Плакията,
особено постната, като че ли е от позабравените български ястия. Най-често правя с риба, със зрял боб, тиквички и картофи, но и тази, с целина, се
оказа с превъзходен вкус.
Продукти
2
глави целина (кервиз)
2
моркова
2
глави кромид лук
5
– 6 домати
0.5
ч. ч. олио (зехтин)
2
– 3 скилидки чесън
2
с. л. препечено брашно
1
лимон
черен
пипер на зърна
дафинов
лист
магданоз
оцет
сол
Приготвяне
Целината
се обелва и нарязва на филийки с дебелина 4 - 5 мм или на кубчета.
Морковите
и лукът се нарязват на дребно.
Половината
домати се обелват и нарязват на ситно.
В
половината олио се прибавят последователно и се задушават на тих огън до
омекване лукът, морковите, целината и доматите, като от време на време се
прибавя по малко гореща вода.
Изсипват
се в тава и към тях се прибавят подправките (дафинов лист, черен пипер),
скилидките чесън, нарязани на филийки, оцет и сол на вкус. Заливат се с кашичка
от размитото в студена вода брашно и се покриват с филии от останалите домати. (Сега , докато
пиша, се сещам че върху доматите може да се поръси галета- ще се образува
чудесна хрупкава коричка. Но, следващият път – при друга плакия! :)
Ястието
се покрива се с резенчета от лимона (без
кората и семките), поръсва се с
останалата половина от олиото и се пече в предварително загрята фурна на 180
градуса С. Готовата плакия трябва да остане почти на мазнина.
Поднася
се след като се охлади (най-добре на стайна температура), поръсена със ситно
нарязан магданоз.
Източник - „Ястия от зеленчуци и варива” – София
Смолницка
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, права си и затова е хубаво, че ни подсещаш. Защото често се ровим за нещо по-"интересно". Всъщност вкусничките неща са до нас, а ние все по-надалеч търсим. Благодаря ти за тази рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер! :)
Гери, от това "далечно" търсене забравихме традиционната кухня!
ИзтриванеВсичко най-добро!
МММм това ястие, Тили изглежда , ах, как изглежда вкусно само!!! Блестяща е тази рецепта. Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеКате, такива ястия трудно изглеждат добре на снимка, но пък са вкусни! :)
ИзтриванеСлънчев ден ти желая!
Тили,
ОтговорИзтриванеприпомни ми времето, когато баба ми готвеше вкусни плакии със зеленчуци по време на постите.Почитател съм на старата българска кухня, която за жалост се позабрави в днешното забързано ежедневие, когато ни заливат рецепти за ястия от цял свят.Целината е разкошна ,както сурова, така и готвена, особено българската има чудесен аромат.Чудна рецепта.
Поздрави !
Елена, плакиите са много вкусни и могат да се приготвят с най-различни зеленчуци. Съвсем си права, че позабравихме традиционните ястия, затова и такива баби като мен ги припомнят! :)
ИзтриванеПоздрави!
Ама много е интересно това...не съм опитвала никога. Мерси, Тили!
ОтговорИзтриванеВеси, опитай. Може и с друг зеленчук, който харесваш, да сготвиш плакия.
ИзтриванеПоздрави!