Както харесваме ястията със сини сливи, така ни
допадат и ястията с дюли: Пилешко с дюли, Яхния с дюли.
Преди
доста време намерих тази рецепта в един румънски сайт и ми хареса. Правя я вече няколко пъти, но в два варианта.
Ето
оригиналната рецепта / не претендирам за 100 % превод, понеже ползвах преводача
на Гугъл :))) /
Продукти
1
пиле
1
с.л. вегета или подправки по избор
1
с.л. червен пипер
черен
пипер
2
с.л. мед
олио
За
соса:
3
дюли
1
л вода
захар
на вкус
1
ч.л. сол
5
с.л. олио
5
с.л. брашно
По
желание – лимон
Приготвяне
Почистеното
и измито пиле се нарязва на порции и се поставя в купа. Поръсва се със
зеленчуковата подправка, червения пипер, черния пипер, добавя се малко олио и
се разбърква, за да може пилето да поеме всички съставки.
Намаслява се тава със олио. Поставят се
пилешките парчета и се слагат във фурната да се пекат 30 минути. След това
тавата се изважда от фурната, обръща се пилешкото месо, намазва се с мед и
отново се слага обратно да се пече още 10 минути. Пак се обръща месото, като се
намазва и от другата страна с мед и се поставя да се пече още 10 минути.
Дюлите се обелват и нарязват на тънки резени. Слага се олио в тиган и след като се сгорещи се поставят резените дюли един до друг - да не се застъпват. След като се изпържат от едната страна, се обръщат и от другата, след което се изваждат.
В купа се разбърква водата със захарта и солта да се разтопят.
Дюлите се обелват и нарязват на тънки резени. Слага се олио в тиган и след като се сгорещи се поставят резените дюли един до друг - да не се застъпват. След като се изпържат от едната страна, се обръщат и от другата, след което се изваждат.
В купа се разбърква водата със захарта и солта да се разтопят.
В
5 с.л. сгорещено олио се запържват 5 с.л. брашно до леко покафеняване. Добавя
се водата със захарта и солта. Разбърква се докато сосът се сгъсти. Слагат се
изпържените резени дюли и се разбърква. Оставя се на огъня 3 минути.
По
желание може да се добави малко лимонов сок, за леко кисел вкус.
Сервира се печеното пилешко месо със соса.
Сервира се печеното пилешко месо със соса.
Вторият
вариант, който ползвам по често:
Сварявам
месото /обикновено ползвам бутчета/ в
подсолена вода. Изваждам ги от бульона и след като се изцедят хубаво, ги
овкусявам с подправките /без сол/. Запичам ги във фурна.
Дюлите
запържвам по горния начин.
Правя
сос от запечено на сух тиган брашно, размито в малко вода и бульон от свареното
месо.
Поднасям
соса и върху него порция пиле и резени дюли.
А
от остатъците от дюлите, канела, карамфил и мед ви предлагам горещ чай или като изстине – приятно
питие.
(При
кашлица и настинка майка ми ни лекуваше с горещ чай от семенниците на дюля,
мащерка /бабина душица/ , подбел и мед.)
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Tillia, ти пак ме изненада с приятна рецепта. Вече започвам да си представям какъв вкус би могло да има това ястие. Като голям любител на дюлите със сигурност, щом ми попадне дюля, ще опитам тази рецепта. Порцийката, която си ни поднесла е така апетитна и неустоима, че не мога да не си призная, че огладнях... :)
ОтговорИзтриванеА сега преди да съм отмъкнала пилето с дюлите ;)))) и другите Дами да се чудят защо показваш празна чиния, отивам да спя. :)))
Прегръдки и един прекрасен четвъртък!
Вени, приятно ми е че мога да те изненадам :) Рецептата си заслужава направата, нещо по необичайно е, но е вкусно.
ОтговорИзтриванеОтмъквай, имам още снимки, ще ги кача :)))
Сърдечни прегръдки и от мен! Хубав нов ден!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеИнтересна рецепта, а предполагам и много ароматна!
ОтговорИзтриванеГотвила съм с кайсии, птраскови, сливи, но не и с дюли, а определено ги обичам!
Пожелавам ти чудесен ден Тили*)
Кате радвам се че те заинтригувах! Аз пък с кайсии и праскови не съм готвила и ми е много интересно! На мен при всички случаи ще ми допадне!
ИзтриванеХубав и слънчев ден! /при нас поне сега е слънчево, макар и студено/!
Tillia, много слънчева публикация, в този мразовит ден! Стопли ми душата с тези красиви снимки. На мен лично тази комбинация много ми харесва, но домашните традиционалисти ме възпират и лишават от такива ястия. Преди време изпробвах яхния с дюли и останах очарована, но за домочадието трябваше да мисля друго :) Тук обаче ми харесва, че дюлите са "встрани" и като цяло мога да приготвя ястието, с грейнали дюли само в моята порция :)) Поздрави за хубавата публикация, благодаря и успешен ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи!
ИзтриванеКойто не е свикнал с тази комбинация малко резервирано я приема първоначално. А на домашните кажи че не са традиционалисти, защото ястията със сини сливи и дюли са стари български ястия, явно позабравени :)
Добавянето на дюлите, а не кипване със соса, както е по оригинала, и на мен повече ми харесва и затова така го направих.
Сърдечни прегръдки и хубав ден!
Много интересна рецепта,Тили!
ОтговорИзтриванеТази комбинация е нова за мен и ми е любопитно как се съчетават тези вкусовете.
Поздрави и хубав ден!
Мира, всичко ново е позабравено старо!
ИзтриванеНадявам се да ти допадне тази комбинация!
Сърдечни поздрави!
Ох каква порция. ох какъв цвят !
ОтговорИзтриванеПредставям си аромата от дюля как се е разнасял из кухнята ти Тили:)
Аз съм готвила пиле с ананас , но с дюля все още не съм.
Поздравче и прегръдка!
Дани, наистина се разнасяше аромат на дюли :)
ИзтриванеОт теб пък научавам още една интересна комбинация - с ананас!
Прегръдки и хубав ден!
Даааа...много е вкусно:) Пилешко бутче с ананас и праз!Тук в Испания се научих да го готвя, но виж още не съм ви го показала:( Скоро и това ще стане!
ИзтриванеДани, с нетърпение ще чакам публикация!
ИзтриванеПриятна вечер!
Тилия, как ме подсети за тая гозба с дюли! Веднъж съм яла само, с телешко, страхотно ми хареса - ще опитам по твоята рецепта!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Мария, щом ти е харесало с телешко, при всички случаи ще ти хареса и с пилешко, независимо по коя от рецептите !
ИзтриванеУсмихнат ден!
Тили, чудесна идея! Обичам експериментите с различни вкусове и всичко ново ми допада като възможност да опитам и изпробвам. Усмихнат и топъл ден! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеДани, ще се радвам ако и този експеримент ти допадне! :)
ИзтриванеПрегръдки и красив ден!
Невероятно е станало пиленцето, пък и в такава комбинация - перфектно!
ОтговорИзтриванеТраяна, благодаря ти! Надявам се да опиташ ! :)
ИзтриванеПоздрави и успешен ден!
много интересно с дюли не съм пробвала :) Ще е интересно.
ОтговорИзтриванеХубав ден!!!
Марина, опитай, дано да ти хареса!
ИзтриванеПоздрави и лека вечер!
Сигурно е страшно ароматно това пиленце в компанията на тези зажарени дюли!Чудничко!Поздрави и хубав ден,Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Наистина е ароматно!
ИзтриванеПриятна вечер!
Тили и по двата начина съм сигурна,че ще се хареса това ястие у дома:)Така,че си записвам продуктите и очаквай "доклад":))))).За теб Тили:благодарност и прегръдка!
ОтговорИзтриванеМиленка, очаквам с нетърпение!
ИзтриванеПрегръдка и прекрасна вечер!
Много вкусно, Тили :) благодаря, че сподели!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори!Радвам се, че съм полезна със споделената рецепта!
ИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Много интересна рецепта Тили въпреки че е нетрадициона поне за мен.
ОтговорИзтриванеТака хубаво си я поднесла че не може да и се устои.
Благодаря за рецептата май ще се прави допадна ми!
Прегръдки и хубав петък!
Здравче, специално тази рецепта не е традиционна. Аз говоря за яхниите с дюли и сини сливи като традиционни. Просто забравени.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако с тази рецепти или другите, обогатя менюто ви ! :)
Успешен ден, хубави почивни дни и прегръдки!
Ох, разкошна рецепта! Правих телешко с дюли, още ехе и чака ред за публикуване:), не съм и предполагала, че с пиле ще е толкова вкусно! Тилия, наистина страхотна рецепта, а и каранфилъ е върха!:) Много готина снимка, браво! Пожелавам ти прекрасна петъчна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи, Кате! Време е да публикуваш, щом е от "ехе"!
ОтговорИзтриванеА "караНфилъ" си личи, че е от старите сервизи, останали от майка ми.
Спокойна вечер и прекрасни почивни дни!
Аз го обичам това пиле с всичко. Но с дюли не съм яла. Миналата година бях решила да опитам, после забравих и ето че ти си тук сега да ми напомниш;) Изглежда приказно вкусно!
ОтговорИзтриванеМарта, макар и след година, заслужава си да се опита пиле с дюли !:) Обичате ли сладко-солените ястия, предполагам че ще ви допадне.
ИзтриванеСърдечни прегръдки!
Много изкусително пиленце :) Приканва ме през екрана да го опитам. Не съм се сещала за такава комбинация. Задължително ще го опитам, при първа възможност.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Таня, радвам се че си надникнала в блога ми! Добре дошла!
ИзтриванеБлагодаря за милите думи!
Поздрави и приятна неделя!
Много атрактивно изглежда пилето по този начин, Тили!
ОтговорИзтриванеАз обичам с ананас, значи и с дюли ще ми хареса :)
Поздрави!
Ели, от вашите коментари и аз научих за пиле с други плодове! Надявам се моята рецепта да ти допадне!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Много хубава , интересна рецепта!Така съм правила с ябълки, но дюлите са толкова ароматни, сигурно е прекрасно!Поздрави и благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеАз пък приемам идеята с ябълки! Не ми е хрумвало!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Уважаеми колеги и колежки кулинари от немай къде или по професия или пък за удоволствие!
ОтговорИзтриванеимам едни дюли дето се чудя какво да ги правя е сега вече знам утре ще пиша за резултатите !!!
Надявам се да Ви допадне! Имам още един вариант с пиле, както и постен вариант. Може и тях да видите. Ще чакам отзива!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!