Харесваме леко сладникавия вкус на ястията, приготвени
със сини сливи или дюли. Ако ви допада и на вас, може да видите
тук и тук.
Ето още една постна яхния със сушени сливи.
Продукти
250 г сушени сини сливи
2 – 3 глави кромид лук /или праз лук/
1 с. л. доматено пюре
1/3 ч. ч. олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. препечено брашно
по желание - щипка канела
Приготвяне
Сините сливи се измиват и накисват предварително в студена вода. Ако са
с костилки им е необходимо повече време, поне 2 – 3 часа, ако са без костилки
достатъчно е и около половин час.
Ситно
нарязания лук се запържва в сгорещеното олио. Когато омекне се добавят сините сливи и се заливат с топла вода, леко
да ги покрие. Като кипнат се прибавят солта и захарта.
Когато
напълно омекнат, се добавя доматеното пюре, размито заедно с брашното в малко студена вода и канелата. Ври още 5
минути.
Сосът
трябва да бъде повече и умерено гъст.
Тази нощ в Монтана най-после валя сняг, но сутринта бързо се разтопи !
Едно съседско момиченце успя да си направи малък снежен човек
А на обяд тази котка се препичаше на слънце! :)))
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Никога не съм опитвала ястие със сини сливи и винаги съм се чудела дали ще ми допадне. Аз харесвам някои по необичайни вкусове, но тук някак ми убягва моментът и не мога да си представя/усетя макар и виртуално вкусът на едно такова ястие. Но както знаем, докато човек не опита, не може да знае. Крайно време е да опитам. A твоята порцийка е много съблазнителна и лесно изпълнима. Сушени сливи имам и са едни такива много меки и влажни. Продават ги в едни кутии като консервни, но са картонени и вътре с алуминиево фолио. Може обаче да ги накисна, за да не са чак толкова сладки и да ги опитам на манджа...
ОтговорИзтриванеИначе и при нас има сняг. Днес ходихме с децата да се пързалят със шейните, но за мен това си е истинско мъчение. Не обичам мокрото време, не обичам студа, не обичам снега. А децата бяха толкова щастливи... Няма как, налага се да се жертвам, за да се позабавляват и те... :)
Не мога да отрека обаче, че при вас е много красиво. Снежният човек е сладур и половина, котаракът пък си е готов за Модел. А какви очи има само и колко е пухкав... да го гушка човек до припадък... :)
Tillia, благодаря ти за споделената и интересна рецепта.
Прегръщам те и ти пожелавам прекрасна седмица!
Вени, благодаря ти за топлите думи!
ИзтриванеТака, както описваш сините сливи, може и да не ги накисваш предварително.
А си права - човек докато не опита, не може да приеме нещо ново! Много ще се радвам, ако ти допадне вкусът :)
Сърдечни прегръдки и хубава седмица и на теб!
О, Тили, ако знаеш колко ми се прияде от тази манджичка, как я обичам само! Още утре ще си приготвя, пък който иска у дома да опита, ако не, ще си я хапна цялата!Много обичах тази и другата с дюли, когато баба ми я приготвяше!
ОтговорИзтриванехубав нов ден!
Бети, радвам се че си ми съмишленик за тази манджица!
ИзтриванеС дюли съм планувала за утре /т. е. - днес :)))/, ако не ми мине котка път! :)
Прегръдки и прекрасен вторник!
Много интересна манджичка, не съм и предполагала, че има такова нещо!
ОтговорИзтриванеИзобщо не мога да си представя , какъв вкус има.
Днес обогати кулинарния ми свят:)
Прегръдки:)
Аз пък мислех че това ястие е познато и няма да е интересно! Яхния със сини сливи и яхния с дюли са български национални ястия и ги има и в най-старите готварски книги. Но явно са позабравени и предполагам, че повечето се готвят по селата. Не са от "модерните" :)
ИзтриванеАко го приготвиш някои път, надявам се да ви хареса!
Прегръдки!
Тилия, тази гозбица съм я опитвала като дете.
ОтговорИзтриванеИмам хубав спомен за вкуса и много се радвам ,че даваш рецепта за нея.
Ще я направя знам, че е много вкусна!
Поздрави и хубав ден!
Мира, значи знаеш какъв е вкусът!
ИзтриванеРадвам се че ти харесва!
Лека вечер!
Ах, Тилия, как ме усмихна! Какви снимки и описания:) Тилия, досега сливи съм слагала единствено на телешко и тази яхния е новост за мен. Изглежда много вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Катя! Преди години я готвехме с телешко, но сега не ни е по джоба :) Правя я най-често така - постно или с пилешко месо.
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Охх Тили как обича дъщеря ми такава манджица и ще и я направя непременно, аз правя нещо подобно но с месо и картофи.
ОтговорИзтриванеТвоята така хубаво си я направила ,че се ми се прииска да си придърпам чинийката:))))
Снимките ти са ОТНОВО невероятни!
Прегръдки!
Здравче, придърпай и се нагости!
ИзтриванеКак да разбирам - месо, картофи и сини сливи ли? Ако е така, това е нещо ново за мен :)
Благодаря за милите думи!
Прегръдки!
Ех, чудесен пост и снимки, Тили! Винаги ми е много приятно да ти гостувам! Сърдечни поздрави и прегръдки! :))
ОтговорИзтриванеДани, радвам се,че ти е приятно гостуването в блога ми! Винаги си добре дошла!
ИзтриванеСърдечни прегръдки и от мен!
Аз съм от Габрово и моята баба често правеше разни ястия със сини сливи на които аз се мръщех ...какво не бих дала да ги опитам сега !
ОтговорИзтриванеЯхнийката е супер ,Тили ! Честит ви първи сняг ! И наште котки (имаме 3 :) щом видят малко слънце се изпъват под лъчите му :) !
Хубав следобед ! С прегръдка !
Ив, вкусовете ни се изменят. Често пъти като деца не харесваме някои ястия, но след години може би милият спомен за близките ни напомня за тях, с друг поглед и вкус ги възприемаме :)
ИзтриванеА снегът се разтопи до обяд, но пък днес ни затрупа бързо и много!
От доста време по пътя за един магазин дебна да снимам една котка, която се препича върху буре, но когато нося фотоапарата я няма никаква, а когато не го нося се разполага най-невъзмутимо! А тази случайно я мярнах на връщане в един от храсталаците покрай блоковете :)
Прегръдки!
Тили,сякаш като малка съм хапвала такова ястие,но ми се губи някъде из спомените!!!
ОтговорИзтриванеизглежда много апетитно и с удоволствие бих опитала!
Прегръдки и хубава вечер
Миме, нищо чудно да се го хапвала, особено ако е имало баба да го приготви!
ИзтриванеПрегръдки и хубава вечер и на теб!
Много обичам сладникавия вкус на сушените сини сливи в принципно солени ястия и съм сигурна, че тази яхнийка много ще ми допадне.
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Зори, щом си любител на сладко-соленото, ще ти допадне!
ИзтриванеБлагодаря ти, че надникна при мен!
Сърдечни поздрави и хубава вечер!
Много интересно предложение,
ОтговорИзтриванедопада ми тази комбинация, Тили.
Звучи и изглежда чудесно, а котката и снежният човек се вписват така умиляващо...
Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана
Благодаря, Диана! Радвам че ти е харесало предложението и снимките!
ИзтриванеЛека вечер и сърдечни поздрави!
Хапвала съм подобна,но с месце,готвеше е майката на мой приятел и й казваха Сладка манджа.Много вкусно беше и подхожда на месо,особено свинско!
ОтговорИзтриванеМного е апетитна и твоята,Тили!
Лека нощ и хубаво утре!
Хубаво и удачно име - "Сладка манджа"! :)
ИзтриванеРоси, благодаря ти!
Поздрави!
И аз съм правила сини сливи само със свинско и телешко, но обичам всякакви такива сладникави неща!Ще опитаме явно и постно, разбира се, ако Главният дегустатор се прежали:)!
ОтговорИзтриванеСоня, опитай и с пилешко, а ако Дегустаторът се съгласи - и постно :))) Дано да му хареса и на него!
Изтриване