Първо ме грабна с прекрасното оформяне, което е направила, след това с
рецептата на Ева Тонева .
Днес
я направих и съм много доволна. Мека и вкусна питка! Брашното ми не е много
бяло, някаква смес, но това не оказа никакво влияние нито на вкуса, нито на
вида !.
Продукти:
500-550 г брашно
300 – 350 мл газирана вода
5 с. л. растителна мазнина /олио/
3 с. л. лимонов сок
1,5 ч. л. сол
2 ч. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
Приготвяне:
Пресява се 3 пъти 500 г брашно
(4 ч. ч. от 200 мл) и солта.
Прави се кладенче в средата, в
което се поставя захарта.
В чаша се разтваря содата в
лимоновия сок. Шупналата смес се изсипва в кладенчето.
Постепенно се прибавя 300
мл леко затоплена газирана вода. Замесва
се тесто . Ако е необходимо се прибавя още от газираната вода. При мен 300 мл
бяха достатъчни. Поставя се върху леко набрашнен плот. Омесва гладко и меко тесто и се оформя на топка.
Поставя се в намаслена или
покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см. Разстила се равномерно и се
намазва с олио (зехтин). Оформя се по желание. При мен беше традиционното при
украса на содена питка – с вилица :)
Пече се в предварително загрята
фурна, на 170 – 180 градуса С.
Изпечената питка , гореща, отново
се намазва с мазнина (ползвах зехтин). Покрива се с кърпа и се оставя да
поизстине върху решетка.
|
Питката от долната страна |
|
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много обичам содени хлябове - бързи и много пръхкави се получават. Твоя изглежда великолепно и ми се иска да си отчупя едно парченце веднага!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и чудесна предколедна седмица!
Благодаря, Лети! Права си, че содените питки са бързи и спасяват положението при определени ситуации :)
ИзтриванеЧупни си колкото искаш !
Приятен неделен ден!
Супер питка Тили много ми хареса.И аз се нареждам след Лети за парченце :)
ОтговорИзтриванеПоздрави Тили и ти желая хубав уикенд!
Чудесна е станала питката, Тили!Една такава лъскава и мекичка:)!Поздрави и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеСоня, радвам се че ти харесва!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Тили,страхотна ти е питката!!!
ОтговорИзтриванеВеднага си я слагам в отметките за бъдни вечер!
Благодаря за рецептата и прегръдки
хубава неделя
Миме, за рецептата трябва да благодарим на Ева Тонева. Радвам се че ти допада и на теб!
ИзтриванеПрегръдки и приятен ден!
Чудесна е станала! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна!
ИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Тили, генералната репетиция за Коледа е повече от успешна.Да си призная не съм правила содено тесто без кисело мляко.
ОтговорИзтриванеПоздрави и вълнуваща нова седмица!
Вили, благодаря ти! Наистина репетицията е много успешна :)А питката си заслужава да се направи!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Тили, страхотна е питката правила съм я и вкуса и наистина е страхотен.
ОтговорИзтриванеТи така хубаво си я направила че ми се прияде така като твоята не с бяло брашно.
Прегръщам те мила и хубава неделя!
Здравче, радвам се че сме на едно мнение за питката!
ИзтриванеБлагодаря ти, сърдечни прегръдки и от мен!
Много обичам содени питки, но досега само съм на хапване наготово :))
ОтговорИзтриванеТвоята е чудесна, идеално върви със сиренце... ммм и да си чупя с ръчички :))
Инче, време е да пробваш! Лесно се прави!
ИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
Тилия, прекрасна е! И отдолу и отгоре, а отвътре е разкош!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за сърдечните думи!
ИзтриванеПрегръдки!
Онази на Ева съм я замислила за Бъдни вечер;) Гледам и на теб много добре ти се получава! Поздравления, Тилия!
ОтговорИзтриванеМарта, добре си се насочила! Тъкмо е за Бъдни вечер!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и ползотворна седмица!
Тили, страхотна содена питка си направила! У нас тенденцията е да няма много мекичко а колкото между горната и долна коричка да се вкара масълце и сиренце...Сега ме провокира да замеся една, толкова много ми се прияде!
ОтговорИзтриванеБети, благодаря! Радвам се че мога да те провокирам! Заслужава си да я направиш!
ИзтриванеПриятна вечер и успешна предколедна седмица!
Тили, възхитителна е питката, поздравявам те и ти пожелавам прекрасно настроение и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Иглика! Радвам се че си надникнала в блога ми!
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Разкошна питка, Тили! Правиш изключително вкусни и красиви неща! Прегръдки! Сърдечни поздрави! :) Хубава и уютна вечер! :)
ОтговорИзтриванеСърдечно ти благодаря, Дани! Както винаги си много мила!
ИзтриванеСърдечни прегръдки и успешна предколедна седмица!
Брашното ти е добре. Този странен цвят се получава от содата :)
ОтговорИзтриванеДо някъде е така. Содата придава леко жълтеникав цвят. Но брашното наистина не беше чисто бяло. Както и да е, питката стана мека, и вкусна :)
ИзтриванеВесела Коледа,Тили!
ОтговорИзтриванепитката много се хареса на всички!
Бъдете много здрави и щастливи
прегръдки
Миме, много се радвам че си направила питката и ви е харесала!
ИзтриванеКъде ти изчезна блога?
Сърдечни прегръдки!
Тили,тука съм
Изтриванеhttp://kitchen-miriams28.blogspot.com/2012/12/blog-post_27.html
но нали баба почина и нещо не ми се пише и имах доста ангажименти
весело посрещане на 2013 мила