петък, 23 ноември 2012 г.

Четирилистни детелини




Снимка на това ефектно тестено изделие ми попадна случайно в интернет, в „Неподходящи изображения”, с още интересни идеи, но без рецепта.  След това  открих този блог.  Нищо не разбирам от сръбски, така че с помощта на преводача на чичко Гугъл /а превода там знаете какъв е !/мисля, че скалъпих някаква рецепта :)
Детелините направих още миналата седмица, но ме тръшна на легло за няколко дни нещо вирусно и въобще не ми беше до компютър, затова ги пускам сега. Снимките не станаха много качествени, но все пак дават някаква представа :)

Продукти
 600 г брашно
 1 чаена лъжичка сол
 1 чаена лъжичка  бакпулвер
 1 пакетче суха мая -  7 г
 100 г  кисело мляко
 1 яйце и 1 белтък
 100 мл олио
 200 мл прясно мляко

 -600 -700 г  колбас нарязан на тънки филийки
 За намазване -  жълтък, няколко капки олио или прясно мляко
 За поръсване – по желание -  сусам, ким, мак …


В оригиналната рецепта са посочени 2 ч. л. сол. Количеството се оказа много и детелините, в съчетание със соления салам „изпиха” след това порядъчно количество вода :). Затова промених солта на 1 ч. л.;
Количеството салам не е посочен, но при мен  отидоха 600 г.


Приготвяне
В подходящ съд се смесват 500 г брашно, солта и бакпулвера. Добавя се сухата мая и отново се смесват. Прави се кладенче в брашното, изсипва се разбитото кисело мляко , яйцето + белтъка, олиото,  налива се затопленото прясно мляко и се разбърква добре. Добавят се  останалите 100 г брашно и се омесва тесто. 
 Покрива се с кърпа и се оставя на топло около 1 час или докато удвои обема си. 
Половината от втасалото тесто се поставя върху набрашнен плот и се разточва на тънко – 3 -4  мм.
С кръгла форма се изрязват кръгове с големината на колбаса.


Върху едно кръгче се поставя филийка салам, покрива се с друго кръгче .
  


На 2/3 разстояние, от външния край към средата, се правят на еднакви разстояния 8 разреза, така че да се получат 8 триъгълничета. /за по-лесно- маркират се по посока на часовниковата стрелка на 12, 6, 3 и 9 часа, и след това между тях/


Всяко триъгълниче се завива на една страна, например наляво, съседното се завива надясно, като в средата се допират  и леко притискат, за да се оформи „листенце”.




 Продължават да се завиват и другите триъгълничета, така че да се получи  „четирилистна детелинка”. 
С другата половина от тестото се процедира по същия начин. Същото важи и за изрезките, които остават. 
Тавите  се покриват  с хартия за печене. /използвах  две  големи тави, които са към фурната, с размер  35/35 см.
Детелините се слагат  на малко разстояние една от друга, защото при печене се надуват.
Намазват се с разбития с малко прясно мляко или олио жълтък.
По желание се поръсват  със сусам или друго избрано семе. 


Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, около 15 – 20 минути.



Ето и няколко снимки, направени в началото на месеца. повече може да видите тук






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

43 коментара:

  1. Интересно оформление, Тили, много ми допадна! И рецептата обещава да е вкусна, така че ще се правят и у дома в близко време. Благодаря за споделената рецепта, мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, това оформление и мен ме заинтригува. Простичко, но много оригинално! А питките наистина са вкусни!
      Приятна вечер и хубава неделя!

      Изтриване
  2. Тили,чудесни са станали детелинките!
    Ще ги правя някой ден.
    Вземам си една за кафето .:)
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, благодаря ти! Вземи си колкото искаш!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много оригинално оформление. Обичам такива рецепти, в които централно място заема идеята и направата, а накрая се получава много ефектно и красиво творение. :) Много са красиви тези детелинки, Инче!
    Поздрави и пожелания за прекрасни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светли, благодаря ти за милите думи!
      Хубава вечер и чудесна неделя!

      Изтриване
  4. Чудесни детелинки! Изглеждат красиви и вкусни. Ще ги изпробвам, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Или! Надявам се да ви харесат!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Тили, супер идея!Благодаря, че си си направила труда да я представиш подробно.
    Поздрави и крепки и ползотворни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вили! Надявам се да съм в полза на всеки, който иска да ги направи!
      Сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  6. Много хубава идея, Тили и чудесни детелинки! Страхотни снимки, а небето на предпоследната е невероятно! Прекрасен ден! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти! Радвам се, че ти харесват!
      Лека вечер и усмихната неделя!

      Изтриване
  7. Много са красиви, Тили!
    Надявам се вече си добре.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Оправям се, макар и бавно!
      Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  8. И детелинките, и снимките са чудни!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Траянче!
      Спокойна вечер и прекрасна неделя!

      Изтриване
  9. "Тортелина" много често изкушава с нейните тестени творения,а ти,Тили,си ги претволира прекрасно тези детелинки и са станали мнго вкусни и шаренки!
    Снимките сред природата също са много отмарящи,благодаря!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Така е, Роси! Аз съвсем от скоро я открих, и то чрез вашите блогове ми попадна случайно. Впечатлена съм от работите й!
    Благодаря ти за хубавите думи!
    Лека вечер и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз пък мисля, че снимките дават чудесна представа и освен това са хубави, като за вечерни такива.
    Идеята е велика, благодаря че сподели;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, радвам се че ти харесва!
      Спокойна нощ и прекрасна неделя!

      Изтриване
  12. Чудесни детелинки, Tillia! Прекрасна идея! Снимките ти сякаш са говорещи, дори и без рецепта човек би могъл да се ориентира прекрасно. Със сигурност тези детелинки са много вкусни.
    А вечерните снимки са толкова омайващи, че бих могла да ги гледам много, много дълго.

    Поздрави е весел weekend!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени,благодаря ти за милия коментар!Радвам се че си харесала рецептата и снимките!
      Желая ти хубава и успешна неделя!

      Изтриване
  13. tillia, съвсем наскоро и аз попаднах на тях в нета. Много ми харесаха и сега като ги видях при теб, направо ахнах. Страхотни са ти се получили! Радвам, се че вече си добре и пак на линия :) Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре че има нета, та ни дава идеи!
      Още не съм се оправила напълно, но поне съм на крак :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  14. Много ми харесват тези детелини, хубава идея ми даваш Тилия :)
    И снимките ти са красиви !
    Прекрасен неделен ден:)

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотни детелинки Тили!
    Вкусно и красиво, само дето са изпили много вода, а що не им сложи да пийнат по биричка :) и нея щяха да понесат страхотно:)
    Прегръщам те сладурче и ти пожелавам хубав есенен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се че ти харесват! То да сложа бира, ама няма кой да я пие - един не пие, друг още на антибиотици, трети ще кара кола ...:)
      Прегръдки и от мен и спорна нова седмица!

      Изтриване
  16. Тили,
    чудесни и много оригинални детелинки!
    Снимките ти са много хубави и благодаря, че си решила да ги публикуваш много добре онагледяват начина на правене. Много уважавам това!
    Хубава неделя и бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря за сърдечните думи!
      Радвам се, ако мога да бъда полезна!
      Спокойна нощ и чудесна нова седмица!

      Изтриване
  17. Хайде още едни бръмбари ми влязоха в главата, но при вида на тези вкусотии, при това много красиви, няма как да не се случи това. Чудесна идея и реализация, Тили!

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, тия бръмбъри като влязат в главата, не излизат докато не се направи каквото сме си наумили :) И аз съм хвърлила око на мраморното руло, благодаря ти че си написала рецептата!
      Поздрави и много позитивна и слънчева седмица!

      Изтриване
  18. Много са красиви и ти благодаря, че публикува и подробни снимки, защото хич не ми идваше на идея как ще се получат тези форми. Много сполучлива рецепта, вкусни и красиви детелинки, подходящи за празници или закуски, за всичко. Благодаря ти! Дано вече да си по-добре, че тези вируси са ужасни! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за хубавите думи!
      И аз първоначално се чудех точно как ще станат, даже /колкото и да е смешно!/ си играх с едно парче вестник, да завивам насам и натам, та да ми е по-ясно :). Не е трудно, като се направи едно листо, всичко си отива на мястото!
      Лека нощ и успешна нова седмица!

      Изтриване
  19. Страхотни са тези питки -
    много ефектно и красиво са се получили твоите,
    и аз ги харесах и правих в постен вариант.
    Блогът ти е чудесен и с удоволствие се включвам към последователите,
    сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана,благодаря за добрите думи!Радвам се, че харесваш блога!
      Тези детелинки явно са ни заинтересували едновременно.Аз също харесвам твоят начин на представяне със семената, както и прекрасните снимки!
      Сърдечни поздрави и от мен и приятна вечер!

      Изтриване
  20. Страхотни са Тили тези детелинчета!Ама изобщо нямаше да се сетя как се получават ако ги нямаше напътстващите ти снимки:)Много ти благодаря за красивата идея!И снимките ти са хубави- не се кахари и оздравявай бързо!
    А може и вече да си оздравяла, и дано, защото някак си съм пропуснала поста ти, и май не само този.
    Отивам да видя какво още съм изтървала!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, приятно ми е че си надникнала в блога и детелинките са ти харесали!
      Надявам се да намериш нещо интересно и полезно!
      Спокойна вечер и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  21. Много вкусни детелинки :), а и създават настроение. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  22. Тили, прекрасна идея за тестени изделия. Харесвам приготвянето на такива заврънкулки. За мен се доближава до играта с пластелин и може би затова ми допада толкова много. Още този уикенд ще изпробвам рецептата и ще прехвърля твоя блог в карето ми с изпробвани магии.
    Весел и щур декември!

    ОтговорИзтриване
  23. Вещичке, магьоснице, благодаря ти че си надникнала и при мен!:)))
    Надявам се с удоволствие да моделираш детелинките и да напишеш отзива си!
    Радвам се, ако блогът ми попадне в карето ти с изпробвани магии! :)
    Приятна вечер и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. tillia, пак съм аз, с благодарности за споделената идея! Направих ги и макар да не станаха толкова хубави, колкото твоите, пак бяха ефектни, интересни и вкусни. Внасят настроение на масата. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, видях ги и в блога ти, и във "Веселият готвач". Много са си добри! Не си ги намазала с яйце, затова изглеждат малко по-различно,по-скоро като хлебчета, но важното е че са вкусни! Ползвана е идеята и всеки по своему я реализира :)
      Радвам се, че си ги направила!
      Прегръдки!

      Изтриване