Предпоследната публикация от тазгодишните компоти и
конфитюри. Заредих мазето, стига да има кой да яде! :)
Компот от
ябълки
Продукти
ябълки – по 400 – 500 г на буркан от 800 мл
захар – средно по 100 г на буркан
по желание – кора канела; зрънца карамфил; листо
индрише
Приготвяне
Избират
се добре узрели и здрави ябълки. Измиват се добре, обелват се и се разрязват на
четвъртинки или на резени. Изчистват се
от семенната част.
Бурканът
се пълни с желаното количество плодове, като се има предвид, че при
стерилизирането плодовете губят част от обема си. За
аромат може да се добави парченце от кора канела; или 1 – 2 зрънца карамфил; или листо
индрише.
В
зависимост от зрелостта и сладостта на плодовете и предпочитанията на
домакинството се насипва захар . Допълва се с гореща вода до 1 см под ръба на буркана. Бурканите се
затварят херметически с капачки. Обръщат се няколко пъти, докато захарта
напълно се разтопи.
Слагат
се да се варят, като водата трябва да покрива 1 пръст над капачките. Бурканите се стерилизират в продължение на 15
- 20 минути, след като водата заври.
Изваждат
се и се обръщат с капачките надолу. След като напълно изстинат се прибират за
съхранение на тъмно и хладно място.
Конфитюр от ябълки
Продукти
1
кг ябълки
500
г захар
1
ч. л. лимонена киселина
по
желание – зрънца карамфил
Посоченото
количество е на обелени и почистени от семенната част плодове.
Приготвяне
Избират
се добре узрели и здрави ябълки. Измиват се, обелват се и се почистват от
семенната част.
Първи вариант
В
подходяща тава се нарязват на парченца или се рендосват на едро ренде. Поръсват се
равномерно със захарта.
Оставят се на хладно място поне 7 – 8 часа, след което се
варят. Зрънцата карамфил се добавят като заври сместа.
Втори
вариант
След
като се поставят на огъня, врат 10 – 15 минути. Престояват 3 – 4 часа и се доваряват до необходимата
гъстота.
Трети вариант
Прави
се сироп от захарта и 2 ч. ч. вода. След като заври се слагат нарязаните на
парченца или настъргани на едро ренде ябълки.
Периодично с решетъчна
лъжица се обира образувалата се при варенето пяна. Готовността на конфитюра се определя като
капка от сиропа поставена върху наклонена чинийка се задържа, без да потече
надолу.
3 – 4 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената
киселина и се разбърква.
Конфитюрът се насипва горещ в предварително измити,
подсушени и затоплени буркани, които веднага се затварят херметически и се обръщат с капачките надолу до пълно
изстиване, за да се запечатат, след
което се прибират за съхранение.
*
Количеството захар варира в зависимост от сладостта на плода и от
предпочитанията.
Конфитюр от ябълки и круши
Продукти
0,5
кг ябълки
0,5
кг круши
500
г захар
1
ч. л. лимонена киселина
по
желание – зрънца карамфил
Приготвянето
на този конфитюр е по същите начини, като на „Конфитюр от ябълки”.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, ако няма, ние сме насреща. :) Чуден е компотът! Както бях казала, май пак при теб, отчитам като пропуск, че в нашия край никаква зимнина не се прави с ябълки, ама май трябва да се взема в ръце някога и аз да опитам. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Гери, с удоволствие ще посрещна всеки! С ябълките става и хубав мармалад, сок и пр. - т. е. всичко което може да стане от плод.
ИзтриванеНе се притеснявай - всичко си идва с времето! :)
Поздрави!
Ама като наредиш едни изкусителни снимки Тили ... направо му се възбужда апетита на човек, па макар и компот да ни показваш :)
ОтговорИзтриванеСега отивам да си нарежа една ябълка ...защото компот и конфитюр намам :(
Благодаря, Дани! То пресните ябълки са за предпочитане пред консервираното, но когато има в повече и то домашни, трябва да се намери начин да се оползотворят!
ИзтриванеСииилно гушни Роки!
Тези рецепти изглеждат , че са направени само за мен !!! хахахаа Много обичам ябълки и цъц сигурност ще ги пробвам !!!
ОтговорИзтриванеИви, добре дошла! Радвам се че рецептите ти допадат!
ИзтриванеПоздрави!
Ама как само сте се подготвили! Страхотно!
ОтговорИзтриванеТраянче, имаше плодове тази година и трябваше да ги оползотворя!
ИзтриванеПриятен следобяд!
:))) Ако няма кой да яде се обади!:))) Страхотна мазичка си имаш! Много уютни снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, с удоволствие! Подредила съм ги по рафтовете, надписала съм кое какво е и от коя година - да не се бъркат, като им потрябва нещо! :) :) :)
ИзтриванеБлагодаря ти, сърдечни поздрави от мен!
Всички до един са превъзходни,Инче!Особено комбинирания конфитюр ми обира точките от раз!С пожелание за щастливи зимни празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Аз също обичам комбинираните, когато вкусовете и ароматите се сливат и допълват.
ИзтриванеЩастливи празници!