петък, 27 декември 2013 г.

Кнедли от извара и грис

 Това са още един вид кнедли, които се харесват у дома, освен картофените / сладки - с кайсии и сини сливи и солени - с кисело зеле

Продукти
500 г извара
2 с. л. масло (маргарин,олио)
4 с. л. захар (по желание)
2  яйца
150 г грис
50 г брашно
1 – 2 ванилии

За овалване
100 г галета
2 – 3 с. л.  масло

За поръсване
пудра захар; топинг; мед; течен шоколад и пр.

Приготвяне
Към изварата се  прибавя  мазнината, по желание захар /може и без нея, понеже след това се поръсва със сладичко/, яйцата и ванилията. Ако изварата не е много гладка е желателно сместа да се пасира леко.
 След това се добавят брашното 


 и гриста , които може  и предварително  да се смесят.


От тази смес се приготвя тесто. На посипана с брашно дъска се оформя цилиндър с диаметър  около 5 см. Режат се парченца дебели около 1 пръст /1,5 см/. От тях се оформят топчета, фитилчета или /както без да искам/ гевречета.


На порции се пускат  в дълбок съд с подсолена вряща вода и се варят при отворен съд до готовност – докато изплуват на повърхността.  Трябва да плуват свободно и да не се допират, защото те сами се обръщат.

За овалването  се разтопява до сгорещяване  маслото и се прибавя галетата . Не се пържи много, само се разбърква непрекъснато, докато сухарът поеме маслото.
Сварените кнедли се изваждат с решетъчна лъжица, изцеждат се добре и горещи се овалват в галетата. Ако изстинат, не могат да поемат от галетата.



Може и да не се овалват в галета. Въпрос на избор.
С конфитюр от пъпеш
Поръсени с пудра захар

 Поднасят се поръсени с пудра захар, мед, някакъв топинг или каквото желаете.
 
С конфитюр от череши

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Честито Рождество Христово, Тили!
    Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие, много щастие и сбъднати мечти.
    Отново чудесна рецепта ни предлагаш, благодаря!
    Светли, усмихнати и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Весели празници!

      Изтриване
  2. Тили, чудесни са. Не съм опитвала досега никакви кнедли, но май трябва да наваксам. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Имаш време, ще опиташ! :)
      Приятни празници!

      Изтриване
    2. Тили, щях да забравя... След всички ябълкови изкушения при теб предложих на майка ми да си направим ябълков компот (а нали знаеш, че не сме правили досега) и се получи страхотен! Много ти благодаря за идеята и за вдъхновението! Бъди здрава и все така да ни радваш с вкусотии. :)
      Поздрави, Тили, всичко най-добро и весели празници!

      Изтриване
    3. Гери, много се радвам че съм провокирала и най-важното - че сте останали доволни!
      Весели празници и на теб и близките ти!

      Изтриване
  3. Тази кнедли изглеждат много добре и трябва да си ги запиша , искам да ти пожелая приятно прекарване на новогодишните празници с любимите хора и с пълна маса ! Прегръдки Иви !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иви! Надявам се да ги направиш и да ти допаднат!
      Весело посрещане на Новата година и на теб и близките ти!

      Изтриване
  4. Не съм срещала досега такива кнедли, изглеждат много вкусно, Тили! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, има различни видове кнедли, стига човек да ги харесва, че не са толкова познати тук. Ние сме свикнали и ги харесваме в различните разновидности! :)
      Приятни новогодишни празници!

      Изтриване