петък, 2 ноември 2012 г.

Постно тесто за сладък или солен пай


С круши

С круши


Това постно  тесто открих преди време първо в forum.say7.info, и докато се мотаех с превода :) и направата на първия галет , при labrex - bg. mama Много ми допадна и често го използвам, не само по време на пости.
Има много предимства –
-      малко продукти, които може да се намерят във всеки дом и по всяко време;
-      удобно за работа тесто;
-      богато разнообразие  на плънки;
-      подходящо за хора, които по една или друга причина не могат да ползват масло, яйца;

В зависимост от плънката, се получава солен пай или сладкиш. Освен това от нея зависи дали е постен или не  (например кайма за тези, за които това не е проблем).
Може да се оформи и на няколко по-малки по размер пайове, на руло, на кифлички.
Повечето от снимките ми са стари, но дават представа за различните плънки, с които съм ползвала това тесто.

Продукти
1 ч. ч. = 200 мл

За тестото:
2 – 2,5  ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
0,5  ч.ч. олио
0,5  ч.ч. гореща вода
щипка сол

Плънка: сладка или солена по желание. Някои предложения:
Сладки
- конфитюр, мармалад, сладко; шоколад; халва; локум; извара - подсладена или смесена с плод, конфитюр, мед; пресни или замразени плодове; пюре от ябълки; пюре от тиква и т. н.
Солени
- сирене; сирене и яйце; извара - солена; кашкавал; гъби с лук; зеленийки; овкусена кайма и т. н.;

Поръсване или намазване:
за сладкиши - бяла или кафява захар на кристали
Вместо предварително поръсване с кристална захар, може след изпичане и изстиване на сладкиша да се поръси с пудра захар; канела; какао; течен шоколад; топинг;
за солен пай - едра сол, предпочитани подправки

Приготвяне
Брашното се смесва с бакпулвера и солта.
Чашата се напълва до половината с олио и се допълва с горещата вода. Разбърква се, постепенно се налива в брашното и с лъжица се замесва тесто. Оставя се да почива покрито около половин час или докато се приготви плънката. 





Ако тестото стане по-твърдо (използват се 2,5 ч.ч. брашно) и се меси с усилие, след като почине, става еластично, добре се точи, държи форма и не пропуска сока от плодовете.
Ако се замеси по-меко, с по-малко брашно ( около 1,5 - 2 ч.ч.), то може да се тегли, сладкишът от него става мек и нежен. Подходящо е за направата на руло.

При използване на пресни и по-сочни плодове  или замразени плодове, тестото се поръсва с галета, отгоре се поставят плодовете и се поръсва със захар.

Тестото се разточва на кръг с диаметър около 40 см /2 педи/. Най-добре е да се разточи върху хартия за печене, за да може след това по-лесно  да се прехвърли в тавичката за печене.

Плънката се слага в средата на тестото, на около 20 см в диаметър /1 педя/. Разпределя се равномерно. Свободните, ненамазани краища на тестото се загъват (загръщат) върху плънката (ориентировъчно се получава ширина около 8-9 см, т.е. четири пръста на ръката). Тази ширина не трябва да бъде по-малка, иначе след изпичане, при разрязване и поднасяне, плънката може по-лесно да изпадне. Загъва се свободно - получават се по-малки или по-големи гънки. В центъра остава непокрита плънка.



Горната, прегънатата част на тестото, се намазва леко с вода и се поръсва със захар (евентуално сол и подправки).
Пече се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 – 190 градуса С, около 30 минути.
Ако е необходимо се покрива с фолио – само плънката или целия пай.

Паят с круши явно се хареса на една досадна оса, от която трудно се отървах, докато снимах! :)))




Ето снимки на някои от пайовете, които съм правила: 

 С яйце и сирене



С тиква



С коприва и сирене и яйце


С течен шоколад


Със сини сливи


С праскови









При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

42 коментара:

  1. Тили, страхотна идея! Много благодаря, че я сподели! Спокойна вечер и усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пропуснах да отбележа, че снимките са чудесни, както всички варианти на галета (пая)! :))

      Изтриване
    2. Дани, благодаря ти! Ще се радвам ако съм полезна!
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  2. Ехеее, Ина, при теб колко варианта има този галет! Аз съм от тези, дето само и все още му се канят, но с тези толкова много синмки направо ме провокираш.
    Чудесна са всичките, не знам кой по-напред да си избера :)
    Поздрави и хубави почивни дни!~

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, хареса ми тестото и става с всякакви плънки. След крушите му се каня с дюли :)
      Радвам се, ако те провокирам! :) И очаквам някоя изненада, както само ти можеш!:)
      Сърдечни поздрави и слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  3. Ооооо.....какво разнообразие на галети и с тесто което е по мой вкус!И аз имам рецепта на това тесто и с пълнеж от тиква но е замесено с прясно мляко и брашното ми е с фибри.Значи може и с вода , съвсем постно.За Коледа ще си избера един от твоите варианти Тили:) страшно апетитни са всичките!
    Много се радвам че ни подшушна тази идея!
    Поздрав сърдечен и приятни събота и неделя*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Радвам се, че ни съвпадат вкусовете.
      Коледата е добър повод да се направи това тесто!
      Лека вечер и хубава неделя!

      Изтриване
  4. Страхотни предложения,за всеки вкус!
    Много красиви и апетитни галети!
    Благодаря за подробната информация,Тилия!
    Още не съм правила галет ,но след твоята публикация със сигурност ще приготвя!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира! Надявам се да те предизвикам да направиш този лесен галет!
      Приятна вечер и усмихната неделя!

      Изтриване
  5. Останаха ми очите в последната снимка , но всички са много красиви и изглеждат страхотно вкусни ! Обичам такова универсално тесто ,без много да се чудиш решаваш проблем с предястие и десерт :) !
    Благодаря за споделената рецепта ,Тили !
    Хубави събота и неделя ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря ти за милите думи! Радвам се, че ти допада идеята!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  6. Тили,страхотна сборна публикация и с толкова много снимани варианти!Явно наистина си фен на това постно тесто,което,аз признавам си,доста недоверчиво неглижирам също от дълго време.Под твоето подстрекателство си обещавам поне веднъж да го направя за проба,че ми стана любопитно каква е разликата с масленото тесто.
    Иначе страхотно кокетно си оформила галета с круши,така кокетно си го надиплила,красиви снимки и много апетитни са всички показани варианти!
    Избирам си първо плодовите естествено :) !
    Пожелавам приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти сърдечно!
      А разлика между това тесто и масленото естествено има. Както , например между тестото за обикновения хляб от брашно, мая и вода и това с брашно, мая, прясно мляко и яйца! :) Но всеки от тези продукти намира достойното си място на нашата трапеза!
      Прегръдки и хубава неделя!

      Изтриване
  7. Страхотни предложения Тили, разнообразие на апетитни галети за всеки вкус.Благодаря за споделената рецепта и за чудесните идеи.Хубав уикенд ти желая Тили.:) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня!! Радвам се, че си харесала рецептата и ти допада идеята!
      Желая ти чудесна неделя!

      Изтриване
  8. Чудно тесто и прекрасни пайове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна, благодаря!
      Хубава вечер и прекрасна неделя!

      Изтриване
  9. Страхотна идея за тестото!
    А предложението за различните видове пай, както и изпълнението, са невероятни!
    Хубав неделен ден Тили*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за милите думи!
      Приятна вечер и успешна нова седмица!

      Изтриване
  10. Браво, много подробно обяснение и разнообразие от идеи!
    Снимката с осата ме усмихна :))) Доказателство за вкусотия!!!
    Усмихната неделя, Тили :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, с тази оса имах доста неприятности! Съсипа ми доста снимки, докато я прогоня!
      Благодаря ти, поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  11. Тили, много полезна е публикацията ти.Пробвах тестото с олио за галет и вече не чакам до припадък масленото тесто да ми отлежава.....пък и идват пости.
    Поздрави , мила и прекрасен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря! Радвам се че съм полезна и ти допада тестото!
      Сърдечни поздрави, спокойна вечер и успешна седмица!

      Изтриване
  12. Много атрактивно изглеждат всички пайове, Тили!
    И сладки, и солени :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Ели! радвам се че ти харесват!
    Приятна вечер и хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Аз съм от хората, които с недоверие гледаха на това тесто :$, признавам си. Сега като гледам твоите пайове, толкова разнообрази и вкусни, обещавам да пробвам :))). Поздравления мила и благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, тестото е простичко и може би затова не предизвиква интерес, но те уверявам, че се получават много вкусни пайове! Надявам се да пробваш!
      Спокойна вечер и успешен утрешен ден!

      Изтриване
  15. Много ме изкушаваш с този парад от пайове :) Не съм пробвала още, но май, май ще ме навиеш, че е лесно :) А за вкусно нямам съмнения. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, надявам се да те изкуша! А наистина е много лесно!
      Поздрави и приятна сряда!

      Изтриване
  16. Гелдам и а зтук и се чудя кога ще се навия за нещо подобно? Ти си направила всичко, което е е изпречило пред погледа ти, а аз още едно не съм завъртяла?
    Страшна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, благодаря ти! Много си мила! И хич не се чуди, а пробвай с каквато и плънка да е!
      Сърдечни прегръдки и хубава сряда!

      Изтриване
  17. Много интересно и практично тесто!И как хубаво си представила различните галети, направо ще пробвам, макар да прескачам тестените неща!благодаря, че сподели, Тили!Чудесна публикация!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти, Сонче! Ще се радвам да ти допаднат!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Тили, много ти благодаря, че сподели това тесто с нас! От него съм приготвяла галет, последно и соленки. Може и друго, но не се сещам сега. Е, наистина е прекрасно за работа, искрено благодаря! :)
    Прегръдки и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, затова го споделих, защото освен че лесно се приготвя, икономично е, има и разностранно приложение!
      Прегръдка и от мен и хубава вечер!

      Изтриване
  20. Страшно полезна публикация! Наложи се внезапно да посрещам гости от днес за утре и трябваше спешно да измайсторя някакви соленки. Първото, за което помислих беше маслено тесто, но нямах масло у нас, затова реших да потърся вариант с олио/ захтин. Получиха се прекрасни, хрупкави и вкусни соленки с пълнеж. Тестото се приготвя много бързо и лесно, а работата с него е играчка. Отлично е както за спешни случаи, така и за приятни заигравки в кухнята. Поздрави!

    Александра

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Александра, много се радвам че съм помогнала с това предложение! Аз пък ще пробвам идеята за приготвяне на соленки. Благодаря че споделихте!
      Поздрави!

      Изтриване
  21. За пръв път правих пай - днес, по тази рецепта. Получи се невероятен, с плънка от ябълки и сушени сливи. Исках нещо по-различно за следобедна закуска на детето, което да става и за следобедното кафе на мама :) Записвам рецептата в любими, скоро ще пробвам и със солена плънка! Хиляди благодарности!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, чудесно предложение за плънка - ябълки и сушени сливи! Много се радвам че се е получила вкусна закуска за малки и големи! Аз пък благодаря, че сте се доверили на предложението ми.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Наистина това е една от любимите ни рецепти. Вчера правих със стафиди и печена тиква,а днес за закуска- със спанак и сирене. Харесва се много и от децата и от гостите, за които съм го правила.

      Изтриване
    3. Краси, отново чудесни предложения! Много се радвам че ги споделяш тук. Все ще са в полза на някои тези нови идеи. Сърдечни благодарности!
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  22. Анонимен5 май 2017 г., 14:28

    Много ми допадна идеята за тесто без масло. Дали ще се получи класически тарт с него, имам предвид без даго загърлям отгоре.
    Златка

    ОтговорИзтриване