Продукти
зърна
от храстовиден бъз /бъзак/
захар
Приготвяне
Берат
се добре узрели плодове. Тогава те са
с характерен тъмен виолетов цвят. Не се допускат зелени и неузрели
плодчета, защото са отровни.
Желателно е да се берат в чист район. Имам късмета от двора на село да набера чист
продукт. В зависимост от района се берат от
края на август до началото на октомври.
Набраните клонки да не се притискат и плодчетата да се оронят по най-бърз начин. Най-бързо и чисто ги оронвам с вилица. Трябва да се има в
предвид, че се отделя тъмен, силно оцветяващ сок, така че може да се ползват и
гумени ръкавици при работа.
В буркан нареждам ред плод, ред захар. Завършвам с
по-дебел пласт захар.
Отгоре захлупвам с стара капачка, но не плътно, до
толкова, до колкото да не попада прах , или с марля в няколко слоя.
Бурканите държах вътре, в кухнята, около 40 – 45
дни. На дъното имаше останала малко неразтворена захар, така че през последните
дни 2 – 3 пъти разбърках с чиста и суха лъжица, за да се разтопи. След това
прецедих през четворно сгъната марля.
Готовия сироп налях в малки бутилки.
Съхранявам го в
хладилника.
Взима
се по една чаена лъжичка сутрин на гладно, 10 минути преди хранене.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, само чета за този сироп!
ОтговорИзтриванеПрекрасно е, че има откъде да си набереш плода :)
Топла прегръдка от мен!
Така е. Живея накрая на града и наблизо има много бъз, но от двете страни има шосета, така че не мога да си набера. На село част от двора нямаме възможност да обработваме, та от там пролетта си берем коприва в изобилие, а есента - бъз! :)
ИзтриванеНаправила съм два буркана,които все още не съм прецедилаСъхранявам на хладно в маза.Мога ли да прецедя и използвам сега?
ОтговорИзтриванеРазбира се. Щом се прецеди, веднага може да се ползва.
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Здравейте, направих 5 буркана по 1л дето са от тях бъз сега трябва да се ферментира ли някои са писали че слагт лимонена кис. може ли помощ
ОтговорИзтриванеАнонимен, не трябва да ферментира! Ако ферментира, значи нещо не е наред - или е малко захарта между пластовете; или захарта не е добра!
ИзтриванеС времето захарта се стопява и се смесва със сока, който пускат зърната бъз. Така се образува сиропа и след това той се прецежда. Не съм чела никъде да се добавя лимонена киселина! За какво?
Ще се радвам да пишете какво е станало!
Поздрави!
Роза.
ОтговорИзтриванеМоят бъз ферментира. Мога ли да го пия ?
Не.
Изтриване