вторник, 4 декември 2012 г.

Пиле с гарнитура от карфиол и моркови




Рецептата видях при Петя Христова. Много ми допадна идеята, имах продуктите и с малко изменения я направих. Измених името на рецептата, защото с прясното мляко, брашно и масло, макар и в малки количества, не ми се вижда толкова диетично. Но пък е много вкусно!

Продукти за 1 порция
130 - 150 г сварено пилешко месо/или печено/
3 – 4  съцветия карфиол
2 моркова
150 мл прясно мляко
1 пълна  с. л. брашно,  препечено на сух тиган
1 – 2 с. л. олио
сол
щипка захар
масло
черен пипер, индийско орехче
пресен магданоз, копър -  за украса
  

Приготвяне
Карфиолът се сварява в подсолена вода докато омекне. Аз го оставям леко хрупкав.
От тънкия край на морков се отрязва малко парче за украса. Вари се  заедно с карфиола, а след това се задушава с морковите.
Морковите се рендосват на едро ренде и се задушават с олиото и 1 – 2 с. л вода. Когато омекнат се овкусяват със сол, захар и се добавя 1 ч. л. масло. След 2 – 3 минути се маха от огъня.
Брашното се разтваря в малко прясно мляко да стане на рядка кашичка. Долива се останалото мляко и се вари докато се сгъсти  като бешамелов сос. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче и по желание с малко лимонов сок.
Месото се нарязва на филийки. Нарежда се в чиния.  Добавя се карфиола като гарнитура.
Заливат се с белия сос и отгоре със задушените моркови.
Украсява се с морковчето, магданоз, копър.



А това са последните снимки на някои от цветята от балкона, които прибрах вътре на 1 декември :)




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

30 коментара:

  1. Тилиа, рецептата е много интересна, не съм срещала досега, изглежда и вкусно! Цветенцата са много красиви, чак до декември те радват с цветове, браво! Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,благодаря ти! Наистина е вкусно. Който не обича варено месо, спокойно може да го замести с печено.
      Цветята цяло лято се мъчеха на балкона от горещината, а сега, през есента полудяха да цъфтят! За съжаление не посмях да ги оставя още навън и ги прибрах. Ще залинеят на стълбището, но няма как.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Интересно предложение и вероятно вкусно, но няма как да разбера докато не го приготвя!
    Красивите ти цветенца ти се отблагодаряват за грижите които полагаш за тях, нищо че е вече зима.:-)
    Някога имах същата дантелка завеса:) стана ми много мило като я видях, върна ме в годините на зад....мил спомен от младостта!
    Хубав ден и силна прегръдка Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си , Дани! Докато не се приготви не може да се разбере вкусът!
      На цветята много се радвам, но им е време да ги зазимя :)
      Завесата наистина е от някогашно време :)Беше при дъщерята,тя го смени с "модерно", после постоя доста време в гардероба и сега е при мен. Оказа се много здраво! :)))
      Приятна вечер и прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Тили,страхотно ястие,леко и вкусно!Красиви цветенца си имаш!
    Пожелавам весел Никулден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Роси, за добрите думи!
      Весел празник и на теб!

      Изтриване
  4. Тили удължилата се есен убърка цветята.
    До вчера имах домати, подправки и цветя в градината:)
    Твоите са чудесни!
    Рецептата е много лека и вкусна!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Кате! Объркаха се, и цветя, и дървета, пък май и ние :)
      Пред блока има една лехичка, в нея магданозът разбуя, поникна копър, цъфтят невени, турта и грамофонче! Кога е било това в началото на декември?!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Много свежо ястие, Ина! В същото време и колоритно с тия моркови и карфиол :) в унисон с цветята ти от балкона.
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепа! Радвам се че ти харесва!
      Лека вечер ти желая!

      Изтриване
  6. Много интересна рецепта за пиле!!!
    Не съм опитвала приготвено по този начин,но изглежда страхотно!
    прегръдки и хубав предстоящ празник

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, надявам се да опиташ и да ти допадне!
      Прегръдки и приятна вечер!

      Изтриване
  7. Много ми допадна твоето предложение!Точно по мой вкус!
    Цветята са чудесни,Тили!Ще чакаме с нетърпение пролетта ,за да им се радваме отново.
    Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, радвам се че вкусовете ни са еднакви и ти допада идеята!
      Ще се надяваме пролетта цветята пак да ни красят!
      Поздрави и лека вечер!

      Изтриване
  8. Хубава рецепта , лека и диетична ! И много вкусно снимана :) !
    Хубав и весел Никулден ,Тили ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря ти за милите думи!
      Хубав празник и на теб!
      Усмихната и уютна вечер!

      Изтриване
  9. Много често готвя пилешко и веднага си записвам рецептата.
    Винаги имам нужда от някаква нова идея за този продукт :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, новите идеи ни разнообразяват ястията! :)
      Сърдечни поздрави и приятен утрешен празник!

      Изтриване
  10. Чудна рецепта Тили и по различна и много апетитна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Здравче! Благодарна съм на Петя за идеята, макар и осъществена по мой си начин :)
      Сърдечни прегръдки и хубав празник!

      Изтриване
  11. С тази рецепта при мен "изби рибата". Много обичам пилешко месо, също така и карфиол, а двете в комплект сигурно е божествено.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, недей! Рибата избий утре! :)))
      Мире, вкусно е, но опитай и с морковите :)
      Хубава и спокойна вечер!

      Изтриване
  12. Много красиви цветя и страхотна рецепта, Тили! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за позитивния коментар!
      Прегръдки и весел празник!

      Изтриване
  13. Чудесно ястие и много свежи снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, благодаря ти че сподели одобрението си!
      Поздрави и пожелания за хубава вечер!

      Изтриване
  14. Ау, много се радвам, че си се престрашила да го приготвиш, винаги когато човек добави нещо от себе си става още по-вкусно! Със снимките си ме подкани да си го приготвя отново :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, още веднъж благодаря за идеята! Беше много вкусно!
      Поздрави и приятно изкарване на утрешния празник!

      Изтриване
  15. И аз си го записах от Петето, ама не смогвам, бе момичета;)
    Вие сте като фурии;)
    Прекрасно е, Тилия!

    ОтговорИзтриване
  16. Ох, май всички сме така - записваме, затрупваме, забравяме какво сме записали, пак се връщаме и припомняме и току се отвори пролука, та приготвим нещо! :)
    Аз просто имах в момента продуктите и затова стана така бързо :)
    Марта, благодаря ти, че надникна при мен!
    Сърдечни прегръдки и приятно изкарване на празника!

    ОтговорИзтриване