неделя, 11 ноември 2012 г.

Ловджийски резанки / Йегершниттен - Jager Schnitten/




Един от любимите ни сладкиши! Рецептата майка ми е донесла от родната ѝ Виена. Не знам защо се нарича така и докато беше жива не съм се и сетила да я попитам. Но това не е важно – сладкишът е много вкусен!

Продукти
4 яйца
140 г пудра захар
1 ванилия
2 с.л. какао
20 г кафе
50 г брашно
бакпулвер на върха на ножа
1 с.л. оцет
140 г смлени бадеми или орехи
4 с.л. студена вода

За намазване - около 200 г шипков мармалад  

Приготвяне
Разбива се 1  жълтък с 1 с.л. захар. Прибавя се нов жълтък и 1 с.л. захар. Така се разбиват четирите жълтъка. Накрая се прибавя останалата захар, ванилията, какаото, кафето, брашното, бакпулверът, разтворен в оцета и студената вода.
С внимателно объркване се прибавят орехите и накрая - разбитите на твърд сняг белтъци. 
Тестото се изсипва в  намаслена и набрашнена тава с диаметър 24 см /или върху хартия за печене/. Разстила се равномерно.


Пече се в предварително загрята, умерена фурна  при 180 градуса С. Пробва се дали е изпечен с дървено шишче. 
Изпеченият и изстинал сладкиш се реже хоризонтално  на  два еднакви кръгли блата, като предварително правя белег  отстрани на блата, за да съвпаднат след това. 
 Долният блат се намазва обилно с мармалад./Шипковият мармалад е по оригиналната рецепта, но може да се замени с друг или с конфитюр/.


Похлупва се с горната половина.


Нарязва се на ромбчета.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

46 коментара:

  1. Много апетитно изглежда, Инче! С шипковия мармалад, който си направихме, мисля, че добре ще се съчетаят!
    Хубава и спокойна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! Облазявам те за шипковия мармалад!
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Ех, страхотен сладкиш! Чудна рецепта, Тили! Благодаря, че я сподели! Хубава и спокойна вечер! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря сърдечно!Радвам се, че рецептата ти харесва!
      Спокойна нощ и хубаво утре!

      Изтриване
  3. Със сигурност тези ромбчета са много вкусни!
    Рецептата е чудесна,а шипковият мармалад ми е любим !
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, благодаря! Радвам се, че одобряваш рецептата!
      Лека вечер и успешна седмица!

      Изтриване
  4. Изглежда много апетитно на фона на прекрасните ти снимки Тили!
    А щом е и с такава сантиментална стойност тази рецепта, апетита идва в двойна доза:)
    Хубава вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ти благодаря за положителния отзив и за рецептата, и за снимките!
      Напоследък взех да се сещам за рецептите на майка ми и да ги правя, за да ги оставя на моите деца!
      Приятна неделна вечер и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Ина, страхотно попадение! грабна ми сърцето с него - хем какаово, хем ловджийско :) Ще направя за следващия уикенд на авджи.
    Прекрасно изглежда!
    Поздрави и хубава, спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, благодаря за сърдечните думи, с които много ме радваш!
      Надявам се на авджи /пък и не само на него! :)/ да допадне сладкишът!
      Прегръдки и успешна нова седмица!

      Изтриване
  6. Много добра рецепта :) а и знам едно място, където се продава страхотен шипков мармалад :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, благодаря!
      Може и с друг мармалад, но реших да спазя оригиналната рецепта.
      Поздрави и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  7. Аууу,изглежда страхотно!
    Взимам си парченце за сутрешното кафе!
    Прегръдки и успешна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен е ,Тили ! А последната снимка е много красива !
    Хубава седмица ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрени благодарности, Ив!
      Прегръдки и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Тили, ароматно разкошество е станало ,то кафе ,то какао пък и за капак шипков мармалад ммммм олях се чак.:)))
    Много хубава рецепта ,а снимките ти са разкошни!
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, благодаря ти за топлите думи! Радвам се че си харесала рецептата и снимките!
      Прегръщам те и ти желая спорна седмица!

      Изтриване
  10. Ето това е сочен и вкусен сладкиш. Вкъщи съм правила подобен, намазан със сладко и орехи по средата и си изгубих рецептата. С такава радост откривам тази!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лучия! Дано да се доближавам до твоята рецепта !
      Прегръдки и хубава седмица!

      Изтриване
  11. Разкошен изглежда тоди сладкиш. Не съм срещала подобен досега.
    Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илиана! Радвам се че те заинтригувам с тази рецепта :)
      Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  12. Много атрактивно изглежда сладкишът, Тили!
    А има и интересна история.
    Записвам си рецептата.
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се че ти харесва!
      Сърдечни поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  13. Тилия, този е върха! Записах си го за следващия уикенд, че този вече имам програма;)Не знам как ще го дочакам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, благодаря ти от сърце за милите думи и се надявам да го опитате! Уверявам те, че няма да съжалявате :)
      Сърдечни прегръдки и спокойна нова седмица!

      Изтриване
  14. Записала съм го, откакто го показа на едно друго място и направо съм го забравила. Сега отново доказваш със снимките, че е нещо доста вкусно и ме засърбяха ръцете :)) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Снежи, радвам се че си записала рецептата още от "Веселия готвач"!
    Надявам се да я направиш и да ви допадне!
    Прегръдки и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Чуден сладкиш,Тили!А и всичко свързано с Виена ми буди симпатиите веднага.Много ароматен и сочен изглежда,точно по мой вкус!
    Хубави,уютни снимки си направила!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти мила за положителната оценка на сладкиша и снимките! Радвам се че ти харесва!
      Хубав ден е на теб!

      Изтриване
  17. Чудесен сладкиш, Tilia!
    Рецептата звучи повече от вкусно и омайващо, а ти си ни го поднесла така съблазнително, че човек си пожелава на секундата да има поне едно парченце от него пред себе си:

    Поздрави и пожелание за един прекрасен петък от мен, Tilia! ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти, Вени! Радвам се, че си надникнала в блога ми и ти е допаднала рецептата!
    Приятна вечер и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. na men li4no izob6to ne mi haresa sladki6a, zalko za tryda mi.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. интересно защо само вашият коментар е анонимен!
      покажете се и стойте зад думите си!

      Изтриване
  20. da komentira6 po snimki e edno, no kato go napravi6 i opta6 e drygo.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, анонимен, че сладкишът не ви е харесъл! Но и не е задължително на всеки да хареса. Всички си имаме определени вкусове. В тези блогове споделяме направените от нас рецепти и всеки си избира това, което му допада!
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Ами всички имаме неуспехи и неща в кухнята,които правим, а в последствие се оказва, че не са ни по вкуса.
    Ние сме в блог пространството, за да си разменяме рецепти и да се радваме на труда на другите.
    Не са ни необходими негативни коментари.
    Тили, на мен лично съставките на сладкиша ми допадат, а имного обичам шипков мармалад, така, че предполагам, че много ще ми хареса!
    Прегръщам те и чакам следващото ти предложение*)

    ОтговорИзтриване
  22. Миме, Кате - благодаря за съпричастността!

    ОтговорИзтриване
  23. Мммммм разкош. Точно по мой вкус. Записвам за непремена проба :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, приятно ми е че ти харесва! Продуктите са достъпни и лесно се приготвя.
      Хубава вечер и приятна неделя!

      Изтриване
  24. А на АНОНИМНИЯ ще кажа, че ако някой готви без желание и с отрицателни нагласи никога нищо няма да му се получи. А и самия факт, че се криете зад "АНОНИМЕН" говори, че нямате отношение към храната, а към хората.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В нашето семейство този десерт се прави повече от 70 години. Не ни се е случвало да има провал. Но няма никаква гаранция, някой път да не се получи! Всяка домакиня има такива провали даже с многократно изпитани във времето рецепти!
      А и всички сме с различни вкусове. На един допада едно, на друг - друго!

      Изтриване