцето и се разбива на сняг. Останалите продукти за крема се разбиват с миксер, добавя се разбитият белтък и внимателно се разбърква с шпатула в посока отдолу- нагоре. В зависимост от гъстотата на изварата, ако се налага, кремът може да се разреди с малко кисело мляко. Върху изпеченото тесто се нареждат сините сливи с отвора нагоре и върху тях равномерно се разпределя кремът. Е, тук този път направих гаф! :) Намазах блата с крема, започнах да го заглаждам и тогава се сетих, че не съм сложила отдолу сините сливи!!! Бързо започнах да събирам крема, но част от него вече беше се съединил с блата! Както и да е, оправих някак си грешката и продължих :) Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, около 45 минути. Понеже блатът предварително е поизпечен, в зависимост от фурната, трябва да се сложи на по-високо или да се намали долната температура. Изстиналият сладкиш се украсява със сини сливи - половинка слива се разрязва от единия край на три места (другият край е неразрязан) и четирите получени резенчета леко са разтварят - като ветрилце. Слагат се на разстояние едно от друго, така че като се разреже след това сладкишът, върху всяко парченце да има и слива. Поръсва се с пудра захар, по желание смесена с канела. | |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
изглежда много сочен и вкусен!
ОтговорИзтриванеЗаписвам си рецептата а междувременно си взимам парченце за кафенцето!
поздрави и хубава неделя
Мария, вземи си и повече и да ти е сладко!
ИзтриванеПриятна вечер и прекрасна нова седмица!
Великолепно изглежда! И макар сутрин да не ми е до сладкиши, признавам, че този с удоволствие бих го опитала :)
ОтговорИзтриванеУсмихната неделна утрин от мен :)
Инче, става и за следобедно кафе!:)
ИзтриванеПоздрав и хубава неделна вечер!
Страхотен сладкиш! Много ми харесва комбинацията от вкусове! Прекрасен и усмихнат ден, мила Тилия! :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти от сърце!
ИзтриванеЛека вечер и спорна нова седмица!
Чуден и много красив !
ОтговорИзтриванеХубава неделя ,Тилия ! С поздрав !
Ив, благодаря ти за положителния отзив!
ИзтриванеПрегръдки и приятна вечер!
Строхтно предложение, Тилия, много харесвам изварени сладкиши, и сливи се намират все още, ще се пробва!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти пожелавам!
Мариета, много ще се радвам ако ти допадне на вкус!
ОтговорИзтриванеЛека вечер и приятно начало на новата седмица!
И-де-а-лен е,Тили!Сочен,плодов,много,много вкусен,харесва ми!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Наистина много ефектен и страхотно поднесен!
ОтговорИзтриванеЕхааа! каква красота! Страхотни снимки си направила! А сладкиша си го бива:)! Чудесна публикация!
ОтговорИзтриванеaaaaaaaaaaх,как обичам и извара и сливи................Тили,поздравления!Прекрасен,сезонен,добре изглеждащ,не много труден и предполагам много вкусен десерт......ще го пробвам:)))
ОтговорИзтриванеАз съм любител на сините сливи и изварата :)
ОтговорИзтриванеЧудесна комбинация! И много апетитен сладкиш!
Поздрави!
Много ми хареса публикацията- невероятна! Редуване на.... вкуснотии, цветове и красоти! Сладкиша със сливи изглежда наистина вълшебно, а.... и по страхотен начин си го поднесла....- с цветя и капучино! Благодаря за чудесната идея!!! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, Траянче, Катя, Миленка, Ели, Албена - благодаря ви, милички за топлите думи! Радвам се на оценките ви за сладкиша и снимките!
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви всички и ви желая спокойна нощ и прекрасен утрешен ден!
Малееее какви вкусотийки си имаш тук и си мълчиш.Любимите ми продукти-извара и плодове. Страхотно и леко предложение. Хайде взимам си едно праченце за кафето и ти пожелавам приятен ден и успешен край на седмицата.
ОтговорИзтриванеРуми, щом ти харесва, вземи си и повече - да ти е сладко!
ИзтриванеЛека вечер!
tillia, великолепно изглежда. Красиви снимки и любими продукти - неустоим е! Записвам си го и благодаря за споделянето! Хубав ден, миличка!
ОтговорИзтриванеСнежи, благодаря ти!
ИзтриванеЛека вечер и на теб!
Тили, невероятен сладкиш който много обичам, но ти така си го украсила че не може да му се устои направо!
ОтговорИзтриванеПрекрасни почивни дни!
Зиче, благодаря за милите думи!
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ и приятни почивни дни!
Сладкиша изглежда страшно апетитно!
ОтговорИзтриванеЧудесно есенно предложение!
Дани, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер и приятна неделя!
ЗТилия, много ми харесва! Не че н съм правила нещо подобно, но така представено като тук.... чудесна си!
ОтговорИзтриванеХайде една хубава неделя да ти пожелая и лека вечер!
Мъхче, благодаря ти! Трогната съм!
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ и прекрасна неделя и на теб!
На този сладкиш не бих му простила! А освен вкусен изглежда и много добре! Браво :)
ОтговорИзтриванеЗори, благодаря ти! Радвам се, че ти харесва!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!