петък, 13 декември 2013 г.

Яхния с дюли



Продукти
650 г дюли
350 г лук
100 мл олио
25 г доматено пюре
15 г сол
25 г захар
1 с. л. препечено брашно

Приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се запържва. Прибавя се малко топла вода, пържи се още, докато се изпари водата и тогава се налива още топла вода. Като кипне водата се прибавят дюлите, нарязани на парчета или резенчета, почистени от семената и дървесните клетки. Ври, докато омекнат дюлите. Прибавят се доматеното пюре, солта, захарта и по желание препеченото брашно, размито в малко студена вода. Ври още десетина минути.

Източник: Българска национална кухня 1991 г

При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Супер вкусно! Препоръчвам да пробвате - ще ви хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, анонимен! Този яхния е от старите и позабравени, но много вкусни български ястия.

      Изтриване
  2. Много интересно, много! Тили, определено ме заинтригува. :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам дюли в ястие и това със сигурност ще ни се хареса!
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
  4. Пробвала съм преди много години и ми допада е, прегръдки, Инче

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм опитвала само с дюли, страхотна идея и рецепта, Тили.
    Изглежда апетитно и ми допада...
    Благодаря и хубав съботен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Тили, радвам се, че отново си сред нас. И то с толкова изненадваща, поне за мен, рецепта.
    Добре завърнала да си!
    Топъл, усмихнат и празничен декември!

    ОтговорИзтриване
  7. Включвала съм дюлята в задушено с месо,но тази яхнийка не съм я приготвяла.Ще я спретна тези дни и съм сигурна ,че съпругът ми ще те благославя,Тили:)!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Гери, Дани, Игличе, Диана, Стас, Траяна, Миленка - тази постна, но вкусна яхния често я правя в този сезон, както и със сини сливи. Разбира се имам и два варианта с пилешко. Мястото на публикацията не е тук, защото я бях качила миналата година, сега само добавих още една нова снимка от началото на месеца, но не зная как стана така, че се публикува тук, вместо само да се актуализира заради снимката. Но пък може да провокирам тези които постят да я опитат - наистина си заслужава!
    Приятни почивни дни, момичета!

    ОтговорИзтриване
  9. Много, много интересна яхния! Не съм си и помисляла, че има такава! Благодаря за рецептата, Тили!
    Хубав неделен следобед! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, от позабравените български рецепти е. Прави се повече по селата. Малко необичайна е - яхния с плод! Но наистина е ароматна, вкусна, едно съчетание на сладко, кисело, солено. Така че на тези, което обичат такава комбинация, определено ще допадне
      Прегръдка и хубава нова седмица!.

      Изтриване
  10. Еее ... такова нещо не знаех даже че съществува :)
    Просто трябва да се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съществува, мила, съществува! Надявам се да опиташ и да ви допадне!
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Много интересно предложение, много! Бих го опитала непременно. :)
    Прегръдки, Тили!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Дани! ще се радвам да го опиташ!
    Честито Рождество Христово!

    ОтговорИзтриване