четвъртък, 4 април 2013 г.

Черен дроб с ориз и заливка на фурна




Това ястие  наричаме „дроб сарма” и се прави доста често.

Продукти
500 г  черен дроб - свински, агнешки, телешки
2-3 глави лук
3/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. ориз
1 ч.л. джоджен (или няколко листа пресен)
черен пипер
щипка индийско орехче
сол
Заливка
1 непълна ч.ч. кисело мляко
1-2 бр. яйца
1 с.л. препечено брашно
щипка сол

було

Приготвяне
Добре измитият черен дроб се нарязва на 2-3 парчета, слага се във вряща вода и се сварява. След като поизстине, се нарязва на малки кубчета.
Ситно нарязаният лук се запържва до златисто в сгорещеното олио, прибавя се оризът и се пържи още 1 - 2 минути. Прибавя се дробът,  3 - 3 и 1/2 ч.ч. прецеден бульон от сварения дроб, посолява се на вкус и се прибавят останалите подправки.
Прехвърля се в тава и се пече първоначално в силна фурна и като заври – на умерена температура, докато оризът поеме течността. 
От разбитите яйца, киселото мляко, брашното и щипка сол се прави заливка. 





Пече се още десетина минути, да се зачерви.



Поднася се със  салата, туршия или млечно-чеснов сос.

      II вариант - ако има було, не се прави заливка, а се покрива с булото и се пече.
     III вариант - булото се реже на парчета, слага се в черпак за супа, напълва се със сместа, обръща се върху тавата и се пече.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

26 коментара:

  1. Тили, страхотно ястие си ни поднесла, а пък допълнителните варианти са много интересни. Не съм се сещала да направя дроб по този начин, правила съм дроб сърма. Хубав ден, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Кате! Често го правим. Отдавна не мога да намеря було и затова по този начин процедираме.
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Интересно интерпритиране на агнашката дроб сърма,Тили!Много ми хареса!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, благодаря! Радвам се!
      Приятен ден!

      Изтриване
  3. И аз никога не съм готвила така, а много обича дрроб-сарма. Ще се възползвам от идеята ти, Ина. Много апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа!
      Нападаме го още преди да влезе във фурната да се пече! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Точно така и аз май не съм хапвала дроб сърма,но пък много харесвам подобна заливка върху нещо с ориз.Страшно е вкусно при теб,Тили,и снимките още повече го доказват!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Дъщерята и внукът харесват без заливка, но става сухо и ако остане за вечерта или другия ден прави коричка. Така че съм надделяла :) и слагам заливка, а те си я обират !
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  5. Много красиво, свежо и пролетно предложение, Тилия -
    благодаря за чудесната рецепта, снимки и представяне.
    Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря за положителния отзив!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  6. Това ми е любимо ястие ! И го обичам така както си го направила ,Тили със заливка ! Чудно е ! Вкусно и много родно !
    Прегръдки ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, радвам се че рецептата е по вкуса ти и ти припомня родното!:)
      Прегръдки и спокойна вечер!

      Изтриване
  7. И аз много обичам подобни неща. Още едно доказателство колко вкусна е българската кухня.
    Поздрави, Тили, чудесно си го представила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гергана, благодаря за добрите думи!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  8. Много апетитно поднесено Тиле и много апетитно изглежда.
    Обичаме дроб сърма в къщи и скоро май не съм правила ще трябва да го поправя.
    Прекрасна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, радвам се че те подсещам!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Обожаваме дроб-сарма Тили :) Моята рецепта е малко по различна, но тази която ни показваш изглежда много свежо и апетитно :) Би им харесало на моите момчета!
    Поздрав с прегръдка от мен и от твоя приятел :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Дани!
      Благодаря и за прегръдките! От блога ти съм свалила снимки на Роки и съм си ги сложила в една папка! :) Честичко надничам и много ми повдига настроението!
      Сърдечни прегръдки и от мен!

      Изтриване
  10. Много апетитно поднесено Тили.Много обичаме дроб сармичка по същия начин приготвена ,само че слагам и други дреболиики освен дробчето,много пресен лук.Ако имам и пресен спанак слагам мъничко.Ако има и печено месце покрай дроб сърмичката :):):)Чакам с нетърпение Великден да приготвя тази вкусотия.За вариантите с булото съм чувала но не съм опитвала така приготвено ястие.
    Хубава вечер ти желая Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче!
      У дома другите дреболии не са много на почит. Идеята за спанака много ми допада, ще пробвам с лобода в единия край на тавата,че колкото аз съм фен на зеленото, толкова другите не са! :)
      С було също е много вкусно. То се запича, става хрупкава коричка, а отдолу плънката се запазва сочна и вкусна.
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  11. Много обичам дроб сарма и агнешко много обичам, макар че доста хора не го харесват. :) Снимките са чудесни!
    Поздрави и хубав ден, Инче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  12. Тили, много хубави снимки!
    И аз я правя по същия начин, всъщност първия пътя завивам с булото или правя малки сармички-пипкава работа...:)А по-нататък, с порцийките, които замразявам я готвя със заливката.
    Стана ми пролетно от тази публикация-най-често приготвям това ястие пролетно време-на Великден и след това!Рецептата ти е страхотна и мисля, че за да попадат хората точно на нея, по точното й име е "Дроб сарма"
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вети, сърдечно ти благодаря за добрите думи!
      Единственото, което ме спира да променя името на рецептата е, че начинът на представяне не е сърма. Ако е в було - да :)
      Сърдечни поздрави и приятна петъчна вечер!

      Изтриване
  13. Вкусно ястие си приготвила ,Тили!Не съм правила само с черен дроб ,но никога не е късно.:)
    За булото признавам си ми даваш добра идея,благодаря!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мира!
      Радвам се, че съм полезна с предложението си!
      Приятна петъчна вечер!

      Изтриване