сряда, 5 декември 2012 г.

Мекици от Тирол






Рецептата е на  Милена Поптолева. Начина на пържене много ми напомни на едни пържени тестени изделия на майка ми, но от козуначено тесто. Наричахме ги „мишки”, защото като се изсипваха с лъжица в сгорещеното олио, се оформяха на лека елипса, с опашчица :)
При мен оформянето на мекиците при пърженето претърпя промяна. Нещо не ми допадна наливането с лъжица. Получиха се безформени и дебелички. Реших да ползвам един голям  шприц за сладки. Сложих по-широкия накрайник за розички. Станаха като тулумбички, но  дебели  и имаше опасност да не се изпържат  равномерно  и добре отвътре.  
Смених с по-тесен накрайник. И така ми хареса! Спокойно се оформяха спирали, след това започнах да си играя и да оформям осморки, ченгелчета, пръчици и каквито форми може да се сети човек :)
На вкус много ни заприличаха на т. н. „улични мекици”, които се правят с мая.
И така – рецептата на Миленка и моят начин на направа на тези вкусни мекици:


Продукти:
500 г  брашно
3 яйца
500 мл прясно мляко
50 г  масло
2 с.л. ракия
1 ч. л. сол /в оригиналната рецепта е 1 с. л./
2 с.л. захар
олио за пържене

Приготвяне:
Белтъците се разбиват на твърд сняг.
Малко от прясното мляко се затопля колкото да може да се разтопи маслото. Досипва се останалото количество мляко, солта /сложих 1 ч. л/, захарта и се разбърква. След като се разтворят се добавят жълтъците и ракията и сместа се разбива хубаво с тел. Постепенно се прибавя и брашното. След като се смесят добре всички съставки и се получи гладко тесто, се прибавят белтъците. Размесват се внимателно, за да не спаднат.


В сгорещеното олио се сипва от сместа – с лъжица или по гореописания начин. Като се изпържат от едната страна се обръщат и от другата. За пържене на подобни тестени изделия /мекици, бухти/ използвам по-дълбок съд, повече олио и оставям свободно място между тях. Така не се опират в дъното на съда, не изгарят, надуват  се и се изпържват равномерно.



Поднасят се както обикновените мекици –поръсени с пудра захар; със  сирене; мед; конфитюр; сироп и пр.
Аз ги поднесох с мед от глухарче /  специално за мен – и сиренце , което не стигна до снимане :)))/.


Прочетох при Диана , че днес, в деня на Свети Сава, се пържат мекици и се раздават  на роднини и съседи  с пожелание за благополучие и късмет. 

 С тези мекички  на всички  ЖЕЛАЯ  БЛАГОПОЛУЧИЕ  И  КЪСМЕТ!




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

20 коментара:

  1. Благодаря за мекичетата,супер са !
    Много здраве и късмет да има и в твоят дом!
    Прегръдки и хубав Никулден

    ОтговорИзтриване
  2. хехе, супер са тези спиралки!Благодаря за почерпката!Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусна закуска, Инче! С мед или домашно сладко бих си ги хапнала с удоволствие!
    Приятен и вкусен Никулден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са станали!
    Точно снощи ми се приядоха "мишлета" и си направих, само че рецептата много се различава от тази.
    Ще пробвам и нея Тили:)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Знам ги тези мишлета ,Тили ....ние им казвахме мушмули :) ...А тези спиралки и аз бих хапнала със сиренце :) ! Чудни са !
    Хубав Никулден ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  6. Тили,прекрасно си се справила!Много благодаря за доверието ти мъм мен и съм щастлива,че съм го оправдала:))).Майсторски си ги оформила,браво!Горещи,приятелски прегръдки!Честит Никулден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка!
      Не знам оригиналните мекици точно какво представляват, но това беше моя поглед чрез твоята рецепта, за която още веднъж много ти благодаря!
      Прегръдки и приятен ден!

      Изтриване
  7. Оо, Тили, много интересни са! Пропуснала съм при Миленка, благодаря и на двете ви за предложението, ще се възползвам :)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни са станали ,Тили!Красиви и апетитни мекички!
    Поздравявам и Миленка за хубавата рецепта!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Тили, много забавни мекици си представила. Задължително ще се пробват.

    ОтговорИзтриване
  10. Много идейно и безспорно вкусно,Тили!Весел Никулден!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна рецепта. Много красиви мекици.

    ОтговорИзтриване
  12. Забавно представяне, tillia! Много са симпатични и си взимам една, с пожелание за благополучие и късмет и на твоето семейство! Хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Tillia, чудесни мекички, весели и апетитни. Идеята ти ми допадна много!
    Дано и в твоят дом има благополучие, здраве, късмет, любов и много усмивки!

    Прегръдки весел weekend!

    ОтговорИзтриване
  14. Много интересни форми са заели мекичките, Тили!
    Иска ми се да си взема една :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Мили момичета, благодаря за топлите думи!
    Радвам се, че ви харесва моята интерпретация на мекиците по рецептата на Миленка!
    Сърдечни прегръдки на всички и приятни почивни дни!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Гледам колко вкусотии си направилиа в последно време. Всичко ми харесва, но тези мекици и златистата коричка на питката в предходната ти публикация са върхът!!!
    С пожелание за хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря за сърдечните думи! Много ме радват!
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  17. Анонимен10 май 2017 г., 9:33

    В тази рецепта няма нито мая, нито сода. Никога не съм правила такива мекици. Иначе изглеждат много апетитно. Ще ги пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е - няма набухвател, което не пречи да станат много вкусни. :) А за проба може да се намалят продуктите наполовина. Но ви уверявам, че ще повторите! :)

      Изтриване