понеделник, 29 април 2013 г.

Картофени слънчогледи





Предполагам че всеки изпада понякога в някакво състояние, когато нещо все не върви както трябва! Е, и аз в момента съм така – или ястията не стават за снимка, или снимките не стават за показване, накрая се появиха и проблеми с очите /то като цяла зима  стоях по нощите на компютъра друго  не може и да се очаква!/, така че силно ограничих седенето пред компютъра и то през деня.
И с това лесно и ефектно предястие също имах проблеми. Правила съм го няколко пъти, но с домашни картофи. Сега купих някакви вносни, вкусни, но някак си воднисти и сместа стана по-рядка, макар че малко увеличих брашното. По-трудно се оформиха, леко се разляха, но това не повлия на вкуса, а само на визията ! :) Затова качвам и по-стари снимки, на които по-добре личат оформените слънчогледи. За съжаление и "блогера" ми прави сечено - половин час не мога да си кача снимките!!!
Въпреки проблемите, реших поне тази рецепта да види „бял свят”, снимките все ще дадат някаква представа за предястието. А то си заслужава да се направи,  като се ползват различни варианти за плънка!

Продукти
800 г картофи
1 яйце + 1 белтък
1 с.л. масло / маргарин/
2 ч.л. брашно
сол
естрагон, индийско орехче
майонеза, кашкавал
листа от зелена салата /в зависимост от сезона – липови или лозови листа, от зеле и пр./

За намазване:
масло
1 жълтък

Пълнеж по желание:
- в оригиналната рецепта - 200 г гъби, 1 глава лук, 80 г сварен морков, 2 с.л. олио (зехтин), смлян черен пипер и сол
- ситно нарязани колбас и лук
- кайма, подготвена като за кюфтета
- пълнежа от  "Картофени оченца"
- ситно нарязано и подправено по желание пилешко месо
- пилешки дробчета, запържени с лук
- извара, ситно нарязан копър, яйце, сол
И пр.

Приготвяне
По оригиналната рецепта - Ситно нарязаните лук и гъби се запържват в олиото, добавят се рендосания на ситно ренде морков, черен пипер, сол и се пържи още няколко минути .

Аз  използвах  единият път задушен лук и нарязан колбас; на другите снимки - задушен пресен лук, ситно нарязана коприва и добавих накрая нарязан колбас;

Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и горещи се смачкват.
Добавят се яйцето, белтъка, маслото, брашното, по желание естрагон /тарос/ или индийско орехче  и всичко се смесва.



От картофената смес с намокрени  ръце се оформят 12 топки и се слагат в намаслена тава или върху хартия за печене, на разстояние едно от друго, за да могат да се оформят по-лесно. Леко се притискат.
В средата на всяка топка се прави малка вдлъбнатина, която ще се запълни с плънката.



Оформят се *листенца* на всяка картофена питка, като с дръжката на намокрена лъжица или нож се натиска тестото и се разделят краищата на листенцата.


С намокрени  пръсти леко се притискат, за да се заострят.

Тези снимки са по-стари, но по-добре личи оформянето

Слънчогледите се намазват  с яйчен жълтък, а плънката по желание с майонеза или се поръсва с настърган кашкавал.



Поставят се в предварително загрята до 180 С фурна и се запичат до златисто.
Веднага се намазват с малко масло.



Докато са още горещи, внимателно се отделят от тавата, (особено ако не се ползва хартия за печене, защото са крехки и е възможно да се натрошат), като първоначално с нож се отлепват краищата на листата и след това с шпатула се отделя целия *слънчогледов цвят*.


Сервирани върху листа от липа



Леко поизстинали се сервират върху листа от зелена салата.

Кулинарки от „Веселият готвач” дадоха хубава идея -слънчогледите  могат да се изпекат и без плънка, а след това да се напълнят с  плънка по избор- например салатка от зеле, морков, пилешко филе, домат, майонеза; или - пушено пилешко, мариновани краставички, варено яйце, горчица и майонеза и пр.


 
Аз направих плънка от извара, овкусена със сол, ситно нарязана краставица, копър и пресен чесън.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Ина, чудесни слънчогледи, и снимките ти са страшно апетитни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Маги!
      Прегръдки и успешна седмица!

      Изтриване
  2. Тили, ама те са прекрасни. Открадвам си идеята, да знаеш. Много е оригинална.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Затова споделям идеята, защото е интересна, пък и аз съм я намерила в интернета и много ми допадна! :)
      Спокойна нощ!

      Изтриване
  3. Тили, много добре и апетитно изглежда всичко на снимките! Иначе, да, за онези периоди, в които все нещо не върви, мога дълго да пиша.
    Но ти, както винаги, си се справила като истински кулинар! И със снимането се справяш чудесно! Прегръдки и хубава предпразнична седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за милите думи!
      Сърдечни прегръдки и прекрасна седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Тилия, добих съвсем реална представа за какво иде реч и да ти кажа, много са ефектни, а щом ни уверяваш, че са и вкусни, ще чакам подходящ повод да ги направя;)Благодаря за хубавата идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, радвам се че съм ти била полезна! Добавяш плънка която ти допада!
      Хубава предпразнична седмица!

      Изтриване
  5. Безкрайно ми допада идеята, Тили, непременно ще пробвам подобно оформление!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Не е сложно! :)
      Поздрави и спокойни сънища!

      Изтриване
  6. Много са красиви, Инче! А ако знаеш от кога им се каня :)) Снимките са толкова цветни и слънчеви, направо греят!
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, благодаря! Като ги направиш пиши отзива! Като знам каква си изобретателна, каква ли плънка ще им сложиш?! :)
      Прегръдки и спорна седмица!

      Изтриване
  7. Много ефектно предложение, Елти. Поздравление!
    С пожелание за светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Стаси!
      Светли празници и на теб!

      Изтриване
  8. Чудни са, Тили и лесни, защото ги оформяш върху хартията. Благодаря ти за рецептата и най-вече за идеята! Поздрави, Тили и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се че ти допадат! Благодаря ти!
      Приятна вечер и весели празници!

      Изтриване
  9. Тили, и на мен много ми харесаха! Не са сложни,красиви са и търпят много вариации, според вкуса!
    За ужасните периоди, прекрасно те разбирам! От 2 седмици почти всички нови рецепти, които пробвам не ми допадат или не се получават.Ето вчера правих едни сладки и след като се мъчих на снимките, се ядосах и оставих фотоапарата.Нито една не бе на фокус! После се оказа, че сладките не ми допаднаха :) Надявам се че излизам от тази серия на неудачи,защото почвам козунаците!Стискай палци!
    Пожелавам ти весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Натали, явно с теб имаме еднакви периоди! И аз съм така от 2 седмици! И козунак правих, и той не се получи добре, а не правя за пръв път!
      Да се надяваме да се измъкнем в най-скоро време!
      Желая ти успехи и весели празници!

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Весели празници!

      Изтриване
  11. Зярнах снимката във фейса , щях да чета и после забравих , но съм доволна ,че все пак открих рецептата . Много красиво ястие ,Тили !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! Ефектно е, макар че с последните картофи не ми се получи много добре :)
      Хубави празници!

      Изтриване