Начина на оформяне на питката видях на видео и много ми хареса. Нямам представа с точно какво тесто се приготвя, аз го направих с едно от най-често използваните от мен теста за питки.
Имах известно съмнение, че по начина на оформяне може би ще стане много дебела в средата и няма да може да се изпече хубаво, но съмненията ми бяха напразни! Получи се много интересна и вкусна питка!
Продукти
500
г брашно
21
г жива мая / 7 г суха мая/
1
ч. ч. /200 мл/ прясно мляко
1
яйце и 1 белтък
1
ч. л. сол
1
ч. л. захар
2
с. л. олио
За
намазване:
1
жълтък, 1 ч. л. прясно мляко и няколко капки олио
масло
Приготвяне:
Маята
се натрошава, размива се с малко леко затоплено прясно мляко, смесва се с 1-2 с.л. брашно на рядка кашичка и се оставя
да втаса.
Брашното
се пресява три пъти (последният път заедно със солта). В средата се прави
кладенче, в което се изсипват захарта, леко разбитото яйце и белтък , олиото и
втасалата мая. Постепенно се налива от леко затопленото прясно мляко. Замесва
се меко еластично тесто. Поставя се в
набрашнен съд, покрива се и се оставя на топло да втаса /да удвои обема си/.
Готовото тесто се пренася върху леко набрашнен плот. Разделя се на 6 равни части. Всяка част се оформя на руло с дължина около 40 см (2 педи).
С рулата
първо се оформя решетка, а след това се сплитат.
Три
от рулата се поставят едно до друго, на около 1 пръст разстояние едно от друго.
С
останалите 3 рула се оформя решетката.
Напречно
на трите първи рула, в средата, се
поставя четвъртото руло, като минава над
първото руло, промушва се под
средното руло и минава над третото
руло.
Последователно,
от едната му и от другата му страна се промушват останалите две рула/петото и
шестото/ – промушват се под първото
руло , над средното руло и под третото руло.
След
това се оформят 4 плитки.
Последователно,
от свободните краища на рулата, се
сплитат четири плитки.
Всяка
плитка се подвива надолу /към плота/
и се подпъхва под решетъчната част
на питката.
Така
оформената питка се поставя в намаслена тавичка с диаметър 24 см /или върху хартия за печене/,
покрива се с кърпа и се оставя около 30 минути на топло да втаса.
Втасалата
питката се намазва с разбития с млякото и олиото жълтък. След няколко минути
намазването се повтаря (за по-голяма лъскавина след изпичане).
Фурната
се загрява на 180С. След първите 10-15 минути се намалява на 160С. Пече се докато се зачерви. Пробва се за
готовност с дървено шишче.
Изпечената
гореща питка се намазва с масло, покрива се с друга, обърната с дъното нагоре
тава и се оставя върху решетка, докато се охлади.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудна питка хубавица, с плетена косица. :)
ОтговорИзтриванеНевероятна е плетените пити са ми слабост много ти се радвам на красивата пита!
ПРЕГРЪДКИ И ПРЕКРАСЕН СЛЕД ОБЯД ТИЛИ!
Благодаря ти, Здравче! Радвам се че ти харесва!
ИзтриванеСърдечни прегръдки!
Tили, тази оплетка съм я виждала на козунак, но и в твоя случай е станало страшно сполучливо!
ОтговорИзтриванеНе съм се сещала да я приложа и при хлябно тесто.Много оригинално !
Поздрави и благодарност за идеята!
Дани,от английски нищо не разбирам, така че не зная за какво тесто е ставало въпрос във видеото, но ми хареса начина на оформяне. Ти пък ми даваш идея за сплитане на козунак!
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни!
Много е красива ,Тили ! Признавам ,че не мога да я сплета така , затова от сърце браво за майсторлъка ти !
ОтговорИзтриванеХубава петъчна вечер ! Спокоен уикенд !
Мила Ив, въобще не се подценявай!Ти такива неща сътворяваш, та тази питка ли ще ти се опре?! :)
ОтговорИзтриванеПостарах се колкото се може по-подробно да опиша последователните действия и да подкрепя със снимки. Няма нищо сложно!
Прегръдки и хубави почивни дни!
Много е красива питата Тили.Де да можех да я опитам.Браво на майсторката.:) :) :)Този начин на сплитане не сам го виждала и ти благодаря за чудната идея.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави Тили и хубава вечер ти желая!
Благодаря за милите думи, Танче!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер и на теб!
Чудна питка си оплела ,Тили!
ОтговорИзтриванепо този начин съм плела козунак :)
поздрави и хубава вечер мила
Благодаря Миме!Ти си втората след Гоголева, която споменава за тази плетка и козунак.Живот и здраве, ще я ползвам за Великден, вече знам как става :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и весели празнични дни!
Чудесна питка- красива и апетитна! И аз съм използвала сплитането за козунак, но и на питка ми допада! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Нели!
ИзтриванеХубава неделя!
Чудесна питка, Tillia! Получила се е красива, пухкава и много апетитна.
ОтговорИзтриванеАз сплитам така понякога козунаците и се получават също много красиво.
Прегръдки и весела неделя!
Вени, много се радвам че ти харесва!
ИзтриванеПриятен ден!
Много красива питка, Тили!Тази плетка съм виждала на козунак, но и на питката е станало много добре!И как си имала търпение да снимаш стъпка по стъпка - много полезно!Поздрав!
ОтговорИзтриванеСоня, благодаря за добрите думи! А за постъпковите снимки - най си пати горкото фотоапаратче :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави!