Не очаквах че тази яхния може да бъде така вкусна!
Продукти
800 г карфиол
2 – 3 глави кромид лук
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. препечено на сух тиган брашно
1 с . л
доматено пюре (3 – 4 пресни
домати или от консерва)
4 с.л. олио
По желание - 200 г замразен грах (консерва) или 2 – 3
картофа
сол
магданоз
Приготвяне
Нарязания на ситно лук се задушава в олиото. Прибавя
се червения пипер, разбърква се няколко пъти и се долива 1 ч. ч. гореща вода.
След като сосът заври се посолява и се добавят накъсаните розички карфиол и по желание грах или картофите,
нарязани на кубчета. Когато карфиолът омекне
се прибавят настърганите домати или доматеното пюре размито заедно с
брашното в малко студена вода. Ври на тих огън още няколко минути.
Готовата яхния се поръсва със ситно нарязан магданоз.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Първо ме привлече вида, след това карфиола в яхнията и накрая огладнях рано-рано :)
ОтговорИзтриванеНе съм готвила карфиол по този начин и трябва задължително да опитам, сигурна съм, че ще ми хареса! Чудесно предложение!
Поздрави, Тили!
Таня, ако харесваш карфиол, ще ти допадне. Аз също не очаквах да е толкова вкусна. За граха се сетих в последния момент, после ми дойде идеята за картофите, но това ще е следващият път!
ИзтриванеПриятен ден!
Не съм приготвяла яхния от карфиол, но твоето предложение е чудесно , сега е сезонът на карфиола, освен това са и пости.Може би трябва да поставиш продуктите за яхнията в обратна последователност.Най - напред грах / картофи /, а след това - карфиол.Аз винаги ,когато приготвям карфиол го оставям твърд в средата, необходимо му е много малко време за да омекне.
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятни почивни, празнични дни !
Елена, аз затова и не добавих картофи, защото се сетих за тях когато вече бях сложила карфиола. А за граха - зависи. На този, който имам в момента, му трябват няколко минути. Така че стана много добре. Има друг - който е по-твърд и тогава вече трябва да се сложи преди карфиола.
ИзтриванеРадвам се, че се отби! Приятна петъчна вечер!
Тили, интересен вариант за яхния. Карфиол обичам много, но до момента съм консумирала само на туршия и нищо повече. Дори и пресен не съм опитвала.
ОтговорИзтриванеЩе взема да направя тази вкусотия, пък дано остана доволна като теб.
Усмихнат петък!
Габи, при нас се употребява в суров вид, в туршия, паниран, със млечен сос и сирене. Тази рецепта беше нещо ново. Ще опитам и с добавка на морков, целина, чушка.
ИзтриванеХубава вечер!
Ох, че благинка... Никога не съм опитвала нещо такова (всъщност за много малко неща ползваме карфиола), но трябва да поправя, изглежда страшно вкусно, Тили! Пък и много обичам карфиол. :)
ОтговорИзтриванеУсмивки!
Гери, карфиолът е много полезен, но просто не сме свикнали да го употребяваме.
ИзтриванеСпокойна вечер!
О, аз като я гледам очаквам да е вкусна, дори усещам вкуса ѝ вече, толкова неустоимо си я снимала, Тили! Страхотна рецепта, поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Когато я готвех си мислих за вас с Илияна - още едно предложение за разнообразяване на постното меню!
ИзтриванеПрегръдка!
Бих приготвила карфиола по тази рецепта с удоволствие, Тили! Обичам го във всякакви варианти. Прегръдка!
ОтговорИзтриванеДани, ще се радвам ако използваш и този вариант!
ИзтриванеПрегръдка!
Много интересно предложение, Тили! Непременно ще опитам! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеХубав празник!
Грабна ме от пръв поглед тази яхния, Тили! Прекрасна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за идеята.
Илияна, ще са радвам ако предложението ми обогати менюто ти!
ИзтриванеПоздрави!