вторник, 11 декември 2012 г.

Яхния от сушени сини сливи





Харесваме леко сладникавия вкус на ястията, приготвени със сини сливи или дюли. Ако ви допада и на вас, може да видите  тук и тук.
Ето още една постна яхния със сушени сливи.

Продукти
250 г сушени сини сливи
2 – 3 глави кромид лук /или праз лук/
1 с. л. доматено пюре
1/3 ч. ч. олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. препечено брашно
по желание - щипка канела

Приготвяне
Сините сливи се измиват и  накисват предварително в студена вода. Ако са с костилки им е необходимо повече време, поне 2 – 3 часа, ако са без костилки достатъчно е и около половин час.
Ситно нарязания лук се запържва в сгорещеното олио. Когато омекне се добавят  сините сливи и се заливат с топла вода, леко да ги покрие. Като кипнат се прибавят солта и захарта.
Когато напълно омекнат, се добавя доматеното пюре, размито заедно с брашното в  малко студена вода и канелата. Ври още 5 минути.
Сосът трябва да бъде повече и умерено гъст.


Тази нощ в Монтана най-после валя сняг, но сутринта бързо се разтопи !

Едно съседско момиченце успя да си направи малък снежен човек
 
А на обяд тази котка се препичаше на слънце! :)))

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

26 коментара:

  1. Никога не съм опитвала ястие със сини сливи и винаги съм се чудела дали ще ми допадне. Аз харесвам някои по необичайни вкусове, но тук някак ми убягва моментът и не мога да си представя/усетя макар и виртуално вкусът на едно такова ястие. Но както знаем, докато човек не опита, не може да знае. Крайно време е да опитам. A твоята порцийка е много съблазнителна и лесно изпълнима. Сушени сливи имам и са едни такива много меки и влажни. Продават ги в едни кутии като консервни, но са картонени и вътре с алуминиево фолио. Може обаче да ги накисна, за да не са чак толкова сладки и да ги опитам на манджа...
    Иначе и при нас има сняг. Днес ходихме с децата да се пързалят със шейните, но за мен това си е истинско мъчение. Не обичам мокрото време, не обичам студа, не обичам снега. А децата бяха толкова щастливи... Няма как, налага се да се жертвам, за да се позабавляват и те... :)
    Не мога да отрека обаче, че при вас е много красиво. Снежният човек е сладур и половина, котаракът пък си е готов за Модел. А какви очи има само и колко е пухкав... да го гушка човек до припадък... :)


    Tillia, благодаря ти за споделената и интересна рецепта.

    Прегръщам те и ти пожелавам прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, благодаря ти за топлите думи!
      Така, както описваш сините сливи, може и да не ги накисваш предварително.
      А си права - човек докато не опита, не може да приеме нещо ново! Много ще се радвам, ако ти допадне вкусът :)
      Сърдечни прегръдки и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  2. О, Тили, ако знаеш колко ми се прияде от тази манджичка, как я обичам само! Още утре ще си приготвя, пък който иска у дома да опита, ако не, ще си я хапна цялата!Много обичах тази и другата с дюли, когато баба ми я приготвяше!
    хубав нов ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, радвам се че си ми съмишленик за тази манджица!
      С дюли съм планувала за утре /т. е. - днес :)))/, ако не ми мине котка път! :)
      Прегръдки и прекрасен вторник!

      Изтриване
  3. Много интересна манджичка, не съм и предполагала, че има такова нещо!
    Изобщо не мога да си представя , какъв вкус има.
    Днес обогати кулинарния ми свят:)
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък мислех че това ястие е познато и няма да е интересно! Яхния със сини сливи и яхния с дюли са български национални ястия и ги има и в най-старите готварски книги. Но явно са позабравени и предполагам, че повечето се готвят по селата. Не са от "модерните" :)
      Ако го приготвиш някои път, надявам се да ви хареса!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Тилия, тази гозбица съм я опитвала като дете.
    Имам хубав спомен за вкуса и много се радвам ,че даваш рецепта за нея.
    Ще я направя знам, че е много вкусна!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, значи знаеш какъв е вкусът!
      Радвам се че ти харесва!
      Лека вечер!

      Изтриване
  5. Ах, Тилия, как ме усмихна! Какви снимки и описания:) Тилия, досега сливи съм слагала единствено на телешко и тази яхния е новост за мен. Изглежда много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катя! Преди години я готвехме с телешко, но сега не ни е по джоба :) Правя я най-често така - постно или с пилешко месо.
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Охх Тили как обича дъщеря ми такава манджица и ще и я направя непременно, аз правя нещо подобно но с месо и картофи.
    Твоята така хубаво си я направила ,че се ми се прииска да си придърпам чинийката:))))
    Снимките ти са ОТНОВО невероятни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, придърпай и се нагости!
      Как да разбирам - месо, картофи и сини сливи ли? Ако е така, това е нещо ново за мен :)
      Благодаря за милите думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Ех, чудесен пост и снимки, Тили! Винаги ми е много приятно да ти гостувам! Сърдечни поздрави и прегръдки! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се,че ти е приятно гостуването в блога ми! Винаги си добре дошла!
      Сърдечни прегръдки и от мен!

      Изтриване
  8. Аз съм от Габрово и моята баба често правеше разни ястия със сини сливи на които аз се мръщех ...какво не бих дала да ги опитам сега !
    Яхнийката е супер ,Тили ! Честит ви първи сняг ! И наште котки (имаме 3 :) щом видят малко слънце се изпъват под лъчите му :) !
    Хубав следобед ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, вкусовете ни се изменят. Често пъти като деца не харесваме някои ястия, но след години може би милият спомен за близките ни напомня за тях, с друг поглед и вкус ги възприемаме :)
      А снегът се разтопи до обяд, но пък днес ни затрупа бързо и много!
      От доста време по пътя за един магазин дебна да снимам една котка, която се препича върху буре, но когато нося фотоапарата я няма никаква, а когато не го нося се разполага най-невъзмутимо! А тази случайно я мярнах на връщане в един от храсталаците покрай блоковете :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Тили,сякаш като малка съм хапвала такова ястие,но ми се губи някъде из спомените!!!
    изглежда много апетитно и с удоволствие бих опитала!
    Прегръдки и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, нищо чудно да се го хапвала, особено ако е имало баба да го приготви!
      Прегръдки и хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  10. Много обичам сладникавия вкус на сушените сини сливи в принципно солени ястия и съм сигурна, че тази яхнийка много ще ми допадне.
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, щом си любител на сладко-соленото, ще ти допадне!
      Благодаря ти, че надникна при мен!
      Сърдечни поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  11. Много интересно предложение,
    допада ми тази комбинация, Тили.
    Звучи и изглежда чудесно, а котката и снежният човек се вписват така умиляващо...
    Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам че ти е харесало предложението и снимките!
      Лека вечер и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Хапвала съм подобна,но с месце,готвеше е майката на мой приятел и й казваха Сладка манджа.Много вкусно беше и подхожда на месо,особено свинско!
    Много е апетитна и твоята,Тили!
    Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво и удачно име - "Сладка манджа"! :)
      Роси, благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  13. И аз съм правила сини сливи само със свинско и телешко, но обичам всякакви такива сладникави неща!Ще опитаме явно и постно, разбира се, ако Главният дегустатор се прежали:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, опитай и с пилешко, а ако Дегустаторът се съгласи - и постно :))) Дано да му хареса и на него!

      Изтриване