сряда, 3 декември 2014 г.

Паста с лимонова рикота (извара) и босилек




Още един интересен начин за приготвяне на паста. Бързо, лесно и в резултат – вкусна паста!

Продукти за 2 порции
200 г пълнозърнести фузили   De Cecco

За соса:
100 г рикота (извара)
30 – 40  г пармезан
1 с. л. зехтин Екстра вържин De Cecco
лимон
босилек
черен пипер
сол

Приготвяне
Пастата се вари в 2 литра подсолена вода, съгласно указанията на пакета, в случая 10 – 12 минути.
В метална купа, достатъчно широка за да се побере над горната част на съда, в който се вари пастата, се смесват рикотата (изварата), пармезана, зехтина и на вкус – сол, прясно смлян черен пипер, кора и сок от лимона.
Около 2 минути, преди да се отстрани пастата от огъня, купата се поставя на съда с пастата. Разбърква се сосът – той се затопля, отпуска и става кремообразен. Прибавя се босилека .
Сварената паста се отцежда и веднага се смесва със соса, като се добавя малко от водата, в която се е варила пастата.
Сервира се веднага.
Този сос се препоръчва да се използва с паста rotini, penne, fusilli или gemelli. Тези форми задържат соса.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

20 коментара:

  1. Уникално практично и вкусно решение за вечеря или обяд при забързаното ни ежедневие...Поздрави,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От това по-бързо (освен ако не е с готов сос) не може да бъде! :)
      Успешен ден, Миленче!

      Изтриване
  2. Тили, определено ми харесва! А даже е и здравословна порцийката. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, може и така да се каже!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тили, толкова ароматни и топлички изглеждат, че може ли човек да откаже една порция?!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, черпя с удоволствие!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Чудесна идея, Тили!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. И ние сме на извара тази вечер, но под друга форма. Хареса ми идеята ти, Тилия, и ще се възползвам. Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, изварата може да се използва много в кухнята - и за ястия , и за десерти. Само че я пренебрегваме.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Серията ти предложения с паста много ми допада, Тили,
    отново разкошна идея - Благодаря,
    поздрави за теб и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оценката, Диана!
      Поздрави и усмихната вечер!

      Изтриване
  7. Тили, и това предложение страшно много ми допадна! Браво на теб. Както винаги рецептите ти и изпълнението изкушават, а продуктите които използваш гарантират отличен резултата със сигурност. Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, с продуктите и ти си запозната. Наистина са качествени. Благодаря за милите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Семпло,а толкова вкусно предложение,Инче,голяма прелест!Щастлив и вкусен декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много точно го определи!
      Усмихната вечер!

      Изтриване
  9. В хладилника ми има купа с извара, от която днес направих сладкиш, а утре май ще е тази примамлива твоя рецепта, Тили!
    Благодаря за идеята и поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, много ще се радвам ако пробваш рецептата!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Чудесна паста, обичам млечни сосове! Прекрасна рецепта! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, аз за пръв пък правя с такъв сос и съм много доволна.
      Прегръдка!

      Изтриване