Мина сезона на черешите, но докато не е дошла
новата реколта, да кача рецептата, още повече че снимките са от миналата
година! :) Тазгодишния не снимах.
Продукти
3 бр. яйца
0,5 ч.ч. олио
/100 г масло/
1 ч.ч. захар
0,5 ч.ч. кисело мляко
1,5 ч.ч. брашно
0,5 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. настъргана лимонова кора
щипка сол
30-35 бр. пресни череши или череши от компот
пудра захар за поръсване
Приготвяне
Черешите
се почистват от костилките. Ако се ползват плодове от компот, те предварително
много добре се отцеждат.
Яйцата
се разбиват със захарта на крем. Добавя се при непрекъснато разбиване олиото, киселото
мляко и лимоновата кора /ако се използва масло, първо то се разбива със захарта, след това се добавят яйцата и след това другите продукти/. На части се добавя
брашното, предварително пресято с бакпулвера.
Сместа
се изсипва в тава с диаметър 26 см. Отгоре се подреждат черешите. Не се
притискат, при печенето те ще потънат в сместа.
Сладкишът
се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, за около 40 минути. За
по-сигурно – проба с дървено шишче – да излезе сухо.
Опеченият кекс се изважда от фурната.
Като изстине
напълно се поръсва с пудра захар.
Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Минало- или тазгодишен - много е апетитен сладкиша, Ина :) Пък става и с вишни и с други плодове сигурно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден утре :)
Като съм се задръстила със стари снимки, едно по едно да ги публикувам! :)
ИзтриванеА десерта става с всякакви плодове.
Хубав ден, Пепа!
Много апетите сладкиш, Инче! Нищо, че черешите вече са почти в миналото, както казва Пепи, може да се направи и с други плодове. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Христинка! Сега се сещам да пробвам със замразените череши от тазгодишната реколта, да видя какво ще стане. С компот съм правила и няма проблем.
ИзтриванеПоздрави!
Прилича ми на плодов кекс, Инче! Един такъв - пухкав и ароматно сочен в същото време.
ОтговорИзтриванеСнимките са красиви, независимо от коя година са!
Поздрави!
Габи, то си е плодов кекс. И наистина е сочен.
ИзтриванеПоздрави!
Тили, има още черешки, така че не им е минал сезонът, тъкмо навреме идва кексчето. Пък и чудесно изглежда, много сочно и уханно! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Гери! Черешите сега могат да се заменят с кайсии, сини сливи, праскови. Сезон на плодовете е!
ИзтриванеПриятен ден!
Тили, и аз така се окъснях с рецептите с череши и явно ще "презимуват" в чернови...но ти благодаря за споделената рецепта! Рецепти с череши никога не са излишни, тъй само аз ги яма в суров вариант у дома! Прекрасен сладкиш, мила! Поздрави и усмивки!
ОтговорИзтриванеЛюси, втора година да "презимуват" ще стане много и може да не видят бял свят! Затова, което успея да кача, независимо от сезона, ще публикувам!
ИзтриванеА що се отнася до плодовете - предпочитам ги в суров вид, че иначе се трупат килата където не трябва, но все пак трябва да се подсладят и любителите на сладкото у дома! :)
Успешен ден!
Страхотен е станал, пухкав и апетитен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеПоздрави
Много вкусно предложение, Тили! И изглежда великолепно! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вале!
ИзтриванеПоздрави!
А, все още има късни череши, Тили,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта - свежа, ароматна и много красива.
Благодаря, поздрави за теб и хубаво лято!
Благодаря, Диана! Вярно е че има, а и може да се ползват други плодове, които има на пазара.
ИзтриванеПрекрасно лято и на теб!