В
зависимост от наличните в момента
продукти и сезона, фасулът го готвя по различен начин. Ето един от тях.
Продукти
2
ч.ч. зрял фасул
2
- 3 гл. лук
1
морков
парче
целина
2
– 3 пресни чушки
200
г домати от консерва
4
- 5 скилидки чесън
1
ч. л. червен пипер
джоджен,
чубрица, копър
5
- 6 с. л.олио
сол
2
– 3 сухи люти чушлета
по
желание – колбас
Приготвяне
Изчистеният
и измит фасул се кисне в студена вода поне 12 часа . Измива се, залива се със студена вода и ври 5 -10 минути. Изхвърля се водата,
изплаква се отново, залива се със студена вода и ври докато омекне.
В част от сгорещеното олио се задушава ситно
нарязания лук, настърганите морков и целина. Като омекнат се запържва за
няколко секунди нарязания чесън, сухите подправки, по желание червен пипер и се добавят намачканите или пасирани домати и
лютите чушлета. След 3 – 4 минути се
отстранява от огъня.
Смесва се отцеденият фасул със задушените
зеленчуците. нарязаният на
парченца колбас. Ако е необходимо са добавя от бобената вода. Посолява се на
вкус.
Обикновено го правя постен, но сега имаше заявка и прибавих нарязан на парченца пресен салам :).
Сместа се прехвърля в тава. Отгоре се поръсва
равномерно с останалото олио.
Пече се в силна фурна.
Поднася се според сезона с туршия или прясна
салата.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Е,изкара тежката артилерия:)))!Прекрасен боб,Тили!
ОтговорИзтриванеАко към туршийката сипем и по едно червено винце ....зимна идилия:).Много ми хареса както рецептат,така и поднасянето!
Не сме много по питиетата, а и не стигна време за тях - тавата бързо се омете! :)))
ОтговорИзтриванеМиленка, благодаря ти, че надникна при мен!
Приятна вечер!
Ех, Tllia, ако знаеш как обичам фасул, грах и донякъде и леща, а съм алергична към бобовите култури...
ОтговорИзтриванеНе съм правила до сега фасул на фурна, но като гледам твоята порция, само да знаеш какво ми причинява, ммм... :)
Много апетитно и изкушаващо си ни го поднесла, Tillia... Иначе и ние не сме по питиетата и така с туршийка... Е няма да коментирам повече, че огладнях отново. :)
Поздрави, Tillia и една прекрасна вечер от мен!
Вени, знам какво е да не можеш да пробваш нещо, което обичаш!
ИзтриванеБлагодаря ти за коментара и спокойна нощ!
Аз също бих добавила винце, с него комбинацията е типично зимна и любима;)
ОтговорИзтриванеНо по този начин не съм го приготвяла и ще взаимствам. Благодаря, Тилия!
Марта, права си че върви с винце, особено ако е с месце!
ИзтриванеРадвам се, че този начин на приготвяне ти допада!
Прегръдки и лека нощ!
Така не съм го правила, много идейно и вкусно! Благодаря ти за рецептата! Страхотно изглежда! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се че съм провокирала интереса ти!
ИзтриванеПриятна вечер и хубав утрешен ден!
Много ми хареса рецептата Тили.Много обичаме бобец на фурна и задължително ще го приготвя по твоята рецепта.Благодаря за рецептата.А как ми се прияде и туршийкаааа :) :) :)
ОтговорИзтриванеТанче, надявам се да ви допадне този начин на приготвяне!
ИзтриванеПриятна вечер!
Майка ми го правеше точно така Тили!
ОтговорИзтриванеОбожавам го!
Наздраве Слънчице и целувки*)
Кате, радвам се че съм те подсетила за мамината гозба /а тя е най-вкусна/! :)
ИзтриванеЦелувки и от мен!
Как хубаво ухае тук на домашна гозба и уют!Много вкусно,Тили!Прегръдки и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , Роси, за добрите думи!
ИзтриванеПриятна вечер и хубави почивни дни!
Чудесна рецепта и много вкусно ястие!
ОтговорИзтриванеПравила съм го в комбинация с пилешко,наденица и свински ребърца. :)
Поздрави,Тили!
Мира, щом си го правила, знаеш какъв е вкусът!
ИзтриванеС пилешко не съм правила. Харесва ни с някакъв колбас или свинско, но най-често е постно :)
Хубава петъчна вечер и спокойни почивни дни!
Вкусно, много вкусно ми изглежда! С удоволствие бих си хапнала от така приготвения бобец с трушийката отстрани, която ни показваш! Облиз :))
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер, Тили :)
Инче, заповядай и опитай ! :) Наистина е вкусна комбинация.
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер и хубави почивни дни!
Много обичам фасулче, Тили! Твоят вариант е чудесен и така ме изкушаваш с тези апетитни снимки, при това след вечеря. :)) Усмихнат уикенд и сърдечни прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеДани, в какъвто и вариант да е, май повечето българи си обичаме бобеца :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Лека и спокойна нощ! Прегръдки и от мен!
Тили, чуден бобец! Като видях тоз салам в чинийкта се сетих за онази рецепта за боб по хайдушки и ме напуши смях!...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! :) Отдавна не съм готвила боб...
Бети, шашна ме с този "боб по хайдушки" :))) Даже ти влязах в блога да търся рецепта :) Като не намерих отидох до чичко Гугъл и там вече ми стана ясно за що иде реч! :)))Не бях чувала този виц! Та и аз се посмях посред нощ! :)))
ОтговорИзтриванеПрекрасни почивни дни, мила!
Ина, боб по хайдушки е най-прочутата и весела бобена рецепта :))
ОтговорИзтриванеОбаче точно такъв боб - печен, баба правеше. Сега твърде рядко се сещам да извадя от тенджерата с боба и да сложа да се запече.... на 3 години веднъж сигурно. Много е апетитен твоя, така запечен отгоре... че и с трушийката до него. Въпреки часа ми се прииска да си взема лъжицата и седна пред тавата :))
Поздрави на теб и хубава седмица!
Пепа, може да е най-прочутата, ама аз като не съм я чула е най-новата за мен, щом съм тръгнала да я търся в блогове и интернет :)))! А че е весела - весела е!
ИзтриванеВзимай лъжицата и сядай! И да ти е сладко!
Пък не се помайвай, а при следващото готвене метни тавата във фурната!
Прегръдки и прекрасна седмица и на теб!
Тили, как мислиш, дали не накиснах боба? :) Утре вечер и аз ще ти го опитам, няма само да го гледам и да въздишам!
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти пожелавам!
Да ви е сладко, Зори! Благодаря ти, че си се доверила на рецептата! Силно се надявам да ви хареса!
ОтговорИзтриванеПриятен и ползотворен ден!
Обичам боб във всичките му разновидности. Точно така не съм опитвала, но рецептата ми звучи много вкусно. Приятна и спокойна вечер!
ОтговорИзтриванеСнеже, опитай, няма да съжаляваш!
ИзтриванеПрегръдки и успешен нов ден!