Харесвам ориз със сини сливи, но откакто открих, че ястията с булгур са не по-малко вкусни, реших да разнообразя. В съчетание с трите вида лук се получи много вкусно ястие.
Продукти:
1 ч.ч. булгур
1 глава лук, 1 глава воден лук, 1 стрък праз лук
20-24 бр. сушени сини сливи
4-5 с.л. олио
чубрица, сол
по желание – 1 с.л. доматено пюре или 1 ч.л. червен пипер
Приготвяне:
Булгурът се накисва в студена вода за 1 час. Добре измитите сушени сини сливи се накисват също в студена вода (ако са с костилки - за 3-4 часа, ако са без костилки – за по-малко време), за да омекнат.
Главата лук се нарязва на ситно, воднякът - на полумесеци, празът - на кръгчета с големина по желание.
Първо се задушава кромидът, докато леко се карамелизира, след това се добавя останалият лук и се пържи само за минута, колкото малко да омекне. Прибавят се отцедения булгур, сините сливи и топла вода в съотношение булгур - вода, съгласно указанието върху опаковката. Овкусява се с чубрица, сол и по желание - с доматено пюре или червен пипер. Ври на тих огън, докато набъбне булгурът. Още по-вкусно става, ако се запече.
Главата лук се нарязва на ситно, воднякът - на полумесеци, празът - на кръгчета с големина по желание.
Първо се задушава кромидът, докато леко се карамелизира, след това се добавя останалият лук и се пържи само за минута, колкото малко да омекне. Прибавят се отцедения булгур, сините сливи и топла вода в съотношение булгур - вода, съгласно указанието върху опаковката. Овкусява се с чубрица, сол и по желание - с доматено пюре или червен пипер. Ври на тих огън, докато набъбне булгурът. Още по-вкусно става, ако се запече.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Няма коментари:
Публикуване на коментар