петък, 5 април 2013 г.

Шницели от лапад





Рецептата е на Елидраг  .  Много ми хареса и веднага се възползвах от предложението. Сега поне лапад има в изобилие!
Ели, благодаря за интересната рецепта!



Продукти
листа от лапад
олио

Плънка
250 г сирене или извара /или смес /
1 яйце
магданоз, джоджен, пресен чесън – по избор
сол
черен пипер /по желание/

Панировка
3 яйца
1 ч. ч. брашно /125 г/
бира/ прясно мляко, газирана вода /
1 с. л. олио
щипка сол

Приготвяне
 Листата се накисват в студена вода, измиват се добре и се подсушават леко. Сортират се по големина, за да се улесни след това комбинирането им по 3 броя.



 
На всеки лист се отстранява частично средната дебела жилка /в долната част/. Внимава се да не се разкъса листа.


За всеки шницел се вземат по възможност 3 еднакви листа.


За  панировката се отделят жълтъците и белтъците.
Жълтъците се смесват с брашното, олиото, солта като постепенно се налива течността (използвах бира). Сместа трябва да стане по-гъста от боза. Разбива се добре с телена бъркалка.
Белтъците се разбиват на твърд сняг.


Смесват се.


Сместа се разбърква внимателно в посока отгоре – надолу, за да не спадне.


Сиренето (изварата) се смесват с яйцето и подправките.
Върху едно листо се слага от плънката, 


 покрива се с второ листо, пак плънка 


и отгоре се поставя третото листо. Леко се притиска.


Така получения ”сандвич” се потапя в панировката и се пържи в сгорещено олио.
Изпържените шницели се поставят върху кухненска салфетка.


Направих и вариант печени на фурна. Постлах тавичката с хартия за печене и леко я намазних.


Наредих потопените в панировката шницели, поръсих с олио.


Запекох в предварително загрята на 180 градуса С фурна. Пекох до златиста коричка.





И в двата варианта се получиха еднакви на вкус шницели. Пържените са по-плътни, но малко по-мазни. Печените са по-крехни. Като се сложат в тавичката за печене, отгоре допълнително може да се добави още малко от панировката. Така и те ще станат по-плътни.
Харесаха ни сервирани с домати или репички. 




Опитах с млечно-чеснов сос, но не ми допадна комбинацията сирене и кисело мляко.
Следващият път ще добавя ситно нарязан пресен чесън в плънката.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

43 коментара:

  1. Определено е много добра идея за вегетариански шницел. Много оригинално и не се съмнявам - вкусно.
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За любителите на зеленото е много сполучливо предложение :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Тили, наистина интригуващо предложение.
    Сега аз на свой ред ще я заимствам от теб.
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, с удоволствие предавам рецептата! :) Заслужава си!
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  3. Много са апетитни, Инче! И рецептата е много интересна. Правила съм подобни панирани сърми, но това е различно и ще трябва да го опитам :) Лакомо д.. не мирясва :)) Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, Снеже! Разсмя ме с това лакомо д...! Май повечето сме такива! :)
      Хубава събота!

      Изтриване
  4. Тили, така добре си представила рецептата, стъпка по стъпка, с чудесни фотоси! Ще заложа на варианта с печенето! Изглежда много вкусно! Усмивки и слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за милите думи!
      Слънчеви събота и неделя!

      Изтриване
  5. Чудесни са ти станали, Инче! Много апетитни, с дебела панировка!
    Много ги обичаме и ние тия, едно от малкото постни неща, които ядем :)
    Поздрави ихубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, и постните ястия са хубави ! :) Радвам се че ти допадат!
      Слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  6. Много са апетитни,Тили.За любителите като мене на зеленкото са чудесно предложение.Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, щом обичаш зеленко, непременно ги направи!
      Слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Благодаря, Траяна!
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  8. ММММ..Тилеее страхотна рецепта! Утре ще си набера лапад и ще си направя и аз.
    Много обичам такива неща ,а твоите са станали невероятни и двата вида. Аз май в тава ще ги сложа по бързо е.:)))
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, заслужава си да се направят! Избери си вариант, който ти е по-лесен. Иначе на вкус са еднакви!
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. Тези шумки хем са вкусни,пък и как хубаво задържат сиренцето.Чудно ястие!!!
    Поздрави на теб и Ели , че разпространихте идеята!
    Хубава вечер, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! И аз се радвам че Ели публикува тази вкусна рецепта!
      Приятна вечер и спокойна неделя!

      Изтриване
  10. Тили,много ми хареса рецептата!Благодаря, че така подробно си я показала.Имама лапад и ще пробвам. А щом са еднакви на вкус ще опитам печения вариант.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, надявам се да ви хареса!
      Приятна неделна вечер!

      Изтриване
  11. Много интересна рецепта. Аз предпочитам лапада пред спанака, по-вкусно ми е. трябва непременно да се пробва :). Благодаря за идейката :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, надявам се на положителен отзив след пробата! :)
      Спокойна неделна вечер!

      Изтриване
  12. Аз ще заложа на печените. "Ароматът" на пържено у дома ми прави бръчки;) Изглеждат превъзходно, и затова благодаря и на теб , и на Ели!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, щом "прави бръчки" :) заложи на печения вариант!
      Успешна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  13. Ммм печенки и с чесънче за мен :) Поздрави, Тили :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, чесънче обезателно! :!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  14. Чудесни са, наистина сега му е времето! Много вкусни шницели! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Много интересна рецепта и много апетитен резултат, Тили!
    100% съм сигурна, че човек ще си оближе пръстите.

    Слънчева седмица, Тили :)

    ОтговорИзтриване
  16. Като фен на лапада веднага биват харесани и от мен,Тили!И в двата варианта са супер!Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Наистина много интересна рецепта!
    Чудни шницели си направила, Тили!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  18. Кате, Ина, Роси, Ели - благодаря ви!
    Радвам се, че споделих рецептата,защото резултатът наистина си струва!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Леле, много интересна рецептА тъкмо за сезона, а и лапада ми е много любим :)
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марина, надявам се да ти хареса и на теб!
      Поздрави!

      Изтриване
  20. Тили, пробвах ги СТРАХОТНИ са!!! Много ни харесаха! Още веднъж благодаря!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, много се радвам и се надявам да ги вида в блога ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Ина, страхотни са, тъкмо имам доста лапад и намерих идея за ползването му! Ще заложа на печения вариант! Благодаря за споделянето и на двете с Ели, непременно ще пробвам! Лека нощ и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря, Иглика!
    Радвам се, че си се решила да пробваш!
    Спокойна нощ и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  23. Инче, отивам да ги правя-изкуши ме! Ще пробвач на фурна. Поздрави и благодарност за добре онагледената и чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, благодаря! Радвам се че съм те провокирала!
      Приятен ден!

      Изтриване
    2. Пак съм аз, да споделя, че правих шницелите на фурна с пресен чесън, джоджен и магданоз и станаха страхотни. Панировката направих с бити белтъци и бира - много, много ни хареса! Благодаря за чудесните и полезни идеи, Инче! Хубави почивни дни!

      Изтриване
  24. Нали, много се радвам! Видях ги вече във ФБ! Чудни са!
    Панировката може и да е друга. Просто това е моето предложение :)
    Приятна петъчна вечер и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  25. Лелееее... че интересно предложение Тили :) Непременно ще го пробвам … печено обаче :)
    Хубав и усмихнат уикенд от мен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам че ти е допаднало предложението. Надявам се да опиташ и ти. Вече доста момичета ги направиха и са доволни :)
      Сърдечни прегръдки и хубава неделя!

      Изтриване