Един
от любимите ни сладкиши! Рецептата майка ми е донесла от родната ѝ Виена. Не
знам защо се нарича така и докато беше жива не съм се и сетила да я попитам. Но
това не е важно – сладкишът е много вкусен!
Продукти
4
яйца
140
г пудра захар
1
ванилия
2
с.л. какао
20
г кафе
50
г брашно
бакпулвер
на върха на ножа
1
с.л. оцет
140
г смлени бадеми или орехи
4
с.л. студена вода
За
намазване - около 200 г шипков мармалад
Приготвяне
Разбива
се 1 жълтък с 1 с.л. захар. Прибавя се
нов жълтък и 1 с.л. захар. Така се разбиват четирите жълтъка. Накрая се прибавя
останалата захар, ванилията, какаото, кафето, брашното, бакпулверът, разтворен
в оцета и студената вода.
С
внимателно объркване се прибавят орехите и накрая - разбитите на твърд сняг
белтъци.
Тестото
се изсипва в намаслена и набрашнена тава
с диаметър 24 см /или върху хартия за печене/. Разстила се равномерно.
Пече
се в предварително загрята, умерена фурна
при 180 градуса С. Пробва се дали е изпечен с дървено шишче.
Изпеченият
и изстинал сладкиш се реже хоризонтално
на два еднакви кръгли блата, като
предварително правя белег отстрани на
блата, за да съвпаднат след това.
Долният блат се намазва обилно с мармалад./Шипковият
мармалад е по оригиналната рецепта, но може да се замени с друг или с конфитюр/.
Похлупва
се с горната половина.
Нарязва
се на ромбчета.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много апетитно изглежда, Инче! С шипковия мармалад, който си направихме, мисля, че добре ще се съчетаят!
ОтговорИзтриванеХубава и спокойна вечер! :)
Благодаря ти, Светле! Облазявам те за шипковия мармалад!
ИзтриванеХубава вечер и на теб!
Ех, страхотен сладкиш! Чудна рецепта, Тили! Благодаря, че я сподели! Хубава и спокойна вечер! :))
ОтговорИзтриванеДани, благодаря сърдечно!Радвам се, че рецептата ти харесва!
ИзтриванеСпокойна нощ и хубаво утре!
Със сигурност тези ромбчета са много вкусни!
ОтговорИзтриванеРецептата е чудесна,а шипковият мармалад ми е любим !
Хубава неделна вечер!
Мира, благодаря! Радвам се, че одобряваш рецептата!
ИзтриванеЛека вечер и успешна седмица!
Изглежда много апетитно на фона на прекрасните ти снимки Тили!
ОтговорИзтриванеА щом е и с такава сантиментална стойност тази рецепта, апетита идва в двойна доза:)
Хубава вечер и успешна нова седмица!
Дани, много ти благодаря за положителния отзив и за рецептата, и за снимките!
ИзтриванеНапоследък взех да се сещам за рецептите на майка ми и да ги правя, за да ги оставя на моите деца!
Приятна неделна вечер и хубава нова седмица!
Ина, страхотно попадение! грабна ми сърцето с него - хем какаово, хем ловджийско :) Ще направя за следващия уикенд на авджи.
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда!
Поздрави и хубава, спорна нова седмица!
Пепа, благодаря за сърдечните думи, с които много ме радваш!
ИзтриванеНадявам се на авджи /пък и не само на него! :)/ да допадне сладкишът!
Прегръдки и успешна нова седмица!
Много добра рецепта :) а и знам едно място, където се продава страхотен шипков мармалад :)
ОтговорИзтриванеЗори, благодаря!
ИзтриванеМоже и с друг мармалад, но реших да спазя оригиналната рецепта.
Поздрави и прекрасна нова седмица!
Аууу,изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеВзимам си парченце за сутрешното кафе!
Прегръдки и успешна нова седмица
Миме, да ти е сладко!
ИзтриванеПрегръдки!
Чудесен е ,Тили ! А последната снимка е много красива !
ОтговорИзтриванеХубава седмица ! Прегръдка !
Искрени благодарности, Ив!
ИзтриванеПрегръдки и хубава седмица и на теб!
razkoshen e, Tili! hubava nova sedmiza
ОтговорИзтриванеMaria
Благодаря, Мария!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, ароматно разкошество е станало ,то кафе ,то какао пък и за капак шипков мармалад ммммм олях се чак.:)))
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта ,а снимките ти са разкошни!
Прегръдки и хубава нова седмица!
Здравче, благодаря ти за топлите думи! Радвам се че си харесала рецептата и снимките!
ИзтриванеПрегръщам те и ти желая спорна седмица!
Ето това е сочен и вкусен сладкиш. Вкъщи съм правила подобен, намазан със сладко и орехи по средата и си изгубих рецептата. С такава радост откривам тази!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря ти, Лучия! Дано да се доближавам до твоята рецепта !
ИзтриванеПрегръдки и хубава седмица!
Разкошен изглежда тоди сладкиш. Не съм срещала подобен досега.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта!
Благодаря, Илиана! Радвам се че те заинтригувам с тази рецепта :)
ИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Много атрактивно изглежда сладкишът, Тили!
ОтговорИзтриванеА има и интересна история.
Записвам си рецептата.
Хубава вечер :)
Ели, радвам се че ти харесва!
ИзтриванеСърдечни поздрави и успешна седмица!
Тилия, този е върха! Записах си го за следващия уикенд, че този вече имам програма;)Не знам как ще го дочакам!
ОтговорИзтриванеМарта, благодаря ти от сърце за милите думи и се надявам да го опитате! Уверявам те, че няма да съжалявате :)
ИзтриванеСърдечни прегръдки и спокойна нова седмица!
Записала съм го, откакто го показа на едно друго място и направо съм го забравила. Сега отново доказваш със снимките, че е нещо доста вкусно и ме засърбяха ръцете :)) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, радвам се че си записала рецептата още от "Веселия готвач"!
ОтговорИзтриванеНадявам се да я направиш и да ви допадне!
Прегръдки и приятна вечер!
Чуден сладкиш,Тили!А и всичко свързано с Виена ми буди симпатиите веднага.Много ароматен и сочен изглежда,точно по мой вкус!
ОтговорИзтриванеХубави,уютни снимки си направила!
Усмихнат ден!
Роси, благодаря ти мила за положителната оценка на сладкиша и снимките! Радвам се че ти харесва!
ИзтриванеХубав ден е на теб!
Чудесен сладкиш, Tilia!
ОтговорИзтриванеРецептата звучи повече от вкусно и омайващо, а ти си ни го поднесла така съблазнително, че човек си пожелава на секундата да има поне едно парченце от него пред себе си:
Поздрави и пожелание за един прекрасен петък от мен, Tilia! ♥ ♥ ♥
Благодаря ти, Вени! Радвам се, че си надникнала в блога ми и ти е допаднала рецептата!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер и хубави почивни дни!
na men li4no izob6to ne mi haresa sladki6a, zalko za tryda mi.
ОтговорИзтриванеинтересно защо само вашият коментар е анонимен!
Изтриванепокажете се и стойте зад думите си!
da komentira6 po snimki e edno, no kato go napravi6 i opta6 e drygo.
ОтговорИзтриванеСъжалявам, анонимен, че сладкишът не ви е харесъл! Но и не е задължително на всеки да хареса. Всички си имаме определени вкусове. В тези блогове споделяме направените от нас рецепти и всеки си избира това, което му допада!
ИзтриванеПоздрави!
Ами всички имаме неуспехи и неща в кухнята,които правим, а в последствие се оказва, че не са ни по вкуса.
ОтговорИзтриванеНие сме в блог пространството, за да си разменяме рецепти и да се радваме на труда на другите.
Не са ни необходими негативни коментари.
Тили, на мен лично съставките на сладкиша ми допадат, а имного обичам шипков мармалад, така, че предполагам, че много ще ми хареса!
Прегръщам те и чакам следващото ти предложение*)
Миме, Кате - благодаря за съпричастността!
ОтговорИзтриванеМммммм разкош. Точно по мой вкус. Записвам за непремена проба :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Дианче, приятно ми е че ти харесва! Продуктите са достъпни и лесно се приготвя.
ИзтриванеХубава вечер и приятна неделя!
А на АНОНИМНИЯ ще кажа, че ако някой готви без желание и с отрицателни нагласи никога нищо няма да му се получи. А и самия факт, че се криете зад "АНОНИМЕН" говори, че нямате отношение към храната, а към хората.
ОтговорИзтриванеВ нашето семейство този десерт се прави повече от 70 години. Не ни се е случвало да има провал. Но няма никаква гаранция, някой път да не се получи! Всяка домакиня има такива провали даже с многократно изпитани във времето рецепти!
ИзтриванеА и всички сме с различни вкусове. На един допада едно, на друг - друго!
Браво :) страхотно изглежда
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
Изтриване