четвъртък, 11 декември 2014 г.

Плакия от целина (кервиз) на фурна






Плакията, особено постната, като че ли е от позабравените български ястия. Най-често  правя с риба, със зрял боб,  тиквички и картофи, но и тази, с целина, се оказа с превъзходен вкус.

Продукти
2 глави целина (кервиз)
2 моркова
2 глави кромид лук
5 – 6 домати
0.5 ч. ч. олио (зехтин)
2 – 3 скилидки чесън
2 с. л. препечено брашно
1 лимон
черен пипер на зърна
дафинов лист
магданоз
оцет
сол

Приготвяне
Целината се обелва и нарязва на филийки с дебелина 4 - 5 мм или на кубчета.
Морковите и лукът се нарязват на дребно.
Половината домати се обелват и нарязват на ситно.
В половината олио се прибавят последователно и се задушават на тих огън до омекване лукът, морковите, целината и доматите, като от време на време се прибавя по малко гореща вода.
Изсипват се в тава и към тях се прибавят подправките (дафинов лист, черен пипер), скилидките чесън, нарязани на филийки, оцет и сол на вкус. Заливат се с кашичка от размитото в студена вода брашно и се покриват с филии от останалите домати. (Сега , докато пиша, се сещам че върху доматите може да се поръси галета- ще се образува чудесна хрупкава коричка. Но, следващият път – при друга плакия! :)
Ястието се  покрива се с резенчета от лимона (без кората и семките),  поръсва се с останалата половина от олиото и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса С. Готовата плакия трябва да остане почти на мазнина.
Поднася се след като се охлади (най-добре на стайна температура), поръсена със ситно нарязан магданоз.




Източник „Ястия от зеленчуци и варива” – София Смолницка


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Тили, права си и затова е хубаво, че ни подсещаш. Защото често се ровим за нещо по-"интересно". Всъщност вкусничките неща са до нас, а ние все по-надалеч търсим. Благодаря ти за тази рецепта!
    Прегръдки и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, от това "далечно" търсене забравихме традиционната кухня!
      Всичко най-добро!

      Изтриване
  2. МММм това ястие, Тили изглежда , ах, как изглежда вкусно само!!! Блестяща е тази рецепта. Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, такива ястия трудно изглеждат добре на снимка, но пък са вкусни! :)
      Слънчев ден ти желая!

      Изтриване
  3. Тили,
    припомни ми времето, когато баба ми готвеше вкусни плакии със зеленчуци по време на постите.Почитател съм на старата българска кухня, която за жалост се позабрави в днешното забързано ежедневие, когато ни заливат рецепти за ястия от цял свят.Целината е разкошна ,както сурова, така и готвена, особено българската има чудесен аромат.Чудна рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, плакиите са много вкусни и могат да се приготвят с най-различни зеленчуци. Съвсем си права, че позабравихме традиционните ястия, затова и такива баби като мен ги припомнят! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Ама много е интересно това...не съм опитвала никога. Мерси, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, опитай. Може и с друг зеленчук, който харесваш, да сготвиш плакия.
      Поздрави!

      Изтриване