Страници

неделя, 22 февруари 2015 г.

Салата от нахут с печени чушки





Засищаща салата или леко постно ястие. По избор.

Продукти
1 ч. ч. нахут
3 – 4 печени чушки
1 глава лук (водняк; бялата част на стрък праз; пресен лук)
1 - 2 скилидка чесън или стрък пресен чесън
сол
оцет или лимонов сок
зехтин
пресен магданоз; мента; риган; розмарин; копър;
по желание - маслини
Приготвяне
Изчистеният и измит нахут се накисва в студена вода за  12-24 часа.  През това време водата се сменя няколко пъти. Накрая се изплаква, залива се  със студена вода и ври докато омекне. Това много зависи от самия нахут. Били са ми необходими 30 минути, както и час и половина в тенджера под налягане.
Свареният  и охладен нахут се отцежда от водата и като поизстине  се претрива с ръце, за да паднат люспите от зрънцата нахут . Изплаква се и се доизчиства  от люспите .
Към нахута се прибавят обелените печените чушки  нарязани на ивици или парченца; лука – нарязан на полумесеци, ако се ползва праз лук – нарязан на тънки колелца; пасираните или нарязани на ситно скилидки чесън. Всичко се обърква и се подправя на вкус със сол, оцет(лимонов сок( и зехтин.
Желателно е салата да престои покрита поне половин час, за да може нахута да поеме от аромата на съставките и да се овкуси добре.
При поднасяне се поръсва със зелена подправка по избор.


 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 20 февруари 2015 г.

Изварени рулца или бонбони със сушени плодове



 Лесно, вкусно и донякъде, в зависимост от подсладителя – диетично!





Продукти
200 г извара безсолна
1 – 2 с. л. пудра захар или на вкус  (мед; кленов сироп;подсладител)
1 пълна с. л. кокосови стърготини  
3  бр. сушени кайсии
3  бр. сушени сини сливи
(или смес от  сушени плодове по избор)
при необходимост  - 1 с. л. кисело мляко

Приготвяне
Изварата се смесва  с избрания подсладител. 
При мен изварата беше много ронлива, затова прибавих 1 с. л. кисело мляко и я пасирах.
Сухите плодове се нарязват  на дребно(в оригиналната рецепта е на ивички, но това затруднява след това разрязването на порционни парчета). Използвах кайсии, синя слива, фурма, червени боровинки, стафиди.
Върху хартия за печене се поръсват кокосовите стърготини, поставя се изварата и се разстила равномерно. Подравнява се да приеме формата на правоъгълник. Върху нея се разпределят сухите плодове. 

С помощта на хартията се оформя стегнато руло и се слага за 10 - 15  минути в камерата.

Рулото се нарязва на порции, като се ползва остър нож,  потопен във вода.
При сервиране рулцата се поръсват с пудра захар. Може да се украсят с разтопен шоколад, конфитюр или както желаете.


Освен като рулца, може да се оформи на топчета със средна големина.


  Източник


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 18 февруари 2015 г.

Яхния от целина (кервиз) и маслини





Често употребявам целина  - в супи, ястия и салати. След Панирана целина
И  Плакия от целина на фурна  си харесах тази лека и вкусна яхния, тъкмо в началото на постите (не че постя в смисъла, който изискват постите, но не съм пък и чак толкова почитател на месото). 


Продукти
2 глави целина
3 – 4 глави кромид лук
1 ч. л. червен пипер
2 ч. л. доматено пюре
4 – 5 с. л. олио
50 г почистени от костилките маслини
сол
магданоз

Приготвяне
Ситно нарязания лук се задушава до омекване в олиото, поръсва се с червения пипер и се смесва с доматеното пюре, размито в малко студена вода (или 2 – 3 настъргани домати, които се запържват докато останат на мазнина)
Прибавя се нарязаната на тънки филии целина и също се задушава. Залива се с топла вода да се покрие и се кипва, посолява се, а после се вари на умерен огън. Когато целината омекне се прибавят маслините.  Оставя се да клокне  за няколко минути и  се отстранява от огъня.  Поръсва се със ситно нарязания магданоз. 
Сервира се с варени тестени изделия (макарони, юфка) или сварени картофи, попарени с краве масло.



Източник-  „Ястия от зеленчуци и варива” – София Смолницка

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 15 февруари 2015 г.

Kaiserschmarren (Кайзершмаррн )




По-нови снимки!


Най-после да успея да направя снимки! Вината е в мен, защото съм най-нетърпеливата и все си казвам – „следващият път ще снимам”! :)
Нямам представа защо майка ми не е правила този така известен десерт. Определено ще остане в графата „Семейни рецепти” от по-ново време, въпреки че е толкова стар!
Прерових доста рецепти и ми направи впечатление, че пропорциите брашно – мляко са различни. Не зная кой е оригинала, аз използвах този  Източник  .
Продукти за 4 порции
250 мл прясно мляко
3  жълтъка
щипка сол
1 супена лъжица пудра захар
160 г брашно
3  белтъка
30 г стафиди, накиснати в ром (не съм ползвала)
60 г масло, за пържене
1 ванилия или пакетче ванилена  захар

пудра захар за поръсване
конфитюр (компот) от сини сливи

Приготвяне
Тук искам да отбележа че има главно 2 начина на приготвяне – мързелив, при който всички продукти се смесват (без маслото и пудрата захар за поръсване).
И този, който посочвам по-надолу. Правих и по двата. Има разлика в крайния резултат – по втория начин са много пухкави,  въздушни и е за предпочитане.
Белтъците се разбиват на твърд сняг.
Жълтъците се разбиват на крем заедно със солта, захарта и ванилията (или и други съставки, посочени по-долу). Постепенно се прибавя от брашното и прясното мляко. Накрая се добавя белтъчният сняг, като сместа внимателно се обърква в посока отдолу-нагоре. Трябва да се получи лека, пухкава смес.
В тиган се разтопява 1/4 от маслото. Като се сгорещи се изсипва половината от тестото. Получава се нещо като дебела палачинка . /Направиха ми забележка че Kaiserschmarren не са палачинки и затова смених името, но тук няма на какво друго да го оприлича).
Пържи се /пече се/ до златисто от долната страна. Котлонът не трябва да е силен, по-скоро загрят на средна степен.

С дървена шпатула се разрязва на кръст и всяка четвъртинка се обръща. Добавя се втората ¼ от маслото.


Като се запече и обърнатата част, се разкъсва на парчета и се допича.


По същия начин се пече и втората част от тестото, като преди изливането му в тигана леко се разбърква.
Преди сервиране шмарнът се поръсва с ванилия и пудра захар.
Сервира се с конфитюр или компот от сини сливи

Срещала съм варианти да се сервира с ябълково пюре; други компоти; сладолед;сметана; различни видове топинг; шоколад;
Освен това в съставките може да се включи ром; коняк; лимонова или портокалова кора; мюсли;орехи; бадеми;
Изборът е ваш!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!