След Яхния с дюли; Пиле с дюли ; друго Пилешко с дюли и Яхния от сушени сини сливи , реших
да оползотворя последната останала дюля за една смесена яхния със сливи.
Едно
предложение за постно ястие, с което да се обогати безмесното меню.
Сладникавият вкус на сливите и
неповторимия аромат на дюлята много добре се съчетаха, допълнени от
канелата.
Продукти
1
дюля
150
г сушени сини сливи
2 – 3 глави кромид лук
1 морков
1 с. л. доматено пюре
1/3 ч. ч. олио
1 ч. л. захар
1 с. л. препечено брашно
сол
щипка канела
по желание - магданоз
Приготвяне
Сините сливи се измиват и накисват предварително в студена вода. Ако са
с костилки им е необходимо повече време, поне 2 – 3 часа, ако са без костилки
достатъчно е и около половин час.
Дюлята се измива добре, не се бели, а само се почиства
от семенната част. Нарязва се на парчета.
Ситно
нарязания лук и настъргания морков се задушават под капак в сгорещеното олио. Прибавят се парчетата дюля и се заливат с
гореща вода. Когато поомекнат, се добавят
сините сливи и се посолява. След като плодовете
омекнат, се прибавя доматеното пюре, размито заедно с брашното в малко студена вода, захарта и канелата. Ври
още 5 - 10 минути.
Сосът
трябва да бъде умерено гъст.
При
сервиране може да се поръси със ситно
нарязан магданоз.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Странна комбинация, но изглежда много вкусно, Тили!
ОтговорИзтриванеНякой ден мога и аз да се престраша да опитам какво е на вкус.
Поздрави и хубава вечер!
Опитай яхния със сини сливи, поне това може да се намери на пазара. Хареса ли ти, ще ти допадни и тази комбинация!
ИзтриванеПриятна вечер и на теб!
На мен със сигурност би ми допаднала, Тили, защото харесвам подобни комбинации. А твоята изглежда повече от апетитно!
ОтговорИзтриванеСветли празници. :)
Благодаря, Гери! За любителите на сладко-солените комбинации е!
ИзтриванеВесели празници!
Прекрасна гозба,Тили....с това ястие отключи едно катинарче в душата ми(усетих осезаено липсата на моята баба...)Благодаря ти за прекрасните спомени,които ме заляха!
ОтговорИзтриванеМиленка, надявам се да съм я заместила отчасти!
ИзтриванеПрегръдка!
Тили, има ли ориз в тази яхния, или така ми се струва? Че съм и хвърлила око...
ОтговорИзтриванеВеси, няма ориз. Но как ми даваш идея да пробвам! :) На мен такава комбинация ми допада.Но тогава няма да добавя брашното, за да има повече сос, който да се поеме от ориза.
ИзтриванеХубав ден!
Тази публикация е стара, но искам да отбележа, че тази гозба е великолепна. Спомен от детството ми.Баба често я готвеше през постите.
ОтговорИзтриванеТакива постни ястия са готвени често през този сезон, но са забравени.А са много вкусни. Радвам се че съм възкресила хубав спомен от детството! :)
Изтриване