петък, 5 декември 2014 г.

Яхния от карфиол






Не очаквах че тази  яхния може да бъде така вкусна!


Продукти
800 г карфиол
2 – 3 глави кромид лук
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. препечено на сух тиган брашно
1 с . л  доматено пюре (3 – 4  пресни домати или от консерва)
4 с.л. олио
По желание - 200 г замразен грах (консерва) или 2 – 3 картофа
сол
магданоз

Приготвяне
Нарязания на ситно лук се задушава в олиото. Прибавя се червения пипер, разбърква се няколко пъти и се долива 1 ч. ч. гореща вода. След като сосът заври се посолява и се добавят накъсаните розички  карфиол и по желание грах или картофите, нарязани на кубчета. Когато карфиолът омекне  се прибавят настърганите домати или доматеното пюре размито заедно с брашното в малко студена вода. Ври на тих огън още няколко минути.
Готовата яхния се поръсва със ситно нарязан магданоз.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Първо ме привлече вида, след това карфиола в яхнията и накрая огладнях рано-рано :)
    Не съм готвила карфиол по този начин и трябва задължително да опитам, сигурна съм, че ще ми хареса! Чудесно предложение!
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, ако харесваш карфиол, ще ти допадне. Аз също не очаквах да е толкова вкусна. За граха се сетих в последния момент, после ми дойде идеята за картофите, но това ще е следващият път!
      Приятен ден!

      Изтриване
  2. Не съм приготвяла яхния от карфиол, но твоето предложение е чудесно , сега е сезонът на карфиола, освен това са и пости.Може би трябва да поставиш продуктите за яхнията в обратна последователност.Най - напред грах / картофи /, а след това - карфиол.Аз винаги ,когато приготвям карфиол го оставям твърд в средата, необходимо му е много малко време за да омекне.
    Поздрави и приятни почивни, празнични дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, аз затова и не добавих картофи, защото се сетих за тях когато вече бях сложила карфиола. А за граха - зависи. На този, който имам в момента, му трябват няколко минути. Така че стана много добре. Има друг - който е по-твърд и тогава вече трябва да се сложи преди карфиола.
      Радвам се, че се отби! Приятна петъчна вечер!

      Изтриване
  3. Тили, интересен вариант за яхния. Карфиол обичам много, но до момента съм консумирала само на туршия и нищо повече. Дори и пресен не съм опитвала.
    Ще взема да направя тази вкусотия, пък дано остана доволна като теб.
    Усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, при нас се употребява в суров вид, в туршия, паниран, със млечен сос и сирене. Тази рецепта беше нещо ново. Ще опитам и с добавка на морков, целина, чушка.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Ох, че благинка... Никога не съм опитвала нещо такова (всъщност за много малко неща ползваме карфиола), но трябва да поправя, изглежда страшно вкусно, Тили! Пък и много обичам карфиол. :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, карфиолът е много полезен, но просто не сме свикнали да го употребяваме.
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  5. О, аз като я гледам очаквам да е вкусна, дори усещам вкуса ѝ вече, толкова неустоимо си я снимала, Тили! Страхотна рецепта, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Когато я готвех си мислих за вас с Илияна - още едно предложение за разнообразяване на постното меню!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Бих приготвила карфиола по тази рецепта с удоволствие, Тили! Обичам го във всякакви варианти. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще се радвам ако използваш и този вариант!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Много интересно предложение, Тили! Непременно ще опитам! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Грабна ме от пръв поглед тази яхния, Тили! Прекрасна е!
    Благодаря ти за идеята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илияна, ще са радвам ако предложението ми обогати менюто ти!
      Поздрави!

      Изтриване